Reklama

Reklama

Karel Kalaš

Karel Kalaš

nar. 09.10.1910
Vídeň, Rakousko-Uhersko

zem. 03.05.2001 (90 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Biografie

Karel Kalaš se narodil 9. října 1910 ve Vídni. Narodil se do dělnického prostředí české vídeňské menšiny s ochotnickými zálibami. Nejdříve se v letech 1926 – 1930 vyučil knihtiskařem a půl roku pracoval jako strojmistr a poté byl bez zaměstnání. Měl však skvělý pěvecký materiál, který studoval ve Vídni u F. Pagina. Dále ho skvěle, pečlivě a velmi pracovitě rozvíjel, k čemuž mu dopomohla jeho vrozená cílevědomost.

Karlem Nedbalem byl přijat do Slovenského národního divadla v Bratislavě (1934 – 1939). Odtud ho pozval Václav Talich na pohostinské vystoupení inscenace „Čert a Káča“ v Národním divadle v Praze a okamžitě se stal řádným, velmi potřebným a nepostradatelným členem slavného operního souboru (1. srpen 1939 – 1972), ze kterého odešel rovnou do penze. Pěvecky se rovněž rád angažoval na koncertních podiích a síních.

Kalašova umělecká síla spočívala v lyrických partiích, ve kterých uplatňoval svůj měkce nasazovaný a příjemně modulovaný a kultivovaný bas. Přes epizodní role („Hubička“, „Čert a Káča“, „Armida“) se propracoval až k velkým charakterním postavám.

V Národním divadle se stal nepostradatelným svou pohotovostí v záskocích (byl hbitý například jako vodník v „Rusalce“ Antonína Dvořáka). Často nastudoval v operách dokonce i dvě veliké a titulní operní role v českých i světových inscenacích („Hubička“, „Čertova stěna“, „Don Giovanni“, „Boris Godunov“, „Veronika“ atp.).

Jeho postavy byly vysoce hřejivě lidské, často komické, ale bez ironie. Plastičnost jím vytvářených rolí spočívala v plastičnosti postav, která vycházela z bohatě diferencovaného vokálního výrazu než z práce gest a obličejové mimiky. Svým pěveckým uměním obohatil role domácího („Braniboři v Čechách“, „Dalibor“, „Jakobín“ aj.) i světového repertoáru („Don Carlos“, „Eugen Oněgin“, „Don Giovanni“, „Figarova svatba“, „Kouzelná flétna“ atd.).

Hereckým výrazem se Karel Kalaš značně odlišoval od předchůdce Viléma Zítka (1890 – 1956) a svého kolegy Eduarda Hakena (1910 – 1996), který s ním v řadě rolí zdatně alternoval. Kalašovou dlouholetou a milovanou manželkou byla pěvkyně, překladatelka, režisérka, pedagožka a rovněž sólistka Národního divadla Milada Jirásková (1908 – 1992).

Karel Kalaš dostal pouze dvě filmové příležitosti. Ta první byla jedna z hlavních rolí starého operního mistra Bílka, který se jako nejstarší zúčastní velké směnové výměny bytů ve Smoljakově, Svěrákově a Podskalského divácky velmi oblíbené komorní komedii KULOVÝ BLESK (1978), která získala na I. Filmovém festivalu veselohry v Novém městě nad Metují Hlavní cenu (1979).

O dva roky později se zjevil v epizodní roli operního pěvce (spolu s Marií Budíkovou, Eduardem Hakenem a Štěpánkou Štěpánovou) v hudebním filmu BLUES PRO EFB (1980) Vladimíra Síse. Po tomto snímku však kinematografie Kalašovo herecké umění již nikdy nevyužila. Tyto dva snímky (v prvním z nich měl možnost předvést i své pěvecké umění) byly jakýmsi jeho extempore a zcela okrajovou uměleckou prací.

Po tomto snímku však kinematografie Kalašovo herecké umění již nikdy nevyužila. Tyto filmy bylx jakýmsi jeho extempore. Zatímco Ladislavu Smoljakovi otevřela dveře k další režisérské práci na velmi úspěšných komedií (například VRCHNÍ, PRCHNI!, JÁRA CIMRMAN LEŽÍCÍ, SPÍCÍ, ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ či NEJISTÁ SEZÓNA).

Jeho zdatného pěveckého umění využil také rozhlas („Dimitrij“, „Rusalka“ atp.) a televize (BOHÉMA, PRODANÁ NEVĚSTA, HOFFMANNOVY POVÍDKY, JULIETE aj.). Za své skvělé výkony na scéně Národního divadla byl odměněn i několika státními vyznamenáními: Státní cenou (1949) a titulem Zasloužilého umělce (1965). Po roce 1989 získal Cenu Senior Prix (1994) a Cenu Thálie (1995) za celoživotní mistrovství v opeře.

Pěvec Karel Kalaš zemřel 3. května 2001 v Praze ve velmi vysokém věku neuvěřitelných nedožitých devadesáti jedna let. Svoji milovanou a nepostradatelnou choť Miladu Jiráskovou přežil o celých a velmi dlouhých devět let...

Jaroslav "krib" Lopour

Herec

Filmy
1982

Giuditta (TV film)

1980

Blues pro EFB

1978

Dalibor (TV film)

 

Kulový blesk

1969

Juliette (TV film)

1965

Bedřich Smetana: Braniboři v Čechách (TV film)

1962

Hoffmannovy povídky (TV film)

 

Prodaná nevěsta (TV film)

1959

Bohéma (TV film)

Reklama

Reklama

1957

Poupě (TV film)

Seriály
1980

Arabela

 

Zvonečkem to začalo, zvonečkem to končí (E13)

 

Pohádky jdou do sběru (E07)

 

Petrovo zmizení (E06)

  více epizod (3)

Host

Reklama

Reklama