Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (473)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Monument světového filmu, který konečně na trůn usadil velikána Hestona a Mikloszu Roszovi dal příležitost stvořit jeden z nejpodmanivějších soundtracků. Navíc Wyler ukazuje další možnost zobrazení Krista na plátně - tedy nezobrazit ho skoro vůbec, jen ve výrazech tváří, které na něj hledí. Svým způsobem bravurní, i když zubem času trochu nahlodaný film. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm, kterému nechybí absolutně nic. Původně jsem měl nemalé obavy z obrovské stopáže a náboženského základu. Po skončení mohu s klidným srdcem říci, že mé obavy se nenaplnily a jsem za to nespočetně rád. Celý příběh není nijak složitý a je celkem jasné kam směřuje, ale je podán a hlavně zrežírován naprosto perfektně. William Wyler dokázal ukočírovat tenhle velkofilm s ledovým klidem a ani jedna scéna, která se ve snímku objeví, není zbytečná. Snad nikdy jsem nebyl přesvědčený více, že Oscar za režii je v těch správných rukou. Charlton Heston, ve své životní roli knížete Juda Ben Hura, je prostě famozní, o čemž svěčí i ocenění Oscarem za hlavní herecký výkon. Zkrátka nevím co vytknout, vše mi přijde megalonské, tak jak se u správného velkofilmu sluší a patří. O žádném z 11 Oscarů nemám pochyb a další faktem je, že na vyrovnání onoho počtu se čekalo až do roku 1997 na Cameronův Titanic. Nebudu psát, že tohle dílo doporučuji, tohle je povinnost pro všechny........ ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Nemám rád staré historické filmy. Vlastně nechápu proč se jim říká hidtorické. Víc by se hodilo používat kostýmované. Nelíbí s emi jejich přílišná stopáž, roztahanost, výpravnost, zbytečná pompeznost, moralizování a příliš jasné dělení na kladné a záporné postavy. Tohle všechno je i v Ben Hurovi. Ale přesto nemohu jinak než dát za pět. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu naprosto úžasný velkofilm, který zastaral jen nepatrně. Pokud odmyslíme, že tehdy herci přehrávali, kulisy byly až příliš zřetelně namalované, několik efektů je dnes úsměvných a místy je příběh (či postavy) hrozně naivní, pak snad každý musí filmu vytknout neúměrnou stopáž a všem divákům nemusí sedět náboženské motivy (patřím mezi tuto skupinu ateistů). 85% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Král sandálového eposu. I se všemi neduhy svého stáří (afektovaní herci, triky poplatné době vzniku) zůstane Ben Hur pro mou osobu v nejednom ohledu nejlepším filmem všech dob. Nákladné dekorace, měsíce natáčená scéna závodu čtyřspřeží, ultrarozmáchlost děje a pozoruhodným způsobem zakomponovaná biblická linie jsou jen zdokonalujícími bonusy skutečného lidství a mistrovského vypravěčství, jimiž Ben Hur disponuje. ()

Galerie (169)

Zajímavosti (77)

  • Závod čtyřspřeží se připravoval dva roky. Vzniku scény předcházel speciální výcvik osmi desítek vybraných koní. Samotné natáčení trvalo tři měsíce a stálo na svou dobu neuvěřitelný milion amerických dolarů, což je patnáctina celkového rozpočtu filmu. (Dr.Okamura)
  • Problém bol aj s farbou vody v umelom jazierku, bola príliš hnedá a kalná. Štáb si objednal farbivo na zafarbenie vody do odtieňa azúrovej modrej, ale farbiaci prášok namiesto zafarbenia vody utvoril pevnú kôru na povrchu vody, z ktorej museli loď vysekať na veľké náklady. (Raccoon.city)
  • Film vyznívá, jako že Římané využívali jako veslaře otroky (včetně válečných zajatců) či odsouzence, nicméně tato praktika začala být běžná až ve středověku a raném novověku. Římané, stejně jako ostatní antické středomořské národy, na tuto těžkou práci většinou zaměstnávali svobodné profesionály (synchronizované veslování je náročné nejen z hlediska nároků na fyzičku). Otroci byli využíváni pouze, pokud si to situace žádala (Římané a stejně tak Kartáginci například při Druhé punské válce). (vojtaruzek)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama