Reklama

Reklama

Daniel Kamen

Daniel Kamen

nar. 1975
Offenbach am Main, Hessen, Západní Německo

Biografie

Narodil se v Offenbachu nad Mohanem, v jehož okolí vyrostl a žil do šestnácti let. Jeho rodiče pochází oba z Prahy, doma se tedy mluvilo jen česky. Když mu bylo šestnáct, strávil jsem jeden rok ve Spojených Státech Amerických. Bydlel u americké rodiny v Minesotě. Amerika byla pro něj velké dobrodruštví, také protože tam poprvé hral v profesionální skupině divadlo.

Herectví se mu zalíbilo a rozhodl se pro jeho studium. Absolvoval herectví ve Vídni na universitě „Max Reinhardt-Seminař“. Důraz byl kladen na divadelní herectví, ale součástí bylo i herectví před kamerou, se slavným režisérem Istvanem Szabem, který byl nezapomenutelný. Po studiu se naučil také hrát s loutkami a klauniádu.

Největší školou pro něj byla praxe na jevišti a před kamerou. Po studiu dostal zajimavé příležitosti ve filmech Fremdkörper a Armee der Stille, ve kterých hrál hlavní role a které běželi velmi úspěšně na několika festivalech (Münchner Filmfest, Achtung Berlin Filmfest ...). Souběžně hrál ve vídeňské skupině divadlo, což mu umožnilo ztvárnit role jako kníže Myškina (Idiot – od Dostojevského), nebo Leonce (Leonce a Lena – od Büchnera), a další. Role, které byli velmi naročné a poučné.

Další filmy, na které rád vzpomíná jsou Princ Modřey a víla Lupinka ve kterém hrál komediální roli královnina sluhy a polodokuntární film o třicetileté válce 30 Jahre Krieg. Zde si zahrál calvinistického bankéře, který se podílí na získání financí pro katolíky.

Mezi nejvýznámější projekty jeho divadelní praxe patří produkce “Oberon”v “Bavorské Státní Opeře” (Bayrische Staatsoper) a v “Divadle nad Vídní” (Theater an der Wien). Stejně zajímavá byla i jeho rodukce v “Burgtheater” ve Vídni. V roce 2019 hrál v prvním německém “superhero” filmu Freaks pro Netflix.

Díky zajímavých zahraničním projektům natáčeným v Praze, na kterých měl možnost spolupracovat, nyní pobývá v Praze castěji a připravuje i několik počinů s místní anglicky mluvící divadelní scénou. „Oprašuje“ tak svůj 2. materšký jazyk – češtinu, a doufá, že si bude moci v řeči svých rodičů také brzy zahrát.

ČSFD

Herec

Reklama

Reklama