Reklama

Reklama

KDO JINÉMU JÁMU Rudolf Slánský

(TV film)

Obsahy(1)

Patřil k nejmocnějším mužům komunistického aparátu až do večera 23. listopadu 1951, kdy si pro něj přišli. Ve vykonstruovaném politickém procesu se pak stal bezmocnou obětí teroru vlastní strany. Dramatický příběh vzestupu a pádu v dokumentárním portrétu M. Vadase... Celovečerní televizní dokument s využitím aktuálně nalezených audiovizuálních záznamů vypráví příběh vykonstruovaného politického procesu z listopadu 1952, příběh jeho obětí i strůjců. Na jeho konci bylo 11 popravených bývalých vysokých funkcionářů KSČ, straně oddaných komunistů, kteří před soudem na předem známé otázky žalobců a soudců mechanicky „recitovali“ naučená doznání a obvinění „spolupachatelů“, bývalých přátel a spolupracovníků. Hlavní dějovou linií je příběh Rudolfa Slánského, člověka oddaného komunistickému hnutí, straně, i přes únos jeho dcery v Moskvě v průběhu války, jenž se nikdy nevysvětlil. Slánský byl a zůstal obdivovatelem a přítelem Sovětského svazu, komunistických myšlenek a komunistické strany. Zapsal se do dějin jako podporovatel československé pomoci vznikajícímu státu Izrael, jako důsledný organizátor KSČ a nemilosrdný likvidátor opozice v Československu po roce 1945 a 1948. Spolu s Klementem Gottwaldem pozvali do Československa sovětské poradce, kterým dodali neformální autoritu až do té míry, že to byli oni, kteří určovali vývoj politických procesů, jež inscenovali. Rudolf Slánský, nejmocnější muž KSČ, se nakonec sám stal jejich obětí. (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

Marze 

všechny recenze uživatele

Konecne se objevil nejaky dokument, ktery rozebira s mnoha zajimavymi detaily tento znamy politicky pripad, v nemz pravoverny Stalinista Gottwald zlikvidovat jeste vetsiho Stalinistu Stranskeho. Pobavila me jeho prezdivka Cistic podle jeho slov, ze nepratele odevsad vymete a vycisti. Na dokument velka stopaz mi nevadila. Dokument je ke shlednuti v archivu Ceske televize. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Znovunalezené filmové záznamy z Procesu s vedením protistátního spikleneckého centra v čele s Rudolfem Slánským tvoří část dokumentu. 1) Výpovědní hodnota filmových záznamů je obrovská. Diváka jímá hrůza, když vidí, jak vysocí mafiáni deklamují prohlášení o své vině a používají k tomu neživý jazyk útočných politických úvodníků. Celé divadlo běží hladce, všichni přesně znají své role a mají je pečlivě secvičené včetně hlasové intonace a používané gestikulace. Není divu, že film komunisté utajili s vyjímkou pečlivě vybraného asi šestiminutového výňatku, který pak šel v kinech. Co možná neslyšeli posluchači rozhlasu, to filmový divák vidí jasně._____ 2) Chybí mi rozsáhlejší rozbor Slánského činnosti dříve, jeho organizační práce pro stranu až do jeho zatčení (v nejvyšší stranické funkci působil od roku 1945 a ještě tři a půl roku po únorovém převratu), jeho účast na činnosti neoficiální tzv. bezpečnostní pětky a jeho podíl na předchozích politických procesech. Jenom malá poznámka na konci mě z tohoto pohledu neuspokojuje._____ 3) Rovněž mi v dokumentu chybí toto: Stalin svou roztržku s Titem a izraelským státem řešil podle svého osvědčeného způsobu - inscenováním politických procesů, které měly (a taky tak úspěšně činily) zastrašit skutečnou i potenciální opozici a zdůraznit všem, kdo je hlavní kmotr._____ 4) Uvítal bych "pokračování" dokumentu, které by ukázalo: a) další postavy tohoto procesu a jejich osudy, b) další procesy (pokračovaly ještě několik let po smrti Stalina), c) pokusy o (nedůslednou) rehabilitaci a její výsledky, d) trestní řízení proti pracovníkům StB a dalším tvůrcům politických procesů, jejich odsouzení, jejich propuštění a další osudy. ()

Reklama

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

"Maskovat jste se mohl, a přece nakonec vaše cizí nitro bylo odhaleno!" Skvělý dokument popisující vykonstruovaný proces s (jinak masovým vrahem) Rudolfem Slánským. Měl bych však jednu výtku. Nalezené záběry z procesu mají několik hodin. Čekal jsem kvalitní seriál jako v případě Milady Horákové. Jeden film je prostě málo. Výslechy ostatních aktérů tu úplně chybí. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý dokument o životě a pádu bývalého gen tajemníka KSČ. Paradoxně ta jeho láska ke straně mu nasadila tak růžové brýle, že ho ani nenapadlo k čemu se schyluje. Přitom právě v tomhle Stalinovském obdodí si životem nemohl být jistý nikdo na žádné vedoucí pozici. Btw Urválek byl monstrum. Středověký inkvizitor hadr. 8.5/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Príbeh Slánskeho je z kategórie "Keď revolúcia požiera svoje deti". Stalo sa do už za veľkej francúzskej, potom aj za októbrovej revolúcie, v noci dlhých nožov a neobišlo to ani stalinistické Československo. Dokument neponúka veľa nového, skôr je kvalitným zhrnutím zvukových a filmových záberov, celého toho procesu. Za najmrazivejšie niekto môže označiť vystúpenie Urválka presvedčeného, že skutočne odsudzuje zločincov. Avšak pre mňa mrazivejší je postoj verejnosti, ktorý sa dožadoval trestov smrti a týmto aj tlieskal. Manipulácia más nebola náročná v žiadnej dobe a už aj dnes v tzv. demokratickom zriadení vystupujú nový urválkovia a opäť sa to deje za všeobecnej mediálnej i spoločenskej podpory či dokonca aj bez povšimnutia. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Příběhem Rudolfa Slánského byl inspirován trezorový film Ucho (1970). (sator)

Reklama

Reklama