Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krkonoše před první světovou válkou byl chudý kraj, kde se střetával český živel s německým. Bohumil Hanč byl nejslavnější český lyžař své doby, vyhrával závody doma i v zahraničí. Všestranný sportovec Emerich Rath se jako jediný Němec zúčastňoval českých závodů, ostatní Němci z Krkonoš je z nacionálních důvodů bojkotovali. Hanč a Rath se proto dobře znali a setkali se i na startu významného závodu v březnu roku 1913. Po prvním kole se počasí na hřebenech prudce zhoršilo, vypukla sněhová vánice a všichni postupně vzdali. Hanč zůstal na trati sám, závod o první místo se ovšem změnil v závod o holý život. Vrbata stojí na trati jako jediný divák, Rath se vydává Hančovi na pomoc a všichni tři začínají v nelidském mraze a neproniknutelné vichřici psát příběh o hrdinství, odvaze, vůli a přátelství. (Bontonfilm)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (371)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Sice mě lyžování absolutně nezajímá, ale jak vidno, tak na počátku 20. století to byl docela sebedestruktivní sport. Během toho závodu mi byla zima i za ty závodníky. Akorát by to bylo zajímavější, kdyby víc prostoru dostala postava Emericha Ratha. Přišlo mi, že ten Bohumil Hanč byl zajímavej opravdu jenom tim, že se mu povedlo umrznout. Jinak mi jeho postava moc zajímavá nepřišla. Ale na český poměry se jedná o docela slušnej film. Lepší 3 hvězdy. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak to opravdu bylo, se nedozvíme. 1)  Scenárista a režisér 41letý Tomáš Hodan se ve své celovečerní prvotině na rozdíl od svého předchůdce Čeňka Duby zaměřil na postavu Emericha Ratha. Jeho životní peripetie lemují tragický osud Hanče a Vrbaty a pokračují do budoucnosti, což dává příběhu nadčasový rámec._____ 2)  Na druhé straně je zde na můj vkus příliš upozadněna role Vrbaty, kterého prakticky nepoznáme a jen bereme na vědomí, že to byl věrný Hančův kamarád. Ve skutečnosti spolu sloužili během tříleté vojenské služby v Sarajevu._____ 3)  Český Němec Emerich Rath byl vskutku všestranným sportovcem. Fotbalista, hokejista, dálkový chodec, běžec, běžec na lyžích, maratónec (na dvou olympiádách), horolezec, boxer, kajakář. Snad jsem na nic nezapomněl. Ve všech uvedených sportech dosahoval vynikajících výsledků._____ 4)  Jak to přesně bylo, není zcela jasné. Film představuje domněnky, byť velmi pravděpodobné. Snaží se i o postižení širších souvislostí národnostních třenic a osobního života (pouze v případě Hanče). Stejně však zůstávají nepokrytá místa. Hančův portrét mi přijde neúplný a poněkud heroizující. Z filmu není jasná povaha a důvody jeho přátelství s Vrbatou. Ten sám stejně jako ostatní postavy kromě Ratha a Hanče zůstávají jen velmi lehce načrtnuté a slouží spíše jen jako stafáž._____ 5)  Přehledněji než film sám podává vývoj událostí i s jejich pozadím Jan H. Vitvar._____ 6) Zaujali mě: navzdory věku mladě vyhlížející 39letý Kryštof Hádek (Hanč), 34letý Marek Adamczyk (mladý Rath), 66letý Oldřich Kaiser (starý Rath), 28letý Vladimír Pokorný (Vrbata) ve svém filmovém debutu a 31letý Jan Nedbal (Feistauer)._____ 7)  Věk protagonistů uvádím k roku natáčení, tj. 2021._____ 8)  Dal bych rád více hvězdiček, ale snímek nebyl ani příliš napínavý, ani příliš objevný a hlavně se mě emočně nedotkl. Takže normální slušný film. A takovým dávám tři hvězdičky._____ 9)  Výstižný koment: verbal***. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tomáš Hoden jako režisér výborný, opravdu jeden z mála českých filmů, který na mě působí profi i divácky, má napětí, atmosféru a odpornou zimu. Emotivní síla závěrečné pasaže je naprosto dokonalá, žádný slova, jen záběry a pohledy, v české kinematografii kde se každej potřebuje vykecat jak Castro věc nevidáná. Bohužel Tomáš Hoden jako scénarista už tak dobrý není nechat celý příběh v Hančových časech to bych ocenil film snad pěti hvězdama, takhle jinak kvalitní biják táhne scénář ke průměru. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

 „POVĚST NELHALA…“   Tak hodně mě baví casting. A pak to, že je to vlasteneckej film. Myslím, že většina z vás ví píču, kdo byl nějakej Hanč a už vůbec nepolemizuju o tom jeho posledním závodě. Takže pro mě, je to super sblížení s osobou, kterou jsem neznal. Parádní historická vzpomínka nejen na člověka, ale i na tu dobu, kterou jsme v dějepise proletěli, jako Hanč Krkonoše. P.S.: Natočí už kurva někdo konečně toho Bicana?     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti.  2.) Dozvím se, že Český lyžařský svaz… (dozvíš se!). 3.) Furt slyším „Kdo, když ne ty?“  ///                 PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Pěkný víkend v Hluboké nad Vltavou vedl k objevu klasického komorního biografu, v němž promítali českou novinku. Přesně takový film takovému kinu slušel, proto jsme s přítelkyní neváhali. A ten víkend nám díky Poslednímu závodu začal příjemně. Velmi dobře zahrané, natočené, napsané a nastříhané. Poslední půlhodina dokázala pořádně píchnout u srdce. Kvalitní český film. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (19)

  • Ve filmu se mihne Eva Samková v roli turistky z 50. let vydávající pochvalné vyjádření Emerichu Rathovi za jeho lyžařské umění. (legof)
  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 7 milionů korun. (SONY_)

Související novinky

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Reklama

Reklama