Reklama

Reklama

Isaiah Washington

Isaiah Washington

nar. 03.08.1963 (60 let)
Houston, Texas, USA

Biografie

Isaiah se sice narodil v Houstonu a krátkou dobu s rodiči bydlel v komunitě Houston Heights, v roce 1980 se ale s matkou přestěhoval do Missouri City v Texasu. Otce v té době již neměl, protože mu ho ve třinácti letech zavraždili. Matka si po přesunu do nového města obstarala holičskou licenci a jako vůbec první Afro-Američanka v celém státě Texas se živila holičstvím. V Missouri City Isaiah o rok později maturoval na Willowridge High School. Po střední škole nastoupil k armádě, konkrétně k United States Air Force (jeho velkým snem a cílem bylo stát se druhým Generálem Washingtonem), a později na Howard University do oboru divadelních věd. V roce 1996 se oženil s Jenisou Marie Garlandovou, se kterou je dodnes. Mají spolu tři děti – syny Isaiaho a Tymeho a dceru Iman.

Isaiah začal hrát krátce po dokončení vysoké školy. Stal se členem divadelního spolku City Kids Repertory, jehož cílem bylo chodit hrát po více méně chudinských středních školách a představovat tak dětem z rizikových prostředí nějaké relevantní dramatické kousky. Po nějaké době tohoto hraní nechal a započal svou televizní a filmovou kariéru. Hned v jejím prvním roce – 1991 – se objevil ve filmech POUZE OBCHOD a THE COLOR OF LOVE, kraťasu LAND WHERE MY FATHERS DIED a jedné epizodě seriálu ZÁKON A POŘÁDEK. A pak už to jelo jako na běžícím pásu. Isaiah dostával jednu roli za druhou, ve filmech i seriálech, a pořád byl někde vidět.

Ačkoliv většinu z jeho děl asi u nás nebude mnoho lidí znát, pár slavnějších kousků se v jeho filmografii přeci jen dá najít. V roce 1998 se například objevil hned ve dvou dílech ALLY MCBEALOVÉ a filmu ZAKÁZANÉ OVOCE a o čtyři roky později v náramně brutálním hororu LOĎ DUCHŮ. V roce 2005 pak Isaiah vyhrál v loterii, protože muShonda Rhimes svěřila roli Prestona Burka ve svých CHIRURZÍCH. Isaiah se sice původně ucházel o roli Dereka Shepherda (Shondiny scénáře šly tak trochu proti proudu a vůbec se nezmiňovaly o tom, jaké rasy by měla která postava být), ale nakonec si i s Prestonem dost poradil. Za svůj výkon v této roli si odnesl dvě ceny NAACP Image Award a jednu Screen Actors Guild Award, časopis TV Guide ho v roce 2006 zvolil nejpřitažlivějším mužem na obrazovkách a časopis People zase jedním z 50 nejkrásnějších lidí vůbec. O vztahu seriálového Prestona a Cristiny navíc psala všechna média, protože to bylo v multikulturní Americe poprvé, co spolu v televizi chodili Afro-Američan s Asiatkou... A pak si Isaiah rozlil mlíčko.

V průběhu třetí sezóny se totiž vlastní vinou ocitl uprostřed ošklivého skandálu. V říjnu roku 2006 na povrch vyplavala zpráva o tom, že měl svého kolegu z CHIRURGŮ T. R. Knighta označit pekelně nehezkým vulgarismem. Mělo se odehrát asi tohle: Na place během přestávky mezi natáčením jednotlivých scén měl Isaiah o Knightovi nějakým způsobem v nějakém kontextu (snad jakési rozepři s Patrickem Dempseym) prohlásit, že je to „buzna" (anglicky faggot), načež se do sebe s Patrickem, který se kamaráda snažil zastat, slovně a údajně i fyzicky pustili. Informace o konkrétním průběhu toho, co se tenkrát na place odehrálo, nikde nenajdete. Isaiah se veřejně „omluvil" za „nešťastnou volbu slov při jednom nedávném incidentu při natáčení" a Shonda celou záležitost smetla pod koberec.

Tak rychle to ale skončit nemělo. Knighta tahle aféra v podstatě přinutila v rozhovoru pro jeden časopis veřejně „vylézt ze skříně" (o jeho homosexualitě předtím věděli přátelé, rodina i spolupracovníci, dál ale neměl potřebu se s tím šířit). A aby toho nebylo málo, přišel pak leden 2007. Tehdy celý herecký ansámbl dorazil na udílení cen Zlatý glóbus, na který byl seriál nominován. Ještě na červeném koberci před samotným zahájením slavnostního udílení se Isaiaha na tento incident novináři ptali a on jim v odpověď jen tak zavtipkoval: „Já gaye zbožnuju. Sám jedním chci být. Prosím, můžu gay být taky?" U tohoto... čehosi to ale neskončilo. CHIRURGOVÉ v kategorii o nejlepší dramatický seriál zvítězili a při setkání s novináři se jeden z nich na tuto aféru samozřejmě neopomněl znovu zeptat. Pravda, vzhledem k té příležitosti se to asi tak úplně nehodilo, ale ono se o tom nemluvilo skoro vůbec, takže když už byli všichni herci v čele s Shondou takhle pěkně nastoupení a na ráně, těžko se novinářům divit, že chňapli příležitost za pačesy.

Jakmile ona otázka padla, Shonda se už už chystala odpovědět, když jí Isaiah vletěl před mikrofon a řekl: „Že je buzerant, jsem o T. R.ovi nikdy neřekl." Všichni herci kolem v tu chvíli sklopili hlavy a nasadili nervózní úsměvy. Shonda sama se snažila zachránit, co se dalo, a rychle odvedla řeč jinam, ale i tak bylo zaděláno na pořádný skandál. Knight pár dní později dorazil na rozhovor k Ellen DeGeneres a tam jí pověděl, že Isaiaha a jeho nevymáchanou pusu na place „všichni slyšeli," takže herci do jednoho při té tiskovce věděli, že lže, jako když tiskne. Isaiah se náspedně sice opět veřejně omluvil, ale tentokrát udělal takovou botu, že už nebylo cesty zpět. Sice se hned v lednu vrátil do práce a v CHIRURZÍCH ho tak bylo možno vídat až do konce série, v červnu 2007 ale Shonda oznámila, že Isaiah v seriálu končí. Jak tuhle zprávu vzal, si asi dovedete představit. „Jsem vytočenej a namíchnutej a nenechám si to už líbit," stálo v jeho oficiálním prohlášení.

Později se svůj vyhazov – a tohle byl zrovna u CHIRURGŮ dost přešlap – dokonce snažil svést na rasismus: „Omluvil jsem se a ukázal, jak moc mě mrzí, jestli jsem se někoho dotknul nebo někomu ublížil. Jestliže tady ale černochovi nedokáží lidé odpustit, zatímco takovému Robertu Downey Jr.ovi a guvernéru Kalifornie v klidu dávají druhé a třetí šance, tak to podle mého hodně vypovídá o nevyrovnaném postavení ras v téhle zemi."

V rozhovoru s Larry Kingem navíc Isaiah podal další verzi toho, co se tehdy odehrálo na place. Podle něj to slovo vůbec nepoužil v souvislosti v Knightem, ale vybreptnul ho ze sebe během hádky, vyprovokované Patrickem Dempseym. Isaiah se s ním kousnul proto, že měl pocit, že ho Patrick nebere dost vážně, a že s ním „jedná jako s čubkou, slečinkou, přizdisráčem a buzerantem – čili člověkem, co je slabý a bojí se za sebe rvát." I kdyby tahle verze byla pravdivá, nejsem si jistý, jestli si tím Isaiah spíš nepřihoršil...

Jakmile mu trochu vychladla hlava, oznámil Isaiah, že na léto odjede do Sierra Leone, a že si s celými CHIRURGY už přestane lámat hlavu. Ještě předtím ale televizní stanice NBC vypustila zprávu, že Isaiaho obsadila do svého nového seriálu BIONIC WOMAN. Isaiah si užil léto, natočil svých několik dílů první série tohoto seriálu a chvíli to vypadalo, že má to nejhorší za sebou. Seriál se ale nedokázal odlepit od země a pro nízkou sledovanost byl po několika dílech stažen z vysílání a zrušen.

Od té doby se Isaiah začal věnovat mimofilmovým aktivitám. Stejně jako všichni Afro-Američané má i on kořeny na Starém kontinentě, ale na rozdíl od většiny Američanů se o svůj původ v dospělosti hodně zajímal. Už v roce 2006 si nechal udělat testy DNA a zjistil tak, že jeho předci z matčiny strany pochází ze západní Afriky (konkrétně z kmenů Mende a Temne žijících na území současné Sierra Leone), a že z otcovy strany má kořeny v kmeni Mbundu, jehož potomci žijí v dnešní Angole.

V květnu 2006 do Sierra Leone zajel, byl velmi vřele přijat, podílel se tu na spoustě charitativních akcí a na základě svého genetického testu obdržel čestné občanství (jako vůbec první Afro-Američan toho touto cestou docílil). Se Sierrou Leone byl Isaiah v úzkém kontaktu i nadále – v roce 2007 tu založil svou první školu pro 150 žáků. Sieře Leone Isaiah pomáhá i jinými charitativními činy – podílí se na zavádění počítačů do nejrůznějších institucí, rozdává peněžní dary, účastní se akcí na podporu boje proti malárii, tu a tam působí jako poradce, když do Států přijede nějaký vyslanec nebo představitel nějakého afrického státu apod.

Isaiah také napsal a vydal jednu knihu, takový v podstatě memoár. A Man from Another Land popisuje jeho ranný život, kariéru u filmu a televize, ale především pak jeho cestu za nalezením svých afrických kořenů.

Isaiah se až do velmi nedávné doby věnoval právě své africké minulosti a herectví u něj hrálo druhé housle. Tu a tam se někde mihnul – například v roce 2008 ve filmu THE LEAST OF THESE nebo jedné epizodě seriálu THE CLEANER, o rok později ve snímku HURRICANE SEASON nebo v roce 2011 v AREA Q. Pořádně se do hraní ale opřel až v roce 2013 – právě tehdy se ukázal v seriálu THE HUNDRED, kraťasech NOT 4 SALE a THEY DIE BY DAWN a filmech BLUE CAPRICE, DOCTOR BELLO, GO FOR SISTERS, THE TRIALS OF CATE MCCULLOUGH a YEFON.

David "Jumpstar" Koranda

Herec

Filmy
2023

James the Second

2022

Corsicana

2021

God's Not Dead: We the People

2020

Město na ostří nože

2019

Keys to the City

2018

Behind the Movement (TV film)

2017

Dead Trigger

2016

Léto snů (TV film)

2015

The Sin Seer

Reklama

Reklama

2014

Blackbird

2013

Blue Caprice

 

Doctor Bello

 

Go for Sisters

 

Pravda je jen slovo

 

They Die by Dawn

2012

David E. Talbert's Suddenly Single

 

The Undershepherd

2011

Oblast Q

2009

Hurricane Season

2008

The Least of These

2007

Grey's Anatomy: Every Moment Counts (TV film)

2005

The Moguls

2004

Hněv duší

 

Nebezpečné hry 2

 

Švédská trojka 3

2003

Detektivové z Hollywoodu

 

From the Outside Looking In

 

Život jedné dívky

2002

Bombakšeft

 

Loď duchů

2001

Krysy

 

Lovec policajtů

 

Sacred Is the Flesh

2000

Kin

 

Love Come Down

 

Podzimní premiéra

 

Romeo musí zemřít

1999

A Texas Funeral

 

Pravda zabíjí

1998

Mixing Nia

 

Skandál Bulworth

 

Vždy proti přesile (TV film)

 

Zakázané ovoce

1997

Joe Torre: Curveballs Along the Way (TV film)

 

Láska na druhý pohled

1996

Dlouhá jízda

 

Pan a paní Lovingovi (TV film)

 

Sex po telefonu

 

Soul of the Game (TV film)

1995

Hra se smrtí

 

Mrtví prezidenti

 

Stonewall

1994

Alma's Rainbow

 

Crooklyn

1993

Nebezpečně ozbrojen (TV film)

1991

Pouze obchod

Seriály
2022

P-Valley

 

Seven Pounds of Pressure (S02E02)

 

Pussyland (S02E01)

2020

P-Valley

 

Murda Night (S01E08)

 

Last Call for Alcohol (S01E07)

 

Legacy (S01E06)

  více epizod (4)
2018

Prvních 100

 

Red Queen (S05E02)

2017

Bull

 

Bring It On (S01E19)

 

Prvních 100

 

The Chosen (S04E12)

 

The Other Side (S04E11)

 

Die All, Die Merrily (S04E10)

  více epizod (7)
 

Survivor's Remorse

 

Answers And Questions (S04E10)

 

Family Ties (S04E09)

 

Closure (S04E03)

 

Fallout (S04E01)

2016

Chirurgové - a.z.

 

Chci tebe, jen tebe - a.z. (S12E10)

 

Prvních 100

 

Perverse Instantiation: Part Two (S03E16)

 

Perverse Instantiation: Part One (S03E15)

 

Red Sky at Morning (S03E14)

  více epizod (13)
2014

Chirurgové

 

Nikdy se k sobě nevrátíme (S10E22)

 

Prvních 100

 

Blood Must Have Blood: Part 2 (S02E16)

 

Blood Must Have Blood: Part 1 (S02E15)

 

Bodyguard of Lies (S02E14)

  více epizod (26)
2011

Chicago: Zákon ulice

 

Bydlení pro chudé (E04)

 

Zákon a pořádek: Los Angeles

 

Carthay Circle (E19)

2007

Bionická žena

 

Trust Issues (E07)

 

The Education of Jaime Sommers (E05)

 

Faceoff (E04)

  více epizod (2)
 

Chirurgové

 

Copak jsme neměli skoro všechno? (S03E25)

 

Zkouška (S03E24)

 

Odvrácená strana života – 2. část (S03E23)

  více epizod (12)
2006

Chirurgové

 

Ztrácím svou víru (S02E27)

 

Nemůžeme za to, koho milujeme (S02E26)

 

Sedmnáct vteřin (S02E25)

  více epizod (22)
2005

Chirurgové

 

Anatomie Vánoc (S02E12)

 

Samota (S02E11)

 

Čeho je moc, toho je příliš (S02E10)

  více epizod (18)
2000

Soul Food

 

What Women Want (S01E04)

 

Heart of the Matter (S01E03)

 

The More Things Stay the Same (S01E02)

 

The More Things Change (S01E01)

1998

Ally McBealová

 

Přátelé (S01E21)

 

Pacienti (S01E20)

1995

Policie New York

 

E.R. (S03E01)

1994

Zločin v ulicích

 

Black and Blue (S02E03)

1991

Zákon a pořádek

 

Out of Control (S02E08)

Dokumentární
2014

Bound: Africans versus African Americans

2010

A Man's Story

2004

The Making of 'Wild Things 2'

2000

The Making of 'Romeo Must Die'

1999

True Crime: The Scene of the Crime

Krátkometrážní
2000

Veil

1998

Rituals

1994

Příběhy ze života: Nadvláda drog: Příběh Eddieho Matose (TV film)

Host

Producent

Filmy
2015

The Sin Seer

Režisér

Filmy
2022

Corsicana

Scenárista

Filmy
2022

Corsicana

Reklama

Reklama