Reklama

Reklama

Jiří X. Doležal

Jiří X. Doležal

nar. 28.02.1965 (59 let)
Jindřichův Hradec, Československo

Biografie

Známý český publicista, novinář a aktivista Jiří X. Doležal (JXD) se narodil roku 1965 v Jindřichově Hradci. V letech 1984 až 1988 studoval psychologii na FF UK, v roce 1988 tamtéž nastoupil k postgraduálnímu studiu. Vysokou školu ukončil s titulem PhDr., jenž neužívá a diplomovou prací na téma sociální interakce v malé skupině v průběhu společného řešení problému. Od roku 1990 publikoval texty a fotografie ve společenských magazínech jako Fórum, Playboy a mnohé další. Svou profesní kariéru však spojil především s jedním časopisem, na jehož počest začal užívat i písmeno X za svým křestním jménem. Tím byl samozřejmě týdeník Reflex, do nějž přispívá od roku 1991.

Doležalův osobní život a názory poměrně dobře ladily s image Reflexu jako kontroverzního plátku. Jiří vystřídal mnoho „inkarnací“ či jak to nazval jeho redakční kolega Tomáš Feřtek v článku „Cause Jiří X. Doležal“ převleků, od skina až po buddhistického mnicha. Doležal se s úderností sobě vlastní až na výjimky vždy věnoval vymezeným tematickým okruhům, které většinou nezpracovává z hlediska objektivní novinařiny na základě sběru informací, ale spíše předkládá svůj subjektivní názor a zážitek. Zpočátku se hojně věnoval tématu kriminality, s čímž úzce souvisel jeho boj za právo nosit zbraň. Své sebrané články o trestné činnosti v roce 1994 vydal v knize nazvané „Strach“. Již od počátků své publikační činnosti se také věnoval sobě nejvlastnějšímu tématu, s nímž je nejvíce spojován, a tím byly drogy. Především pak aktivity pro dekriminalizaci drog měkkých. V této oblasti publikoval nesčetně článků, hýřil aktivitami a vydal několik knih jako Marihuana (1993, 1997) či Marihuana 2000 (2000). Od roku 2004 v Reflexu každoročně vyhlašuje fotografickou soutěž o nejkrásnější konopnou rostlinu, ale tématu se již spíše nevěnuje. S přijetím nového trestního zákoníku považuje svůj boj za vyhraný. Další velkou kapitolou pro něj byly východní filozofie a náboženství. Několikrát pobýval v Indii a ze svých cest vydal nejen různé články, ale i svérázný cestopis Klášter (1997). Z dalších témat, jimž se aktivně věnoval, jmenujme glosování tématu lidového léčitelství (kniha Bezbolestná kastrace, 1998), odtabuizování psích bojových plemen, boj proti pašerákům exotických zvířat a především velmi aktivní vystupování proti pravicovému extremismu. Byl velmi činný na internetu, když provozoval několik webů, zabýval se hackerstvím a otevřeně kritizoval operační systém Linux a komunitu kolem něj. Svou výpravu do Afriky shrnul v cestopisu Léčba černou Voltou (2006).

Zpočátku své profesní kariéry byl Doležal velmi činný i jako fotograf, vystavoval a získal i několik ocenění, jako např. III. cenu v kategorii Reportáž v Czech Press Foto v roce 1996. Několikrát koketoval s fenoménem reality show např. v projektu Nekoukat.cz z roku 2000, kde mohli návštěvníci jeho internetových stránek sledovat jeho domov prostřednictvím webkamery. Naposledy nechal čtenáře Reflexu dosti detailně nahlédnout do svého současného partnerského vztahu včetně svatby a líbánek. Své názory a články neváhá podpořit činy, např. když v červnu 2008 zahájil hladovku za výstavbu amerického radaru na našem území.

Co se týče účinkování JXD před kamerou, objevil se v cameo roli v prvním českém akčním filmu NAHOTA NA PRODEJ, kde proběhl redakcí jako kolega hlavního hrdiny novináře Lukáše Vaculíka. V České televizi asi rok uváděl studio KONTAKT. Objevoval se také v několika pořadech jako host, např. v talk show Ester Kočičkové, DVOJHLAS. V produkci ČT napsal scénář či stál za kamerou u několika filmových dokumentů (Disco nebo rock, Jay Shankar, Josefa Váchala Poslání, Poselství Himaláje a další).

Josef "J.Connor" K

Host

Herec

Filmy
2012

Svatá čtveřice

1993

Nahota na prodej

Seriály
1998

Kinetická encyklopedie všehomíra

Dokumentární
2018

JXD for president?

2017

Nepřesaditelný!

2008

Legalizace.cz

2006

13. komnata (seriál)

 

13. komnata Daniela Landy (S01E02)

1997

Cítit vodu na pádle (TV film)

1994

DISCO nebo ROCK (TV film)

Scenárista

Dokumentární
1994

DISCO nebo ROCK (TV film)

Režisér

Dokumentární
1996

Hry na existenci (TV film)

Reklama

Reklama