Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká satirická veselohra, jejíž děj se odehrává někdy kolem roku 1900. Obyvatele městečka Pětice vzruší záhadná zásilka, která má být doručena nejlepšímu člověku v obci. Na titul nejlepšího člověka si samozřejmě dělají nároky všichni členové městské rady. Nakonec se ukáže, že šlo o chytře promyšlený žert, který měl odhalit skutečný charakter „lepších lidí" města. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (84)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělá záležitost. Chápu co v roce 1954 tato politická satira měla říci. Bohužel z dnešního pohledu v době , kdy jsou lidé z těch našich (také samých nejlepších lidí) pánů poslanců a senátorů otrávení jak nikdy, nad touto komedií musí člověk smutně pokývat hlavou. Komunistické napadání řízení jednoho městečka zkorumpovanými a finančně navzájem propojenými radními je tak náhodou znovu aktuální. To jen k tématu. Jinak herecké výkony většiny zúčastněných jsou prostě skvělé! To co předváděl Kemr, Kopecký byl koncert. * * * ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Víc než padesát let po vzniku neztratila tahle "sociální satira" na své stáletrvající aktuálnosti. Páni "velkostavaři" a "velkopodnikatelé" jsou se starostou jedna ruka, a co si tajně upečou, to si taky sní. Nuže prostřednictvím stavebních zakázek systematicky vytunelovali místní kampeličku. No a když celá věc praskla, nechal pan starosta vytisknout tlustým písmem, že zastupitelstvo ustanoví komisi, která celou věc náležitě prošetří. Vést to bude jeden z jejich lidí, a potom taky někdo z lidu. Třeba místní holič. "Ten se v účtech nevyzná, ale aby lidi věděli, že se s nima jedná poctivě." Ehm. Nepřipomíná vám to náhodou...... Něco? Je mi jasný, že s ohledem na dobu vzniku se celá věc dá chápat jako propaganda Velkýho smradlavýho Rudocha, ale proč se zlobit zrovna na t-o-h-l-e, když je to koneckonců pravda? Myslím, že tenhle film ale nechtěně ukazuje na jednu historickou poučku: A to, že to nebylo 40 let komunismu, co poslalo tenhle stát na cestu absolutní korupce. Ono už to tady, přátelé, bylo snad odjakživa. Rudý bestie ten korupční a elitářskej systém akorát dovedly do zvrácený dokonalosti. Ale to už plkám úplně od věci, takže zpátky k filmu: Je mi hrozně líto těch, kteří tenhle film zatracují jen proto, že v něm The KING nepředvádí svoje obvyklá šprťouchlata. Zestárlý Vlastík ale na výbornou zvládnul i civilní roli poštmistra Plíška, kterej má (stejně jako ostatní) taky trochu toho másla na hlavě, ale přesto se stane "svědomím města". Zábavné, nenudící a herecky na výši. 75% ()

Reklama

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Krásná česká komedie s Vlastou Burianem. Nemálo se člověk zasměje. Ale nejlepší ze všeho je rvačka v hospodě, nebo-li "hlasování městské rady" :) Tyto staré české filmy jsou krásné, i když přiznávám, že tento patří k těm slabším. Né kvalitou, nebo herci, ale příběhem. I když film má krásný konec, kdy Vlasta Burian odjíždí z města, poté co dal vše do pořádku. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie, vůbec jsem nečekal, že bude až takto vydařená. Navíc Vlasta Burian nebyl ve své kůži, zato nemocný. Prostě to už nebyl ten herec, kterého diváci znali dřív. Ale výkon odvedl opět parádní. I tady nám naservíruje pár bezvadných hlášek a nezapomenutelných scén. Velice pěkný je i styl kamery, život na maloměstě tu je velmi dobře ukázán. Kvalitní je i scénář a o to šlo v té době asi nejvíc. Jinak mě moc potěšili další známí herci, nejvíc Miloš Kopecký v další ,, záporné" roli své kariéry. Tato komedie je velmi vydařená a podle mě patří s králem komiků k tomu nejlepšímu. 80%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Chouro, zavřete poštu, hubu a jdem! Neuvěřitelně nadčasová komedie, která zobrazuje pokřivený svět pánů na jedné radnici. Je až s podivem, že kreatury podobného ražení, navíc ve vysokých funkcích - kolem sebe můžeme vídat i dnes. Je to sice smutné, ale je to tak. Co se však filmu týká - podívaná je to náramná. Některé zdejší komentáře o smutném konci kariéry Vlasty Buriana, dávají tušit, že spousta zdejších pisálků tuto černobílou satiru vůbec nepochopila (já se spíš divím, že tento film nevadil komunistům). Pro mě je to skvěle užitá hodinka a půl a snímek, který můžu vidět i třikrát za rok. A Buriana nechte stranou, ten je zde jen třešinkou na dortu (i s jednou jeho tradiční pěveckou vložkou). Už se ví, kdo je nejlepší člověk? - Ještě ne, pusťte... já musím pro hasiče! ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Pri príležitosti 10. výročie Spoločnosti Vlasty Buriana v roku 2007 bolo vyrobené pamätné razidlo, kde je Vlasta Burian vyobrazený ako poštmajster Pliešok z tohto filmu. (Raccoon.city)
  • Natáčení probíhalo v ateliérech a v Prachaticích. (Terva)

Reklama

Reklama