Reklama

Reklama

Což takhle dát si špenát

  • angličtina How About a Plate of Spinach? (více)
TV spot
Československo, 1977, 86 min

Scénář:

Miloš Macourek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Jiří Sovák, Iva Janžurová, Michal Kocourek, Ondřej Hach, František Filipovský, Ivana Maříková, Petr Přívozník, Stella Zázvorková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hrdiny bláznivé komedie plné krkolomných absurdních zápletek, záměn, zmatků a rozuzlení jsou meloucháři Jarda Zemánek a Franta Liška, kterým nic není svaté. Sotva se dostanou z vězení, kde se ocitli kvůli nepodařené krádeži lihu, už jedou v další levotě. Oba výtečníky si totiž najme majitel kosmetického salónu Netušil, spolčený s docentem Mlejnkem z výzkumného ústavu, kde právě vynalezli přístroj k regeneraci starých dojnic. Netušil chce získat přesnou kopii přístroje, která má bohatým paničkám vracet ztracené mládí. Má to ale háček. Kdo chce léčebnou kúru podstoupit, nesmí v kritické době jíst špenát, který účinky přístroje znásobuje… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (357)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Komedie, která mě neoslovuje dnes stejně jako před lety. Popravdě - při jejím sledování pokaždé cítím lehkou averzi, která nemá pranic společného se špenátem jako takovým, neboť proti proslavené krmi Pepka námořníka nemám žádné námitky. Nicméně navzdory bezesporu avantgardnímu scénáři nemám kladný vztah k maličko amatérskému režijnímu zpracování příběhu - jeho veselí působí nuceně a jeho protagonisté jsou tím pádem za trochu trapné tajtrlíky. Krom toho - zakončení nepokládám za příliš šťastné: Vůbec nejde o oba ústřední hrdiny, ale o to nevinné dítě, navždycky připravené cca o dvacet let života. P.S.: Jak to, že transformace dobytčete trvala několik málo vteřin, zatímco k proměně člověka bylo třeba mnoha hodin ? ()

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

Dle mého soudu jedna z nejlepších českých crazy komedií, která vlastnosti žánru plní beze zbytku. O Menšíkovi a Sovákovi ani mluvit nebudu, Janřurová je skvělá jako matka dětí, žena kriminálníka, dvera otce i jako přerostlé mimino páchající totální brajgl v grandrestaurantu. Stejně tak Dona Izabela Lopézová v podání Zázvorkové s nastávajícím Somrem zabijí a Kostka s horkou latinskoamerickou krví jak by smet. Úžasné jsou detaily, ale trochu mi vadí to ryze normalizační "pokrokový" prostředí a neustálé oslovování "soudruhu", ale s tím se vzhledem k roku výroby nedalo nic dělat. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Duo Menšík - Sovák v plné síle a ve filmu, kde se jejich cit pro komedii a bláznivé situace může naplno rozvinout. K těmto dvěma HERCŮM snad mohu jen dodat, že smekám před jejich uměním. K tomu skvělá Iva Janžurová, která umí zahrát i dítě! Tleskám i tomu, co předvedl v malé, ale bezvadné roli Petr Nárožný. Geniální scénář, geniální herci. Je až neuvěřitelné, co dokázali v sedmdesátých letech tvůrci natočit. Proč to dnes, v období svobody nejde, v čem je chyba? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Což takhle dát si najlepšiu českú crazy komédiu znova (po desiaty krát) v televízii znova? Prečo nie. Jej vtipy sú nesmrteľné, zápletka uletená viac, ako hocičo od Pytónov a komediálny výkon Ivy Janžurovej je na Oscara. Prevtelenie vždy ponúka nekonečné komediálne možnosti a táto komédia ich využila asi najlepšie, ako som mal doteraz možnosť vidieť, vrátane všetkých podobných amerických komédií. Za najlepšiu českú crazy komédiu je všeobecne považovaná Pane vy jste vdova, u mňa o chlp víťazí Špenát. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Máte chuť na dobrú českú sci-fi komédiu s výborným hereckým obsadením? Niečo z klasík pána režiséra Václava Vorlíčka? "Což takhle dát si špenát", špe-špe-špe-špe-špe špenát. Králem všech květin je špenát, ten zeleňoučký špenát. Na talíř, když šéfkuchař ho dává, dává nám, strávník volá vivat, hurá, sláva - špenát mám. Zdroj vitamínů skýtá, to organismus vítá, elixír mládí skrývá, uvěří kdo se dívá. S tělem tvým pak energie mává, mává dál,on se zdrojem inspirace stává, stává nám. Což takhle dát si špenát, špe-špe-špe-špe-špe špenát. Králem všech květin je špenát, ten zeleňoučký špenát. Ženšen ten je proti němu sláma, vím to sám, špenát baští sportsman, dítě, dáma, též si dá. Co chceš více - chop se lžíce! *** ()

Galerie (15)

Zajímavosti (28)

  • Film vidělo v kinech 1,5 miliónu lidí. (Duoscop)
  • Režisér Václav Vorlíček připomíná, jaký byl Jiří Sovák (František Liška) profesionál. Když měli společně s Vladimírem Menšíkem (Jaroslav Zemánek) sníst špenát, aby se vrátili do své původní podoby, tak se objednala se hotová jídla, bramborové knedlíky se špenátem a vrabci. "Měli jsme hodně talířů, kvůli více záběrům. Večer se ale nedotočilo a jídla se schovala na další den. V noci prý snad vypnuli proud a lednice přestaly fungovat a ráno byly talíře opět na place. Běžela kamera, Sovák s Menšíkem měli vytrhnout poslední porce hostům a cpát se tím, hltat. Při prvním soustu Jirka ale ucítil ten příšerný zápach špenátu, který zakysnul. Jenže aby nezkazil záběr, pokračoval a cpal se tím a huhlal si – ten špenát snad skladoval někdo v prdeli…" popisuje detailně celou situaci Vorlíček, který jindy sprostá slova nesnáší. (alonsanfan)
  • Václav Vorlíček a Miloš Macourek o mnoho let později pro časopis Premiere v žertu "vzpomínali" (těžko říct, komu z nich slova patří): "Jednou z nekonečné řady celostátních akcí, které v sedmdesátých letech otravovaly život občanů, byla akce na podporu konzumace zeleniny. Pravda, situace byla tehdy vážná, mrkev a kedlubny zůstávaly ležet na stáncích, děti ve školních jídelnách houfně odmítaly špenát, málokdo už věděl, jak vypadá zelí. Se vší rozhodností dali jsme tedy své umění do služeb národního zdraví. Za rok po premiéře jsme s uspokojením konstatovali, že konzumace špenátu stoupla o 89,7 procenta." (NIRO)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama