Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když americké manželky opustí v létě s dětmi rozpálený Manhattan, jejich obětaví pracující manželé se věnují "kladení pastí, lovu a honu", jinak řečeno, zajišťují rodinu a "trpí" ve městě. Své utrpení a samotu si zlehčují občasným zakázaným doutníčkem, nezdravým jídlem, příležitostnou sklenkou whisky a ti nejodvážnější dokonce proměňují chtivé pohledy na ženské křivky mladých krasavic ve skutek. Také Richard Sherman je typickým manhattanským manželem, který pravidelně v červenci vyprovodí ženu Helenu a synka Rickyho na nádraží, aby si užívali venkovských radovánek. Poté se chce ve vší počestnosti soustředěně věnovat své práci v nakladatelství, protože v bytě je konečně klid, nemusí nikoho zdravit a odpovídat na stále stejné otázky. Může se věnovat například korektuře nové knihy "Člověk a podvědomí", která se sice zdá nezáživná, ale její třetí kapitola "Potlačovaná vášeň u muže středního věku, její kořeny a důsledky" je svým způsobem inspirativní. I ten nejvěrnější otec od rodiny však může podlehnout pokušení, když se o patro výš nečekaně nastěhuje blonďaté sexy stvoření, roztomile naivní a nedotčené, zato s křivkami hollywoodské hvězdy. Na scénu opět přichází Marilyn Monroe ve své nezapomenutelné roli naivní a prosté dívenky, jejíž vlající sukně nad pouličním větrákem v jedné ze slavných scén tohoto filmu probouzela fantazii mužského publika mnoha generací. Předlohou k nestárnoucí konverzační komedii Billyho Wildera se stala divadelní hra herce, scenáristy a producenta Georga Axelroda (1922-2003) s původním názvem "Sedmiroční kopřivka". Po boku M. Monroe uvidíme Toma Ewella. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu 2

Recenze (156)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Slamený vdovec bol pre mňa a určite aj pre mnoho iných divákov pomerne bezvýznamný Wilderov film, ktorý obsahuje preslávenú scénu s Marilyn nad vetrákom. Dnes som si film pozrel opäť, aby som zistil, či je ten mimovetrákový zvyšok naozaj taký bezvýznamný. No, pravdupovediac, on nie je bezvýznamný, ale priam strašný. Ten Torn Ewell nemal prejsť ani uličným kolom castingu na hlavnú úlohu. Marilyn bola taká ako v aj v iných filmoch. Jej každý muž odpustí prehrávanie a všetky ďalšie herecké nedostatky, pretože má to, čo väčšine herečiek chýbalo. Takže suma sumárum, aj keď Billy Wilder tróni v mojej desiatke top režisérov, tento film považujem za nepodarok. ()

Liqid 

všechny recenze uživatele

Nejznámější film s Marilyn Monroe. Toto je ten osudný snímek, který dnes zná celý svět. Bohužel v době jeho vzniku byla Marylin provdána za baseballistu DiMagia (nebo jak se ten talian píše) a následoval rozvod. To ale nic nemění na tom, že si tento snímek vždy rád pustím. MM má v sobě úžasnou energii a občas až neurotický Mr. Sharman ji skvěle doplňuje. ()

Reklama

Jim_Beam 

všechny recenze uživatele

Tak takhle vysoký hodnocení na CSFD mě docela překvapilo. Ačkoli jde o klasiku, nebojím se dát 2*. Na tom filmu jsem nenašel nic, co by mě zaujalo. Vadí mi "samomluva" hlavního mužského představitele, jeho podivné představy, v některých případech přehnané reakce, smích a další projevy postav a český dabing filmu asi taky moc na kvalitě nepřidal... ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Příběh o muži, který se snaží sám sebe přesvědčit, že by mohl mít na každém prstě deset milenek, jen aby nepotvrdil, že je již 7let usazený ženatý s jednou ženou, která na něj ani nežárlí, je příjemně zábavný. Tom Ewell a Marilyn Monroe zde vytvářejí dokonalý pár mladé naivní dívky, která je k mání a muže ve středním věku, který je také přeci stále k mání, i když je ženatý a má i syna, který na prázdninách nemůže na řeku, jelikož nemá pádlo. Marilyn zde hraje přesně takovou roli, kterou hrála i ve skutečném životě - dívku, v jejíž přítomnosti muži zapomínají na své manželky, povinnosti, vlastní myšlenky a hlavně myslí jen na jediné - jak tuto dívku získat. Pestrobarevnost filmu je úžasná díky CinemaScope a ztvárnění dobového prostředí New Yorku 50.let 20.století a mužské "zvlčilosti", když ženy s dětmi odjedou na léto pryč, také :) ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Seven Year Itch a třeba i německý název Das verflixte siebte Jahr jasně prozrazují o čem to tak bude - co všechno manželství snese, kam se až může zajít, co škodí, co prospívá a kdy se pozná, že s kořeny jen tak nepohneme. Dost zajímavé "poselství ", záplava slovního humoru a Marilyn, které žádné herecké nedostatky vytknout prostě nedokáži. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (33)

  • Billy Wilder byl velmi šetrný při nákupu drobností a tak postel, kterou jednou již zakoupil pro film Slaměný vdovec (1955), musela hrát v dalších filmech. Nejdříve ve snímku Byt (1960), potom v Sladká Irma (1963) a také v Líbej mne, hlupáčku (1964). Zlí jazykové tvrdili, že v jeho filmech budou hrát stále lehčí herečky, aby postel posloužila co nejdéle. (Snorlax)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno