Reklama

Reklama

Komik Jim Carrey spolu s Laurou Linney a Edem Harrisem (oba mnohonásobně nominovaní na Oscara) hrají v Truman Show, temné komedii o světoznámé hvězdě televizní reality show, která si myslí, že je jen pojišťovacím agentem. Když tento údajně obyčejný muž zjistí, že celý svůj život strávil před kamerou obklopen placenými herci a komparzem, místo rodiny a přátel, rozhodne se najít svou původní podstatu... a na své cestě zažívá bouřlivá dobrodružství. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 194)

castor 

všechny recenze uživatele

Typicky cenný příklad filmu, na kterém můžeme hledat další a další překvapení i po několikerém zhlédnutí. Invaze médií do života obyčejného člověka v monstrózním nonstop přímém přenosu, který je každodenním chlebem pro miliony čumilů, kteří už zřejmě zapomněli na to, že by mohli žít své vlastní životy. Jen on sám, hlavní hvězda téhle zvrácené show, netuší, že „žije“ na monumentálním jevišti. Originální námět a scénář (dnes už dávno prověřený Andrew Niccol), který osciluje mezi několika žánry, je provokativní, ironický i dojemný. Inteligentní drama Petera Weira má ale především komplikovanější strukturu, než by se na první pohled mohlo zdát (protože je samozřejmě jasné, že Truman na vše přijde a nenechá to jen tak), má také vynikajícího Jima Carreyho, který se od všech těch taškařic posunul vlastně vůbec poprvé k charakternímu herectví (až pak následoval Muž na Měsíci, Majestic nebo Věšný svit neposkvrněné mysli). Tohle nesmí chybět ve sbírce doma na poličce!! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jima Carreyho moc nemusím, tudíž jeho přítomnost v tomto snímku ve mně ještě před jeho spuštěním vyvolávala jistou dávku nedůvěry. Ta se však nakonec rozplynula jako pára nad hrncem, neboť tento výživný a chutný pokrm, jenž si pro nás Peter Weir připravil, mi nejen brzy enormně zachutnal, ale také mi výborně sedl po všech směrech, včetně příjemné dochuti po dokoukání filmu. Samotný námět Truman Show je perfektní a v takto povedeném zpracování se pak stává silným filmovým zážitkem, který bych každému doporučil. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

P.Weir stvoril dokonalý svet hercov, kde všetci až na jedného poznajú svoju úlohu. Perfektne zvládnutý aj zahraný film s výbornými scénami, mňa najviac pobavila scéna s manželkou v aute. Jim Carrey nie je mojim obľúbencom, ale tu mi vôbec nevadil a pri premýšľaní koho by som si vedel predstaviť na jeho mieste som zistil, že asi nikoho. P.Weir je dosť skúsený režisér a presne vedel, čo, koho a prečo do svojho filmu chce. Film 100%. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Spoiler... Film, jehož hlavní téma je náš vlastní pohled. Omezovat to na fenomén reality show a bulváru je povrchní, mnohem víc Niccolův scénář cílí na to, jak sami sebe konstruujeme jako subjekty, jaký způsobem budujeme vlastní vnímání reality, vlastní identitu. Peter Weir tuhle finesu jemně vystihl, pohrává si s divákem, je důsledně ironický. Závěr mě přinutil k triumfálnímu gestu - pokud ho někdo chápe jako happy end, zjevně se stal obětí vlastní Truman Show. Tohle je realita, jak ji známe a akceptujeme... Pointou film tak není to, že Truman najde svůj exit, ale právě to, že náš exit je v nedohlednu. "We accept the reality of the world with we are presented. It´s as simple as that." Celá Truman Show je na tomto principu zrcadlícím se v její formě (v mezích možností důsledně) postavená. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Originální, s vypilovaným scénářem, chytré, humorné a skvěle zahrané. Spolu s Mužem na měsíci patrně nejlepší film Jima Carreye. Film pranýřující fenomén reality show a obecně jakoukoliv manipulaci s člověkem, stejně jako konzumní životní styl postavený na komerci a všudypřítomné reklamě. Jakkoliv Peter Weir nedočí špatné snímky, tohle je dosavadní vrchol jeho tvorby. Celkový dojem: 95 %. ()

Galerie (160)

Zajímavosti (48)

  • Studio Paramount se obávalo, zda bude film úspěšný. Truman Show s rozpočtem 60 milionů amerických dolarů dokonce označilo za „nejdražší umělecký film“. Vedení proto žádalo, aby film nebyl tak dramatický a naopak vtipnější. Režisér Peter Weir tuto představu sdílel. Chtěl u diváků navodit dojem, že na Truman Show se dá opravdu dívat 24 hodin denně. Scénárista Andrew Niccol kvůli tomu napsal 16 návrhů scénáře, než se Weir odhodlal začít práce na filmu. (tom.nosek)
  • Harry Shearer hraje Mikea Michaelsona, moderátora televizní soutěže, v níž vede rozhovor s Christofem (Ed Harris). Ve filmu Ed TV (1999), pojednávajícím také o muži, jehož život je 24 hodin denně vysílán v televizi, hraje podobnou postavu - moderátora televizní show, kde se diskutuje o fenoménu Ed TV. (Morien)
  • V původním scénáři měl být Truman Burbank (Jim Carrey) svědkem znásilnění, na něž ale nereaguje a pokračuje ve své cestě. Když odejde, herci se vrátí do svých normálních rolí a diví se, že se Truman nesnažil ženě pomoci. (tom.nosek)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Orlando Bloom v drsné scifárně

Orlando Bloom v drsné scifárně

07.02.2009

Tak, jméno v titulku přilákalo k této zprávě náhodné kolemjdoucí fanynky. A teď něco pro opravdové filmové fanoušky: Andrew Niccol. Znáte jej. Prosadil se zajímavou sci-fi Gattaca, napsal scénář k… (více)

Reklama

Reklama