Reklama

Reklama

Bobby Orr

Bobby Orr

nar. 20.03.1948 (76 let)
Parry Sound, Ontario, Kanada

Biografie

Bývalý profesionální kanadský hokejista Bobby Orr celým jménem Robert Gordon Orr se narodil 20. března 1948 v Parry Soundu v Kanadě. Hrával na postu obránce a je znám jako jeden z nejlepších hráčů hokejové historie.

Už od dětství bylo vidět, že má hodně hokejového talentu. Jeho talent objevili skauti Boston Bruins na turnaji v Ontariu, což přimělo tým přispět tisíc dolarů jeho týmu a získat na něj práva. Ve čtrnácti podepsal s Bruins smlouvu. V roce 1966 vyhrál Memorial Cup pro nejlepší kanadský juniorský tým. V poslední sezoně s zaznamenal v průměru 2 body za zápas. První smlouva s Bruins mu zajišťovala 25 tisíc dolarů.

Ve své první profesionální sezoně vyhrál Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL. Přestože Bruins skončili na posledním místě, Orr změnil tým k dobrému, až na tolik, že v dalších devětadvaceti sezonách se vždy dostali do playoff. V roce 1968 kvůli zranění odehrál pouze 46 zápasů, i přesto ale získal první ze svých rekordních osmi Norris Trophy v řadě. V roce 1970 nasbíral 120 bodů a stal se prvním obráncem, který vyhrál Art Ross Trophy pro vítěze bodování ligy. Stále je jediným obráncem, kterému se to povedlo. V této sezoně vyhrál také Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče základní části sezony a později také Conn Smythe Trophypro nejužitečnějšího hráče playoff. Stal se tak prvním hráčem, který vyhrál čtyři hlavní trofeje NHL. Orr v této sezoně vedl Bruins k zisku Stanley Cupu. Bruins vyhráli první Stanley Cup od roku1941.

V roce 1971 byli Bruins ještě daleko silnější. V sezoně se jim povedlo překonat mnoho ofenzivních rekordů. Orr byl druhý v kanadském bodování soutěže, přesto ale vytvořil nový a stále platný rekord pro počet bodů v jedné sezoně zaznamenaný obráncem a pro statistiku plus-minus pro jakoukoliv pozici - +124. V roce 1972 vyhráli Bruins další Stanley Cup, autorem vítězného gólu byl opět Bobby Orr. Ten vyhrál již podruhé Conn Smythe Trophy. V roce 1973 se na jeho počtu zápasů nepříjemně projevily stále se zhoršující problémy se zraněným kolenem. I přesto ale Orr dovedl Bruins do finále Stanley Cupu, kde ovšem prohráli s Philadelphia Flyers.

Na konci kariéry měl Orr 270 gólů a 645 asistencí v 657 zápasech a 953 trestných minut. Pouze Wayne Gretzky, Mario Lemieux a Mike Bossy měli za své kariéry lepší průměr bodů na zápas než Bobby Orr. V sezoně 1974/1975 se stal prvním obráncem, který v jedné sezoně vstřelil 40 gólů. Orr vyhrál dvakrát Stanley Cup. V obou případech vstřelil vítězné góly a vyhrál Conn Smythe Trophypro nejužitečnějšího hráče playoff. Orr vyhrál osmkrát v řadě Norris Trophy pro nejlepšího obránce ligy, což je stále platný rekord, a bývá často označován za revolucionáře této pozice. Také je stále jediným obráncem, který vyhrál Art Ross Trophy pro vítěze bodování ligy, kterou vyhrál dvakrát. Mezi obránci stále drží rekord v počtu bodů a asistencí v jedné sezoně. Také vyhrál třikrát za sebou Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče ligy.

Po ukončení kariéry se stal hráčským agentem, společně s Paulem Krepelkou a Rickem Curranem v roce 2002 založil Orr Hockey Group, která reprezentuje aktivní hráče v NHL, mezi něž patří například Eric Staal či Jason Spezza.

Orr má s manželkou Peggy dvě děti, ani jedno z nich ale nehraje hokej. Vždy si své soukromí dobře chránil.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herec

Seriály
1988

Spenser: For Hire

 

Watercolors (S03E18)

Dokumentární
2022

Summit '72 (seriál)

2017

The NHL: 100 Years (TV film)

2004

The Greatest Canadian (seriál)

2000

NHL 2000: A Millenium of Memories

1996

Legendy NHL (TV film)

Host

Reklama

Reklama