Reklama

Reklama

Což takhle dát si špenát

  • angličtina How About a Plate of Spinach? (více)
Z natáčení
Československo, 1977, 86 min

Scénář:

Miloš Macourek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Jiří Sovák, Iva Janžurová, Michal Kocourek, Ondřej Hach, František Filipovský, Ivana Maříková, Petr Přívozník, Stella Zázvorková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hrdiny bláznivé komedie plné krkolomných absurdních zápletek, záměn, zmatků a rozuzlení jsou meloucháři Jarda Zemánek a Franta Liška, kterým nic není svaté. Sotva se dostanou z vězení, kde se ocitli kvůli nepodařené krádeži lihu, už jedou v další levotě. Oba výtečníky si totiž najme majitel kosmetického salónu Netušil, spolčený s docentem Mlejnkem z výzkumného ústavu, kde právě vynalezli přístroj k regeneraci starých dojnic. Netušil chce získat přesnou kopii přístroje, která má bohatým paničkám vracet ztracené mládí. Má to ale háček. Kdo chce léčebnou kúru podstoupit, nesmí v kritické době jíst špenát, který účinky přístroje znásobuje… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Z natáčení

Recenze (357)

mzss1 

všechny recenze uživatele

Česká klasika, která mě sice nějak neuchvátila, ale nějaké vtipné momenty zde jsou a především skvělí herci a jejich herecké výkony. Například výtečný Vladimír Menšík nebo františek Filipovský. Sice je ve filmu dost nudných, zbytečných scén, ale přesto je to slušný nadprůměr té doby. Dilema mezi 3 a 4 hvězdou. Ale za ty herce dam čvrtou. Tudíž hodnotím na 70% = **** ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Já nevím, slávu téhle československé komedie asi moc nepochopím. Mě to moc neoslovilo, zdálo se mi to dost průměrné a to i na to, že já absurdní komedie rád. Ano, něco tu fakt je vtipné a povedené, herci hrají fakt dobře a ten děj je zajímavý, ale ve výsledku se mi to na víc než na průměr nezdá. Škoda. 3* ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělá sci-fi komedie nabitá humorem, absurdními situacemi, neomšelými triky a snad těmi nejlepšími herci oné doby. Vladimír Menšík, Jiří Sovák, Iva Janžurová, František Filipovský, Petr Nárožný, Petr Kostka, Čestmír Řanda a Stella Zázvorková předvedli bravůrní herectví jim vlastní. Závěr filmu je hardcore nejen na tuzemské poměry. Špenát nesnáším, ale tuhle komedii si kdykoli s gustem dopřeji. 85%. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Špenát mám veľmi rád, ale ďalší futuristický, sci-fi film, ktorý má súvis so špenátom a je z komunistických čias, ktorý ma nevtiahol do deja, ale skôr nudil, veľmi rád nemám. Nemienim to nadhodnocovať za to, že je to československý film, poviem to jednoducho, zbytočne šialené, pri niektorých zápletkách. Experiment plný absurdít na ktorom som sa nezasmial, len mi začal už ku koncu liezť na nervy ako sa vraví. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Až při několikerém podívání jsem s překvapením zjistil, že v první půlhodině se neděje naprosto nic. Ale protože vím, co bude následovat, tenhle pomaloučký rozjezd mi vůbec nevadí. Co mě mírně ruší, je všudypřítomná socialistická moralita, která pranýřuje zločinnost od vynášení kremrolí z hotelové kuchyně až po vraždu. I když k vraždě ani nedošlo, Petr Kostka si pouze odložil mimino do pekáče, no bóže:-) Petr Kostka je ostatně vůbec milým překvapením filmu, hraje jinak než obvykle a já mu úplně věřím jeho jižanský temperament. Zatímco pánové Menšík a Sovák hrají "pouze" standardně. Kreace přerostlé Marcelky v podání Ivy Janžurové je sice výborná, ale já si říkám, jestli herečka z legendárního Kočáru do Vídně nebo Morgiany měla zapotřebí se takto prezentovat. Asi měla, jiné role v té době nedostávala. Nicméně, přes některé výhrady je tenhle film v kontextu dobové tvorby naprostá pecka, to se musí uznat. Takových námětů se rodilo jen málo. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (28)

  • Samotné nakrúcanie prebiehalo od 24. júna do 25. novembra 1976, avšak kvôli problémom so stavaním dekorácií sa museli práce na mesiac (26. 7.-29. 8.) prerušiť. (classic)
  • Kvůli rostoucímu rozpočtu chvíli hrozilo, že film ani nevznikne. Řadu scén, třeba šlehačkovou bitvu, nešlo kvůli jejich povaze točit v reálných lokacích, a tak bylo nutné stavět kulisy. Rozpočet se kvůli tomu vyšplhal nakonec na bezmála 5 milionů československých korun, což bylo na tehdejší poměry opravdu hodně peněz. (Duoscop)
  • Jan Kraus (nadstrážmajster VB) si zahral rolu blbého esenbáka s radosťou. Bral to ako pomstu policajtom, s ktorými bol celý život v konfrontácii. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama