Reklama

Reklama

Což takhle dát si špenát

  • angličtina How About a Plate of Spinach? (více)
TV spot
Československo, 1977, 86 min

Scénář:

Miloš Macourek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Jiří Sovák, Iva Janžurová, Michal Kocourek, Ondřej Hach, František Filipovský, Ivana Maříková, Petr Přívozník, Stella Zázvorková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hrdiny bláznivé komedie plné krkolomných absurdních zápletek, záměn, zmatků a rozuzlení jsou meloucháři Jarda Zemánek a Franta Liška, kterým nic není svaté. Sotva se dostanou z vězení, kde se ocitli kvůli nepodařené krádeži lihu, už jedou v další levotě. Oba výtečníky si totiž najme majitel kosmetického salónu Netušil, spolčený s docentem Mlejnkem z výzkumného ústavu, kde právě vynalezli přístroj k regeneraci starých dojnic. Netušil chce získat přesnou kopii přístroje, která má bohatým paničkám vracet ztracené mládí. Má to ale háček. Kdo chce léčebnou kúru podstoupit, nesmí v kritické době jíst špenát, který účinky přístroje znásobuje… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (357)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Zábavná história o svetovom objave regeneračných lúčov a o československých podvodníčkoch dostala typicky dobový názov Což takhle dát si špenát a bola uvedená v roku 1977. V čase normalizácie nebolo dohromady čo točiť a tak vznikali takéto potrhlé únikové žánre. Slabšia a ohraná téma s rôznymi zámenami asi typická pre dobu vzniku. Čo však stojí za pozretie sú herecké výkony celej vtedajšej plejády vynikajúcich hercov. Ďalším zážitkom je zhliadnuť hercov, ktorí už nie sú medzi nami a ostatných v ich mladom "vydaní". Československým filmom 70. rokov som nikdy neprišiel až tak na chuť. Hoci sa mnohým z nich dá zasmiať, ich humor jednoducho nie je môj šálok kávy. Môžem tu maximálne obdivovať na kolene robené, ale funkčné triky. Priemerná Československá snímka. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

V tvorbe Václava Vorlíčka sa nájde niekoľko skvelých a originálnych komédií hneď v susedstve nevýrazných a nudných. Je to úplne prirodzené. Nikto nemá potenciál na nakrúcanie samých filmových hitov. Jeho špenátovú komédiu radím medzi menej podarené diela, i keď má medzi tunajšími užívateľmi mnoho priaznivcov a sám uznávam, že časť nápadov je naozaj originálnych. Len sú utopené v záplave opakovane prevarenej kaše, ktorú neochutia ani známi herci. ()

Reklama

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Příště si určitě dám radši velký nášup toho zeleného svinstva, než se znova vracet k tomu titulu. Nevím proč, není to špatné, občas mě to i pobavilo, ale už od dětství mi tento film nějak neseděl a ani za hereckou elitu, která tu bez diskuzí je, nemohu hodnotit výše, než dvěma hvězdičkami. Zvlášt'ní pochvala pro Ivu Janžurovou za to, jak s noblesou zvládla obě své zdejší role. Ona bude asi věčná skoroadeptka do mé Top 10 hereček. ()

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

Dle mého soudu jedna z nejlepších českých crazy komedií, která vlastnosti žánru plní beze zbytku. O Menšíkovi a Sovákovi ani mluvit nebudu, Janřurová je skvělá jako matka dětí, žena kriminálníka, dvera otce i jako přerostlé mimino páchající totální brajgl v grandrestaurantu. Stejně tak Dona Izabela Lopézová v podání Zázvorkové s nastávajícím Somrem zabijí a Kostka s horkou latinskoamerickou krví jak by smet. Úžasné jsou detaily, ale trochu mi vadí to ryze normalizační "pokrokový" prostředí a neustálé oslovování "soudruhu", ale s tím se vzhledem k roku výroby nedalo nic dělat. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Česká klasika, která mě sice nějak neuchvátila, ale nějaké vtipné momenty zde jsou a především skvělí herci a jejich herecké výkony. Například výtečný Vladimír Menšík nebo františek Filipovský. Sice je ve filmu dost nudných, zbytečných scén, ale přesto je to slušný nadprůměr té doby. Dilema mezi 3 a 4 hvězdou. Ale za ty herce dam čvrtou. Tudíž hodnotím na 70% = **** ()

Galerie (15)

Zajímavosti (27)

  • Při přepadení pošty zamkne omlazený Liška (Ondřej Hach) poštovního úředníka Horáčka na WC, což je nesmysl. WC si zamyká uživatel zevnitř. (pjotri)
  • ČT vysílá tento film s nově přidanou scénou. Ve staré verzi jsou v cca 55:02 přivedeni chlapci do laboratoře a docent prohlásí: "Liška, Zemánek, to je ostuda". Načež hned následuje střih na Mlejnka (Čestmír Řanda). V nové verzi stihnou malí Zemánek a Liška ještě říct: "Chtěli jsme si trochu přivydělat. Kdo nekrade, vokrádá rodinu." A policista (Josef Větrovec) dodá: "No vidíte, a teď jste okradli svoje rodiny o živitele," načež odchází a až pak je střih na Mlejnka. (Grundlik)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama