Reklama

Reklama

Křížem krážem Izraelem

(seriál)
Česko, 2020, 3 h 54 min (Minutáž: 26 min)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Zemí, kde se potkávají dějiny několika náboženství, zemí posvátných míst i úchvatných přírodních krás nás provede herečka Veronika Žilková, která zde prožila několik let... Izrael, malá osmimilionová země na Středním východě, která existuje jen něco málo přes sedmdesát let, je nádherná a výjimečná země, která nabízí na rozloze třetinově menší, než je ČR, všechny možné přírodní „krásy světa”. Rudé moře s korálovou pláží plnou barevných ryb. Pouště, kde jsou vysoké hory a největší kráter na světě. Údolí, oázy s pomerančovými sady… Středozemní moře, dvě jezera velikosti moře: Mrtvé moře a Galilejské jezero. Zelené kopce pokryté olivovými háji, zalesněné hory i zasypané sněhem… Lidé sem jezdí za židovskými, arabskými či římskými památkami. Pro mnoho lidí jde o Svatou zemi, kde se narodil a působil Ježíš. Izraelci někdy s humorem říkají: V Jeruzalémě se modlí, v Tel Avivu tančí, v Haifě se pracuje. Postupně projdeme celou zemi, ukážeme si zajímavá místa, kudy kráčely dějiny, ale i moderní stát plný univerzit, úspěšných start-upů a vědeckých objevů. Představíme multikulturální zemi, kde žijí vedle sebe a pospolu Židé, muslimové i křesťané. Objevíme zde i českou stopu, a to jak v historii, tak při setkání se zajímavými Čechy, kteří v současném Izraeli žijí. Čeká nás mnoho zajímavostí z velmi různorodé země, ale také proč mají Izraelci Čechy tak rádi. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (6)

Tel Aviv (2020) (E01) 

Žilková většinou čte pasáže z informačních tabulí jednotlivých památek. Potěšila mě, což jsem nečekal, že navštívila také noční život, i když jen koncert bez následného tanečního klubu po půlnoci. ()

Negev (2020) (E02) 

Veronika Žilková se jako manželka tamního velvyslance Martina Stropnického snaží působit jako nezávislá uvolněná osamělá poutnice batůžkářka. Její okouzlení majestátní tichou biblickou pouští je uvěřitelné. Občas říká rozverné vtípky, jako když holubí jeskyni označí za strašidelnou, nebo v amfiteátru napodobí řev krále zvířat. V muzeu letadel se dozvíme, že jsme prostřednictvím Jana Masaryka v době embarga jako jediní Izraelcům prodali letadla, která vydávala prý takový hluk, že před ním Egypťané utekli bez boje. Pobavila mě scéna s prodejcem pěkných šatů pro mladé a ošklivé pro staré. Toto dělení je u nás hodně viditelné. ()

Starověké přístavy (2020) (E03) 

Přístavy mě nezajímají a popojíždění autem také ne. Česká starousedlice vypráví jako v roce 1951 všichni kdo zde vydrželi 7 let , obdrželi dům do svého vlastnictví. To připomíná naše Sudety po vysídlení Němců. Krátce navštívíme národní park Karmel s uměle vysazenými stromy. Žilková v jednotlivých dílech úsměvně stále opakuje slovní obrat „A pozor!“ A také to, že Izrael představuje úplně bezpečnou a klidnou část světa. To je pro mě důležité zvlášť když chcete večer vyrazit někam za tancem. Takové oblasti v západní Evropě dnes už moc kvůli běžencům nejsou. ()

Eilat (2020) (E04) 

Tento díl se mi moc líbil. Hned na začátku mě navnadila krásná vyhlídka až na Jordánsko a obří akvárium. Je pro mě záhada, proč mají české ženy takový orgasmus z Beduínů v poušti (moje zkušenost v Maroku). A trochu jsem se obával, jestli se u nich Veronika Žilková nezasekne až do konce dílu, naštěstí to pokračovalo návštěvou pěkné ptačí rezervace, interview s českou emigrantkou Evou a pěší výlet ve skálovém parku s náznakem cyklistiky a dokonce noční zábavu v Eilatu. Na Veronice Žilkové je vidět, že má Izrael, kde nyní působí jako manželka našeho velvyslance Martina Stropnického , ráda a na mě působila přátelskost Izraelců nakažlivě. Ten citát Karla Čapka "Člověk, který se bojí být směšný, nemůže být do poslední nitky veselý" jsem neznal. ()

Od Akka po Golany (2020) (E05) 

Pěkně vyprahlá přírodní rezervace. Závěr v architektonicky pěkném, ale liduprázdném Safetu vypadá smutně a připomíná druhou světovou válku, nebo naši "totální válku" proti Čínskému moru. ()

Z Nazaretu do Bejt Še'anu (2020) (E07) 

Příroda nic moc, ale památky pěkné. Ty termální lázně Izraelcům závidím. ()

Reklama

Reklama