Reklama

Reklama

Morrissey

Morrissey

nar. 22.05.1959 (64 let)
Manchester, England, Velká Británie

Biografie

Anglický zpěvák a skladatel Steven Patrick Morrissey je znám pod jménem Morrissey a jako zpěvák postpunkové kapely The Smiths.

Morrissey se narodil irským dělnickým přistěhovalcům a dětství prožil v Manchesteru. Jako dítě se rád brouzdal v literatuře, realismu a populární hudbě. V roce 1975 nechal školy a pracoval v různých odvětvích. Za výplaty chodil na koncerty kapel Ramones, Blondie, Talking Heads, apod. Mezi roky 1976 až 1978 měl menší úspěch s punkrockovou kapelou The Nosebleeds. Po jejím rozpadu zamířil na chvíli do punkové kapely Slaughter and the Dogs, kde stihnul nahrát čtyři písně.

Počátkem 80. let zahájil kariéru v hudební žurnalistice a rovněž napsal několik knih o hudbě a filmu. V roce 1982 založil skupinu The Smiths, která brzy získala národní uznání za své debutové album. Jako frontman kapely přitahoval pozornost především vtipnými a sardonickými texty. Záměrně se vyhýbal rockovému cukrlátku a kultivoval obraz sexuálně nejednoznačného sociálního outsidera, který přijal celibát. The Smiths vydali tři další zásadní alba a měli řadu hitových singlů. Hudebně se však kapela přestala vyvíjet a v roce 1987 přichází rozpad.

Několik měsíců před rozpuštěním Smiths Morrissey získal Stephena Streeta jako producenta a partnera pro psaní písní, se kterým se vydal sólo a vydal album „Viva Hate“, které mělo u kritiky úspěch. Výborně si vedly i všechny ostatní sólové Morrisseyho alba. V roce 1995 se přestěhoval do Los Angeles a rodnou Anglii navštěvoval jen zřídka. Bojuje za práva zvířat, angažuje se i v politice a rád čte feministickou tvorbu. Řekl o sobě, že je nepraktizující bisexuál.

Epistemolog

Herec

Host

Skladatel

Hudební videoklipy
1992

Morrissey: Tomorrow

1986

The Smiths: Ask

Video kompilace
2000

Morrissey: ¡Oye Esteban!

Krátkometrážní
1986

The Queen Is Dead: A Film by Derek Jarman

Reklama

Reklama