Reklama

Reklama

Zrůda

  • USA Monster (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Aileen je prostitutka, která přemýšlí o sebevraždě. Selbu pošlou rodiče na Floridu, aby se „vyléčila" z homosexuality. Aileen a Selba se potkají v baru, zamilují se a žijí spolu. Aby měli z čeho žít, pokračuje Aileen v prostituci, ale nenávist k prostituci a pokoření z prostituce, v ní vytváří zuřivou nenávist k mužům, která vrcholí několika brutálními vraždami. (Film+)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (614)

ripo 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu nemožno absolútne uprieť to, že Charlize Theron podala nadštandardný herecký výkon a predpokladám, že si dala dosť veľkú prácu, aby naštudovala pohyby, mimiku, chôdzu a správanie skutočnej ženskej zrudy... Film ako celok ma však nehodil do kresla, ani som po jeho skončení neupadol do zádumčivej nálady, aby som sa zamyslel nad skutkami hlavnej postavy .... Filmu by určite pomohol lepší strih , ktorý bol absolútne konzervatívny, kamera bola podpriemerná a hudbu som zaregistroval takmer len pri záverečných titulkoch ... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V profesním životě každého herce mohou nastat tři fáze. V té první se chce jako herec jednoduše uživit. V té druhé chce vyniknout a zvýšit svoji cenu. Pokud se to podaří, následuje třetí fáze, kde touží dokázat, že není hvězdou jedné seriálové role nebo reprezentantem jednoho hereckého typu. JInými slovy, v této fázi už jde o profesní prestiž a uznání, které nemá nic společného s lacinou popularitou celebrit a hvězd béčkových hitů. Takový herec je ochoten hrát klidně i zadarmo, dokonce se vrhne i do produkce. Tak se stalo, že jedna z nejlépe placených hvězd současné kinematografie zatoužila uniknout z klece rolí postavených na fyzické přitažlivosti a dokázat, že zahraje prakticky cokoliv. Vybrala si roli vyžilé obhroublé prostitutky a nutno říct, že ta proměna je (i v kontextu rolí, které odehrála o dekádu později) svým způsobem fascinující. Charlize se neomezila jen na fyzickou proměnu, ale důkladně si nastudovala maskulinní chování do té míry, že pochybujete o její sexuální identitě a přinejmenším máte pocit, že se musela dlouhodobě školit na českoněmeckém pohraničí při uspokojování choutek řidičů náklaďáků a předtím prošla nějakým tím pasťákem a vězením. Na druhou stranu jako psychologická studie extrémního lidského charakteru film troskotá na tom, že jeho hrdinka není dostatečně zajímavá vícevrstevná osobnost. Režie je nevýrazná, scénář příliš přímočarý a s výjimkou hlavní postavy a množících se mrtvol kolem ní nemá co nabídnout. Takže suma sumárum je to na 3 a půl hvězdičky, u vysoce hodnoceného snímku jdu jako obvykle na nižší hodnocení. Celkový dojem: 65 %. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Viděli jste někdy film o masovém vrahu, u kterého byste soucítili s titulním hrdinou? Drama Patty Jenkinsové se snaží neodsuzovat, ale chápat, a daří se jí to skvěle. Herecké výkony Charlize Theronové (kdybych nevěděl, že je to ona, fakt bych ji asi nepoznal) a Christiny Ricci jsou výtečné. Je možné, že ze Zrůdy dostanete depku, protože hlavní hrdinka je sama obětí svého života a čím více se snaží, tím víc to s ní jde z kopce. Velmi intenzivní zážitek! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nepříliš složitý film o tom, kterak se někdo "z nouze" stane masovým vrahem. Síla příběhu nespočívá ani tak v zabíjení, jako ve vykreslení zoufalé situace hlavní hrdinky, film nejdřív říká, že snad ani neměla jinou možnost, pak však poukazuje na to, jak snadné je spadnout do spirály násilí... Ale ani později se na zabíjení nezaměřuje zdaleka tolik, jako na život, situaci a atmosféru okolo hlavní hrdinky... Je to opravdu hodně depresivní... A ohromně zahrané. 7/10 ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Tejto chladnej a špinavej drámej prospieva, že sa hlavnej úlohy zvrátenej vrahyne zhostila Charlize Theron, ktorá hereckým výkonom excelovala a vytiahla ho z vôd rutinných a nezáživných drám. Film, ktorý vás načisto vyburcuje svojou otvorenosťou a zúfalstvom, do ktorého hlavná hrdinka spadá bez toho, aby si to uvedomovala. Brilantný scenár a vynikajúca Christina Ricci. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (32)

  • Vyšetrovateľ FBI, ktorý profiloval stíhaných, Robert K. Ressler, sa o Wuornosovej (Charlize Theron) krátko zmienil vo svojej autobiografii. V roku 1992 napísal, že často nehovoril so ženami – sériovými väzenkyňami, pretože ony inklinujú skôr k zabíjaniu v afekte ako v podobe postupných krokov. Poznamenal, že Wuornosová bola vzácnou výnimkou. Operné spracovanie jej životného príbehu malo premiéru v roku 2001. Opera s názvom "Wuornos" bola skomponovaná skladateľkou a libretistkou Carlou Lucerovou. V roku 2002 novinárka Sue Russell vydala knihu o jej živote nazvanú "Lethal Intent". Nórska aggrotech kapela Combichrist volá vo svojej piesni "God Bless" celý rad sériových vrahov a teroristov, medzi nimi je aj Aileen Carol Wuornosová. (Raccoon.city)
  • Světová premiéra Zrůdy se odehrála 16. listopadu na filmovém festivalu AFI, který takto ukončila. (imro)
  • Film se odehrává v období vraždění a následného zatčení Aileen Carol Wuornos (Charlize Theron), tj. do roku 1991. Přesto se v něm ubjevují policejní vozy Ford Victoria Crown, které automobilka Ford do verze Police upravovala až od roku 1992. (dydy79)

Související novinky

Thor a Captain America chytají druhý dech

Thor a Captain America chytají druhý dech

25.09.2011

Komiksoví fanoušci v ČR se vztekají, že The Avengers se budou promítat pod přeloženým názvem Mstitelé, ale svět se točí dál. V Marvel Studios se neflákají. Thor 2 už byl oficiálně schválen, dokonce… (více)

Místo ulic válečná zóna

Místo ulic válečná zóna

29.08.2006

Tak se zdá, že irský herec Stuart Townsend definitivně zlanařil dlouholetou přítelkyni Charlize Theron do svého režijního a scenáristického debutu. Držitelka Oscara za výkon v dramatu Zrůda bude… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno