Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krkonoše před první světovou válkou byl chudý kraj, kde se střetával český živel s německým. Bohumil Hanč byl nejslavnější český lyžař své doby, vyhrával závody doma i v zahraničí. Všestranný sportovec Emerich Rath se jako jediný Němec zúčastňoval českých závodů, ostatní Němci z Krkonoš je z nacionálních důvodů bojkotovali. Hanč a Rath se proto dobře znali a setkali se i na startu významného závodu v březnu roku 1913. Po prvním kole se počasí na hřebenech prudce zhoršilo, vypukla sněhová vánice a všichni postupně vzdali. Hanč zůstal na trati sám, závod o první místo se ovšem změnil v závod o holý život. Vrbata stojí na trati jako jediný divák, Rath se vydává Hančovi na pomoc a všichni tři začínají v nelidském mraze a neproniknutelné vichřici psát příběh o hrdinství, odvaze, vůli a přátelství. (Bontonfilm)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (366)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pekný film o športovom priateľstve, ale tie nemecko-české roztržky ma zaujímali viac a v tom sa mohlo ísť viac do hĺbky. Ale môže to byť len chorobou z povolania, keďže som náchylný riešiť viac dejinné exkurzy než vzťahovú podstatu filmu. V každom prípade niektoré veci ostali nedoriešené, okrem tragédie nepoznáme ďalší vývoj postáv, v záverečných titulkoch dali ešte popisky, ale mohlo sa niečo vojsť aj do filmu. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak to opravdu bylo, se nedozvíme. 1)  Scenárista a režisér 41letý Tomáš Hodan se ve své celovečerní prvotině na rozdíl od svého předchůdce Čeňka Duby zaměřil na postavu Emericha Ratha. Jeho životní peripetie lemují tragický osud Hanče a Vrbaty a pokračují do budoucnosti, což dává příběhu nadčasový rámec._____ 2)  Na druhé straně je zde na můj vkus příliš upozadněna role Vrbaty, kterého prakticky nepoznáme a jen bereme na vědomí, že to byl věrný Hančův kamarád. Ve skutečnosti spolu sloužili během tříleté vojenské služby v Sarajevu._____ 3)  Český Němec Emerich Rath byl vskutku všestranným sportovcem. Fotbalista, hokejista, dálkový chodec, běžec, běžec na lyžích, maratónec (na dvou olympiádách), horolezec, boxer, kajakář. Snad jsem na nic nezapomněl. Ve všech uvedených sportech dosahoval vynikajících výsledků._____ 4)  Jak to přesně bylo, není zcela jasné. Film představuje domněnky, byť velmi pravděpodobné. Snaží se i o postižení širších souvislostí národnostních třenic a osobního života (pouze v případě Hanče). Stejně však zůstávají nepokrytá místa. Hančův portrét mi přijde neúplný a poněkud heroizující. Z filmu není jasná povaha a důvody jeho přátelství s Vrbatou. Ten sám stejně jako ostatní postavy kromě Ratha a Hanče zůstávají jen velmi lehce načrtnuté a slouží spíše jen jako stafáž._____ 5)  Přehledněji než film sám podává vývoj událostí i s jejich pozadím Jan H. Vitvar._____ 6) Zaujali mě: navzdory věku mladě vyhlížející 39letý Kryštof Hádek (Hanč), 34letý Marek Adamczyk (mladý Rath), 66letý Oldřich Kaiser (starý Rath), 28letý Vladimír Pokorný (Vrbata) ve svém filmovém debutu a 31letý Jan Nedbal (Feistauer)._____ 7)  Věk protagonistů uvádím k roku natáčení, tj. 2021._____ 8)  Dal bych rád více hvězdiček, ale snímek nebyl ani příliš napínavý, ani příliš objevný a hlavně se mě emočně nedotkl. Takže normální slušný film. A takovým dávám tři hvězdičky._____ 9)  Výstižný koment: verbal***. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Poslední závod je technicky velmi dobře natočený survival a na poli českého filmu rozhodně silný nadprůměr, který je třeba ocenit. Má jediná (ač obrovská) výtka směřuje k zvolenému stylu vyprávění, kdy se Tomáš Hodan zřejmě víc zabýval tím, jak harmonicky skloubit dvě časové linie, než aby se ujistil, že efektivně a srozumitelně odvyprávěl kritický okamžik celého dramatu. Místo toho před divákem v tu chvíli zatajuje informace, aby pak mohl rádoby překvapit prapodivným flashbackem ve flashbacku, u nějž jsem byl v jinak srozumitelném příběhu zmaten na druhou a místo dobrého pocitu z porozumění klíčového momentu mi mysl zaplnila řada všetečných otázek (Kde se tam Vrabata zničehonic vzal? Proč tam vůbec šel? Proč o tom nikomu neřekl? Proč daroval svůj kabát, který sám pro svou záchranu potřeboval? Jaká byla v tomto případě časová kontinuita? Proč absentoval většinu stopáže filmu, když jde najednou o tak zásadní postavu? Proč si Hodan zbytečně sabotuje vlastní film takovou podivnou scenáristickou kličkou?...). Prostě úplně zbytečná a blbá vada na kráse jinak dobrého a velmi zajímavého českého filmu, jemuž ty čtyři hvězdy nakonec ještě dám, ale teda... mohlo to být jinde. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

4 hvězdy si u mě film bez problému obhájí, ale rozhodně bych nějaké výtky měl. Hlavně je to pro mě tedy poprvé chvílemi trošku nepřehledné. Casting mohl být o něco zajímavější, přestože ti hlavní dva Hádek s Kaiserem jsou výborní. Co se mě hrozně moc líbilo byly skutečně extrémní podmínky. Počasí tady hraje jednoznačně hlavní roli. Ten déšť, sníh, chlad a mráz jsou přímo hmatatelné. Nemůžu se zbavit dojmu, že to mohlo být ještě o fous lepší. 75% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Co děláte tady?“ - „Mám to tu rád. Před válkou, ještě před tou první, jsem tady měl kamarády. Závodili jsme na lyžích. Vídali jsme se sice jenom v zimě, ale hory vytvoří mezi lidma silný pouto.“ Chystá se poslední, ale o to prestižnější závod, ve kterém Češi musí zvítězit za každou cenu, protože jsou to přece jejich Krkonoše…Velmi kvalitní technická stránka (s dominantní kamerou) mě nadchla prakticky hned, a poměrně rychle jsem přijal za svou i hudbu, která mi zpočátku neseděla. Příběh mě chytnul postupně, ale jakmile se začalo závodit, napínavá atmosféra mě vtáhla do té vánice k ostatním, a mráz s chladem se přenesl i na mě. Emocionální síla snímku mě každopádně směrem ke konci dostihla. Netvrdím, že je film dokonalý, osobně bych ocenil méně času věnovaného socialistické dějové lince (přestože i ta měla cosi do sebe), a akcentovaná otázka původu a národnosti mě kupodivu spíš minula (zároveň nemám srovnání, neb jsem starší zpracování tématu s názvem Synové hor neviděl), ale vychází mi z toho celkově solidní 4*. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (19)

  • Skutečný Hančův domek (č. p. 771, ulice Hanče a Vrbaty, Jilemnice - Hrabačov) oproti filmu stojí v údolí Jilemky, ne tolik na kopci a ne na samotě, asi 1 km od centra Jilemnice. Ve filmu je natočen jiný domek. (legof)
  • „Neměli jsme velké finanční rezervy, potřebovali jsme trochu štěstí a nakonec jsme ho měli hromadu. Sníh, vánice, vítr, mlhu i slunce. Dále obětavý štáb a výborné herce, kteří se nikdy nelekli přírodních podmínek, kterým jsme se museli přizpůsobit i s nimi bojovat. Také jsme cítili obrovskou podporu od krkonošských obyvatel, spousta z nich se na vzniku filmu podílela a bylo poznat, že nám moc drží palce,“ prohlásil režisér Tomáš Hodan. (Duoscop)
  • Emerich Rath, za první republiky vášnivý tramp, měl v Praze krámek umístěný v pražské pasáži přístupné z ulice Na Příkopech 23 a od Ovocného trhu. Zde prodával sportovní a trampské vybavení. Pasáž se jmenovala dlouhou dobu právě po něm – Rathova pasáž. Byla zničena při stavbě metra v sedmdesátých letech. Metrostav v devadesátých letech postavil ve dvoře novou budovu a znovu obnovil průchod. Nyní je však pasáž známá spíše pod jménem Pánská. (Kamas)

Související novinky

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Reklama

Reklama