Reklama

Reklama

Manželé Stodolovi

  • Slovensko Manželia Stodolovci (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Jaroslav a Dana jsou mladý pár, který žije v poklidné vesnici, kde se všichni obyvatelé dobře znají. S vidinou snadno získaných peněz se rozhodnou okrást jejich osamělého starého souseda, kterého při tom Jaroslav zabije. K jejich překvapení policie přijme násilnou smrt důchodce skoro automaticky jako nešťastnou náhodu a dál se o případ nezajímá. To Stodolovi přivede k myšlence, že senioři jsou snadnými obětmi nejen pro drobné krádeže, ale i vraždy. Není cesty zpět, Daně se zalíbila moc nad jejími oběťmi a podivný dobrodružný pocit vítězství nad policií. Jaroslav se ocitá na křižovatce, kdy má šanci od Dany odejít, ale selhává a musí čelit následkům svých i jejích zločinů. Brutální vraždy úzce souvisely s jejich vztahem, jsou obrazem závislosti a vzájemné manipulace, z nichž ani jeden nemohl vyjít vítězně. (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (154)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Téma je v tomto případě obecně hodně jasné. Očekával jsem tedy super herecké výkony a k tomu explicitní záběry, které by mohly šokovat a celkově do českého filmu přinést něco nového. Jenže zatímco výkony skvělé byly, scénáristicky to byla prostě nuda. Explicitně neukáží nic a tak zbývá psychologická stránka postav. A ta mi jasně dala najevo že Stodolová byla psychotik a Stodola debil. ()

Vabr 

všechny recenze uživatele

Manželé Stodolovi opravdu nezklamali. Před zhlédnutím jsem si pročetl pár komentářů, které zdůrazňovaly skutečnost, že se nejedná o thriller nebo o nějaký drsný true crime, ale o hutné psychologické drama tohoto zvráceného páru. A měli pravdu. Manželé Stodolovi opravdu tuto složku naplňují, jak jen to jde. Charakter jak Dany, tak Jardy je zde dopodrobna perfektně vykreslen, oba herci se na plátně zhostili perfektních výkonů, vzájemná nezdravá láska a touha je zobrazena ve vší své špatnosti a neschopnost normálního romantického soužití je dosti tíživá. Nebudu více zabíhat do detailů, o těch všech výtečných scénách, které film mezi Jardou a Danou nabídl, bych dokázal mluvit hodiny, ale jmenovitě zmíním dvě: žádost o ruku a jak dal Jarda přednost Daně před odjezdem do práce. Celkově tedy z hlediska prokreslení a vystižení tohoto abnormálního vztahu tleskám. Jsem rád, že se film ubral tímto přívětivějším směrem. Dále musím vyzdvihnout hudební podkres. Ten neměl chybu a udeřil vždy ve vhodnou dobu, takový melodramatický. Celkově miluji, když si dají tvůrci záležet i na hudebním doprovodu; škoda, že to je u nás často opomíjená složka filmu. A jako poslední chválím umírněné podání vražedných scén, kdy velice oceňuji tuto nenásilnou formu opodstatněnou samotným režisérem, který sám podle svých slov není na žádné velké brutálnosti a chtěl se spíše zaměřit na psychologii soužití Stodolových než na samotné vraždy. Já sice hororovým fanouškem jsem, ale zde plně souhlasím s filmovou interpretací, jaká byla. Za mě se tedy jedná o velmi povedený filmový debut, během jehož sledování, i po něm, mi několikrát naskočila husí kůže. Jsem rád, že jsem mohl být na promítání se samotným režisérem Petrem Hátle a účastnit se i následné diskuze. Peníze za kino stály za to. Vyhodnocení: Vtipné je, že jsme se na promítání málem ani s bráchou a kamarádem nedostali. Sál byl vyprodaný a my přišli pozdě. Naštěstí jsme se díky bráchovým kontaktům dovnitř nakonec nějak procpali… Byl to zkrátka zážitek no😁 ()

Reklama

bobstock 

všechny recenze uživatele

Filmaři přiznávají, že se spousty věcí podle nehezké předlohy skutečných vrahů Stodolových nedrželi úplně přesně a vůbec to v rámci slušné filmové dramatizace nevadí. Psychologie mezi ústředními postavami funguje naprosto skvěle. Zrůdně manipulativní Dana si nemůže pomoct i přes věrnou lásku Jardy se nechce smířit se spořádaným životem v bytovce a tak hledá skrze poslušného manžela ukojení v činech hrubě za zákonem a lidskosti. Počáteční úspěchy o zatajení vražd dohánějí paní Stodolovou k dalším krokům a filmaři to bravurně zvládli přenést v požadovaném napětí a přiměřeném znechucení. Explicitnější scény bych asi těžko emočně zkousával. Skvělý debut a prosím pane Hátle držte se se toho nadále a neupadněte nám do trapných českých hnojů typu, kdo ještě neprcal s Langošem?  75%  + herecké výkony Hájek, Žáčková ()

campix 

všechny recenze uživatele

Česká odpověď na vlnu True Crime, kterou ve filmovém průmyslu rozvířil Netflix. Valí se toho na nás ještě daleko víc, ale Manželé Stodolovi jsou jednou z prvních vlaštovek. Petr Hátle je ve své celovečerní režijní prvotině překvapivě suveréní. Ví kam míří a vede Hájka s Žáčkovou jasný směrem. Herecky vynikající portrét manželů Stodolových, kteří jsou zodpovědni za několik vražd seniorů motivovaných především finančním ziskem. Vizuálně a atmosféricky podmanivé, přesto poměrně dost divácké. Není tolik poznat, že nebylo zas tolik peněz a jediné místo, kde to je hodně vidět je mediální propagace, která docela chyběla. Nicméně jsem rád, že u nás poslední dobou vzniká takové množství kvalitních a autorských děl všech žánrů. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

České pojetí true crime se podařilo. Námět bylo snadné vybrat, protože Stodolovi se už před lety stali Legendami kriminalistiky. Současně s filmem poslaným nejprve do kin byl na Voyu vydán také nový dokument Případ Stodolovi, takže fanoušci tohoto žánru si skutečně přišli na své. Režisér Hátle vsadil na dvojici herců, kteří ještě nejsou okoukaní, Hájek natočil spoustu průměrných věcí a Žáčková je taky mnohem výraznější divadelní herečka, než by se mohlo zdát z jejího filmového a televizního obsazování. Proto doufám, že oběma Stodolovi pomůžou v cestě vzhůru. Protože zejména díky nim jsou filmoví Stodolovi výraznou filmovou událostí. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v meste Zruč nad Sázavou a obci Brněnec. (dyfur)
  • Film je fikce, která pracuje s některými momenty skutečného příběhu Stodolových, podrobnosti jsou ale vyfabulované. (Cinemart)

Reklama

Reklama