Reklama

Reklama

Laura Antonelli

Laura Antonelli

nar. 28.11.1941
Pola, Itálie

zem. 22.06.2015 (73 let)
Ladispoli, Itálie

Biografie

28. 11. 1941 se v jugoslávském městě Pula narodila italská filmová a televizní herečka Laura Antonelli. S rodiči se po válce přestěhovali do Itálie, do Neapole, kde Laura po maturitě na neapolském gymnáziu studovala na místní Akademii tělesné výchovy. Poté velmi krátce zastávala místo učitelky tělocviku a matematiky. Byla pohledná a okouzlující, o čemž jí kde kdo okolo ujišťoval, takže se pokoušela svou krásu uplatnit jinde. Odchází do Říma, kde začala jako fotomodelka. Lauřiny fotografie se objevují v časopisech, a spolehlivě předvádějí její smyslnost, kterou doplňuje její oduševnělá krása.

Účinkovala také v reklamách a uváděla televizní programy. Její tělesné přednosti neušly pozornosti filmařů. Objevila se pak v erotických filmech Sexuální revoluce a Venuše v kožichu. V 70-tých letech se účastnila kamerových zkoušek na film Milenci z roku II., kdy získala poměrně velkou roli krásné a svůdné šlechtičny Pauliny de Guérande, která miluje svého bratra , kterého hrál Sami Frey, a na čas i okouzlujícího a nebojácného dobrodruha, kterého hrál Jean-Paul Belmondo. Tuto komedii o Velké francouzské revoluce režíroval Jean Paul Rappeneau. Následují role, které jí nabízejí francouzští režiséři jsou více než uspokojivé. Laura hraje Juliettu, mladou ženu, která se stává nepřímo spoluvinicí svého muže, který trestá bez milosti ty, kdo jí znásilnili, v adaptaci detektivky Eda McBaina Bez motivu.

V erotické komedii Zlomyslnost hraje služku, která zaučí v posteli syna svého zaměstnavatele. Za ztvárnění této role obdržela v roce 1973 Donatellova Davida. Světově známou se stala rolí markýzy Eugenie z Maqueda. Film Bože, jak hluboko jsem klesla, který natočila po boku Michaela Placida (Chobotnice) plně popisuje její bouřlivý život plný milostných vzplanutí, zklamání, ale především poznání hluboké morální krize a úpadku mezi tehdejší šlechtou. Podobnou roli si zahrála v drama podle stejnojmenného románu Gabriela D'Annunzia Nevinný, tentokrát s věhlasným Luchinem Viscontim. Zde ztělesňuje aristokratku Giulianu Hermill, krásnou, ale nevěrnou manželku stejně nevěrného a dekadentního manžela.

Dalšího Davida (1981) získala rolí provdané Kláry. Její milenec - kapitán kavalérie - (hraje jej B. Giraudeau), propadá lásce k nevzhledné, a těžce nemocné ženě v dramatu milostného příběhu Vášeň lásky, v režii Ettore Scoly. Laura Antonelli byla také obdivuhodná v romanticko-erotickém filmu z roku 1985 - Benátská noc.

Po celou svou hereckou kariéru ovšem Laura velice trpí. Nevěří si, je nevyrovnaná. Nevycházejí jí ani soukromé vztahy. Nějaký čas žila s J. P. Belmondem, který jí po třech letech opouští pro její problematickou povahu, která se nedala zvládnout. Laura zřejmě nedokázala svou slávu s odstupem unést. Začala brát drogy, a její tvář i postava byly deformovány (ztloustla, opuchla). Po roku 1990 podstoupila nejen odvykací kůru, ale i plastické operace. Laura Antonelli natočila do roku 1992 37 filmů.

marťan

Reklama

Reklama