Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Animovaný
  • Western

Obsahy (45)

Šest žen Jindřicha VIII.

Šest žen Jindřicha VIII. (1933)

Komedie "Jindřich VIII. a jeho šest žen" začíná sňatkem s jeho třetí ženou Janou Seymourovou (ale nejsme ve vzpomínkách ochuzeni ani o jeho předchozí ženy). Jana umírá při porodu, a tak se Jindřich žení po čtvrté. Anna z Kleve nám pak předvede, jak se rychle a výhodně zbavit manžela. A v případě své páté ženy, Kateřiny Howardové, nám to zas předvede Jindřich. S Kateřinou Parrovou se ožení jen proto, aby měl kdo snášet jeho stařecké vrtochy.

The Jayhawkers

The Jayhawkers (1959)

Cam Bleeker (Fess Parker) uprchne z vězení, aby doma nalezl francouzskou vdovu Jeanne Dubois (Nicole Maurey) a hrob své ženy. Vdově a jejím dvou dětem chvíli pomáhá, než je znovu zajat. Místo vězení, ho čeká zajímavá nabídka od guvernéra.  Má se vloudit do bandy Luka Darcyho (Jeff Chandler), který chce ovládnout celý Kansas, a pomoci ho chytit. Krom prominutí trestu ho guvernér motivuje informací, že Darcy je odpovědný za smrt jeho ženy.  Bleeker se rychle stane Darcyho pravou rukou a postupně podléhá jeho vlivu, ale občasné setkání s Jeanne mu umožňují vidět svět zas z jiného úhlu.

Star in the Dust

Star in the Dust (1956)

Dlouhý den šerifa Billa Jordna (John Agar) začíná stavbou šibenice pro nájemného vraha Sama Halla. Celé městečko se sází, zda na té šibenici také Sam večer skončí, protože místní farmáři ho chtějí zlynčovat jako vraha a dobytkáři osvobodit za prokázané služby. Ale je tu šerif, který ctí právo, nová šibenice a blížící se západ slunce.

Tall in the Saddle

Tall in the Saddle (1944)

Přiopilý vozka nabírá na cestu do Santa Inéz tři pasažéry: slečnu Claru Cardellovou, její gardedámu slečnu Martinovou a pana Rocklina (John Wayne). Krátce po příjezdu do města se Rocklin dostane do konfliktu se slečnou Arletou 'Arly' Harolday (Ella Raines), jejíhož bratra obehrál v kartách. Situace je pro něj o to komplikovanější, že do města přijel na pozvání pana Cardella, který nečekaně zemřel, a tak vezme práci od Arletina nevlastního otce. Mezitím zjišťuje, jak to bylo s úmrtím pana Cardella, což může být pro někoho nepříjemné. Rocklinovi někdo začne usilovat o život a navíc od něj očekává pomoc kvůli ranči slečna Cardellová a slečna Arly chce najít vraha svého bratra.

Věznice parmská

Věznice parmská (1948)

Film je adaptací části Stendhalova románu. Mladý Fabrice del Dongo (Gérard Philipe) přijíždí do Parmy za svou tetou vévodkyní San Severinou. Čímž se roztočí kolo intrik, které spřádá kníže Arnošt v marné snaže o vévodkyninu přízeň. Zakrátko se Fabricio zaplete s herečkou a je napaden jejím milencem, kterého ho v sebeobraně zabije. Je odsouzen a skrz škvíry vězeňského okénka pozoruje Clelii (Renée Faure), dceru správce vězení. Zamilují se. Mezitím jeho teta spřádá plány na jeho útěk. S pomocí Clelie se útěk podaří, ale ta se provdá za jiného, protože to slíbila Bohu za záchranu Fabricia. V exilu Fabricio dlouho nevydrží a vrací se do Parmy, kde je zatčen a hrozí mu smrt. San Severina pro záchranu jeho života obětuje knížeti svou čest. Kníže je zavražděn vévodkyniným ctitelem a v Parmě vypuká revoluce. Platoničtí milenci se mohou konečně setkat.

Pan Wolodyjowski

Pan Wolodyjowski (1969)

Plukovník Michal Wolodyjowski se po smrti své snoubenky rozhodne vstoupit do kláštera. To vyděsí jeho přátele, zvláště Zaglobu. Přijede i Michalova sestra v doprovodu dvou dívek Kristy a Bašky. Zagloba se okamžitě rozhodne Michala oženit. Michal si namlouvá tichou Kristu a Zagloba mu dohazuje divokou Bašku. Michal, jako nejlepší šavle Polska, je povolán do služby, a před odjezdem se s Kristou tajně zasnoubí. V jeho nepřítomnosti se vrátí mladší a pohlednější Ketling jehož šarmu Krista neodolá. vědoma si svého slibu Michalovi a touhy svého srdce, rozhodne se vstoupit do kláštera. Baška ve vzteku, kdy jí Michal předhazuje ženské proradnosti, vše prozradí. Michal rozumně ustoupí a dá Kristu Ketlingovi, sám taky nevyjde naprázdno, protože se mu Baška svěří, že ho miluje.

Šťastná Baška odjíždí s Michalem do vojenské pevnosti proti Turkům. Zde se snaží zasnoubit mladého Tatara Azju s jeho dávnou láskou Evou. Cestou za Eviným otcem, se ukáže, koho ve skutečnosti Azja miluje, když se pokusí Bašku unést. Ta mu unikne a vydává se na krkolomnou cestu za Michalem a Azja k sultánovi. Schyluje se k válce. Michal je pověřen velením v Kameném Podolci společně s Ketlingem. Aby povzbudili obyvatelstvo, zapřísahají se, že pevnost nevydají. Baška odmítá opustit Michala, ale nechá se přesvědčit, aby zůstala aspoň ve městě. Po několika dnech oblehání začnou měšťané vyjednávat a slíbí za volný odchod pevnost vydat. Michal propustí vojáky, ale sám s Keltingem zůstane. Celá pevnost je naplněná střelným prachem a oni přísahali před Bohem.

Cesta do Rokycan

Cesta do Rokycan (1981) (TV film)

Není nad poklidný vánoční čas, kdy je tradicí vidět celou rodinu. A tak se po letech otec rodiny odhodlá navrhnout návštěvu své matky v Rokycanech, o čemž jeho žena nechce ani slyšet. Byla svou tchýni uražena, a to se neodpouští ani po letech, a navíc se přeci pojede k její matce! Tak mohou přijít na přetřes staré křivdy a ústupky. Do hádek se zapojuje i dospělý syn, který nakonec svízelnou situaci „ke komu na Vánoce“ vyřeší.

Statečné srdce získá nevěstu

Statečné srdce získá nevěstu (1995)

Hudební komedie o indické dívce Simran (Kajol), která vyrostla v Londýně, která, ač přísně vychovaná, není nadšena vyhlídkou na dohodnutý sňatek v Indii. Proto přemluví otce, aby ji s jejími spolužačkami ještě před svatbou dovolil výlet po Evropě. Na tutéž dovolenou se také vydává partička mladíků. Největšího vtipálka Raje (Shahrukh Khan) Simran nesnáší, a snad proto je častým objektem jeho žertíků. A co se škádlívá… Po návratu domů se Simran svěří matce, že se zamilovala. Jakmile se to dozví její otec, ihned odjedou do Paňdžábu, kde se začne chystat Simranina svatba. Raj se vydává za nimi a musí vynaložit všechen svůj um, aby obměkčil Simranina otce.

Sylvia Scarlett

Sylvia Scarlett (1935)

Sylvia Scarlett (Katharine Hepburn) doprovází svého opileckého otce do Anglie převlečená za chlapce Sylvestra. Na živobytí si vydělávají žebrotou a podvody pod vedením Jimmyho Monkleyho (Cary Grant), jejich nového známého. Chlapecký převlek jí začne být na obtíž, až když se zamiluje do jednoho nezdvořilého mladíka. Po nečekaných pohromách, když již Sylvie neví, co si počne, začne Jimmy jednat. Kupodivu nejen ke svému prospěchu.

Vládní prohlášení

Vládní prohlášení (1948)

Tisková magnátka Kay Thorndyke (Angela Lansbury) se rozhodne prosadit za prezidenta svého „důvěrného“ přítele Granta Matthewse (Spencer Tracy). K dobré prezidentské kampani je však potřeba i budoucí první dámy, a tak je z domova povolána Grantova manželka Mary (Katharine Hepburn). Loajální Mary se vůbec nelíbí, že Grant kvůli podpoře volitelů postupně opouští své ideály, ale je kvůli němu ochotná přijmout ve svém domě i Kay, aby se zabránilo klepům. Pro Mary je velmi náročné sledovat, jak moc se Grant pod vlivem Kay mění, přesto se rozhodne dostát svým závazkům. V tu chvíli si i Grant uvědomuje, co vše pro něj manželka dělá, a učiní pořádné prohlášení.

Alias St. Nick

Alias St. Nick (1935)

Vánoční příběh o nedůvěřivém myšákovi, hladovém kocourovi a především o tom, jak jsou některé hračky v dětských rukou nebezpečné.

Without Love

Without Love (1945)

Vědec Pat Jamieson (Spencer Tracy) se náhodně dostane do domu ovdovělé Jamie Rowan (Katharine Hepburn). Protože její sklep vyhovuje jeho záměrům, vnutí se tam jako správce. Ve sklepě si vytvoří laboratoř, kde pracuje na vládní zakázce. Jamie to fascinuje a snaží se mu pomáhat. Pat je po zklamaném románku zapřísáhlý nepřítel žen a je proto v šoku, když mu Jamie, která prožila krátké manželské štěstí, navrhne formální manželství založené na společné spolupráci. Pod její argumentací nakonec souhlasí. Společným úsilím dokončí úkol pro vládu, ale jejich vztah na tom není moc dobře. Navíc Jamie zjistila, že se Patova láska Lily vrátila do Států, a tak začne jednat.

Dragon Seed

Dragon Seed (1944)

Život čínského rolníka Ling Tana plyne klidně. Obdělává pole se svými syny a těší se ze svých vnoučat. Tuto idylu naruší nálet Japonců. Prostřední syn se přes námitky rodiny rozhodne odejít se svou těhotnou ženou Jade (Katharine Hepburn) do hor. S příchodem Japonců přichází smrt, utrpení a hlad. Ling Tananova rodina přišla o několik svých členů. Ve chvíli bez naděje se vrací z hor Jade s dítětem. Jejich příchod je nutné tajit, ale jedna příbuzná vše prozradí Ling Tanovu zeti Wu Lienovi, který kolaboruje s Japonci. Jade se rozhodne jednat. Navštíví švagra a při odchodu z jeho paláce se vloudí do kuchyně. Zde se jí podaří vhodit do jídla jed a při hostině japonské velení umírá. Po této události se i Ling Tan rozhodne opustit rodnou půdu a odejít. Aby nic nepadlo do rukou Japonců, vše spálí. Jeho příkladu pak následují ostatní vesničané. Celá rodina se vydává do hor. Starý Ling Tan jde dál hledat domov pro sebe a svého vnuka.

Mansfield Park

Mansfield Park (1983) (seriál)

Věrná adaptace románu Mansfield Park od Jane Austen nám v šesti dílech ukáže sílu charakteru pokorné Fanny Price, lakotu a podlézavost paní Norrisové, lehkomyslnost slečen Bertramových, naivitu Edmundovu a licoměrnost sourozenců Crawfordových. Krom těchto ústředních postav se seznámíme s dalšími, charakterově prokreslenými postavami v atmosféře počátku 19. století v příběhu chudé dívenky, která přes nátlak příbuzných vytrvala ve svých zásadách, což bylo korunováno láskou muže, o kterém celou dobu snila.

Smrt pampeliškám

Smrt pampeliškám (1994) (seriál)

Major Armstrong (Michael Kitchen) je advokátem na malém městě, má 3 děti, hašteřivou ženu (Sarah Miles) a vášeň zničit na svém krásném britském trávníku pampelišky. Do městečka přijíždí mladý právník Oswald Martin (David Thewlis), který je zaměstnán u Armstrongovy konkurence. A protože po první světové válce není mládenců nazbyt, rozhodne se lékárníkova dcera Connie (Lesley Sharp) chytit příležitost za pačesy. Mezitím je majoru Armstrongovi doporučen na pampelišky arzen. Major záhy pochopí, že tento zázračný prostředek by mu mohl pomoci vyřešit víc problémů než jen pampelišky. Ale něco takového zkusit na zetě lékárníka se ukáže jako osudová chyba.

Zlaté časy ve Spessartu

Zlaté časy ve Spessartu (1967)

Poslední díl spessartské trilogie. Strašidla se vrací z vesmíru a přistávají u zámku, kde naleznou nešťastnou Anneliese (Liselette Pulver). Její snoubenec právě upřednostnil manévry před svazkem s ní. Strašidla nabídnou Anneliese svou raketu, aby ho mohla dohonit. Vinou nehody však putují časem, a ve všech dobách které navštíví, muži váhají mezi válkou a láskou k ženě.

Gigi

Gigi (1958)

Malá Gigi (Leslie Caron) je vychovávána svoji babičkou a příležitostně dostává společenské lekce od babiččiny sestry – kurtizány. U babičky se setkává s bohatým mladíkem Gastonem (Louis Jourdan). Gaston k nim chodí nasávat domácí pohodu a dobírat si Gigi. Ani si neuvědomí, že z ní vyrostla slečna. Tato proměna způsobí změnu jejich vztahu, kdy babička dá jasně najevo, že nenechá Gigi zkompromitovat bez záruky na finanční zajištění. Gaston přistoupí na obchodní podmínky, ale hned první večer kdy uvede Gigi do společnosti si uvědomí, že ji miluje a požádá o její ruku.

Sedmkrát žena

Sedmkrát žena (1967)

V této komedii se Shirley MacLaine představí jako sedm různých žen v sedmi povídkách. Jako Paulette si nechá vyznat lásku v pohřebním průvodu svého muže, jako vědkyně Marie Teresa se musí vyrovnat s nevěrou svého muže. Linda se nechá uchvátit oddaností ctitelů, zatímco Edith pochybuje o obdivu svého muže. Eva s každým manipuluje a nejdůležitější je vyšachovat sokyni nikoli v lásce, ale v módě. Marie je připravená spáchat sebevraždu, zatímco Jeanne sní o tom, že je snad tajně milována.

Pat a Mike

Pat a Mike (1952)

Trenér Mike Conovan (Spencer Tracy) se setkává s všestranně sportovně nadanou Patricií Pemberton (Katharine Hepburn). Začne ji trénovat a Pat je ve všem úspěšná. Ale vždy jen do doby než ji přijede podpořit její snoubenec. Protože při pohledu na něj Pat přepadne obrovská tréma. A tak Mike musí začít řešit tento psychický problém, v čemž mu pomáhají i vzájemně vzrůstající sympatie.

The Inn of the Sixth Happiness

The Inn of the Sixth Happiness (1958)

Gladys Aylward (Ingrid Bergman) má jen jeden sen – jet jako misionářka do Číny. Protože nemá kvalifikaci, je odmítnuta. Živí se jako služebná a střádá na cestu vlakem přes Rusko. Její sen se stane realitou a ona odjede na doporučení svého zaměstnavatele do městečka Yangchen ke staré paní Lawson. Znovu otevřou hostinec U šestého štěstí, kde vyprávějí Číňanům biblické příběhy. Místní mandarín ji jmenuje Kontrolorem nohou. Tak objíždí horské vesnice a přesvědčuje rodiče, aby svým dcerám nedeformovali nohy. Přes těžké začátky si časem si získá úctu a lásku místních. Její silná osobnost zaujme i plukovníka Lina (Curd Jürgens), který zpočátku jejím příjezdem nebyl vůbec nadšený. Vše změní útok Japonců na Mandžusko. Město je bombardováno a musí být vyklizeno. Gladys alias Jen-Ai se ujímá sirotků. Jak válka postupuje, dětí přibývá, a aby se mohly zachránit musí se dostat rychle do jiné provincie, než ji tamější misionáři opustí...
Scénář k filmu byl napsán podle knihy Alan Burgesse The Small Woman, který se nechal inspirovat skutečným příběhem Gladys Aylward.

Reklama