Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Akční
  • Romantický

Obsahy (16)

Apatykář Melchior: Tajemství tallinského vězně

Apatykář Melchior: Tajemství tallinského vězně (2022)

Ve středověkém Tallinnu zavraždí slavného řádového rytíře, který osvobodil Baltské moře od pirátů. Hrdinovi useknou hlavu a do úst mu nacpou mince. Přitom se ztratí zlatý řetěz, který si zavražděný téhož dne koupil. Vyšetřováním zločinu je městským rychtářem pověřen apatykář Melchior (Märten Metsaviir), který má umět mluvit s přízraky. Chytrý mladík zjistí, že zavražděný hledal tajemného „vězně z Tallinnu“, a že stopy vedou do dominikánského kláštera. Rozpoutá se děsivá krvavá lázeň – každý, kdo s oním tajemstvím přijde do styku, se ocitá ve smrtelném nebezpečí. Apatykář navíc začíná podezírat svého učedníka, který vypadá, že něco skrývá…

Kerel

Kerel (2017)

Kerel je mladá a talentovaná zpěvačka, která v Jakutsku dělá první kroky na profesionální popové scéně. Ajtal je obyčejný muž, který žije a pracuje ve vesnici, v níž se oba seznámí. Zdálo by se, že jim nic nebude bránit v navázání vztahu – je léto, jsou mladí, nechybí romantické okamžiky, mají společné zájmy… ale je tu i řada problémů, které jim to mohou zhatit. Studium, kariéra a Ajtalův otec, který nechce, aby jeho snacha pracovala v showbyznysu. Bude Kerel schopna prosadit svá rozhodnutí, aniž by o nich pochybovala? Největším problémem je, že její vyvolený Ajtal je nevidomý.

Tajemství Kaali

Tajemství Kaali (2003)

Před pár tisíci lety se nad ostrovem Saaremaa rozpadl v atmosféře velký železný meteorit. Po dopadu jeho částí na zemský povrch vznikl velký kráter u dnešní vesničky Kaali a několik menších v jeho okolí. Stalo se tak mezi lety 7000-2400 př. n. l. Vědci se tajemství kráteru v Kaali snaží vyřešit jak z geologické, tak i etnomytologické stránky.

Rodeo

Rodeo (2018)

Otevřeně a sebeironicky vyprávěný příběh o obnovení státu a mladých idealistech, z nichž se stali politici. V první ústavní vládě obnoveného Estonska se stal premiérem mladý a nezkušený Mart Laar. Vládě vedené stranou Isamaa (Vlast) se nepředpovídalo více než pár měsíců. Přesto se udržela u moci dva roky a provedla několik radikálních reforem. Touha státu zbavit se dědictví z doby okupace dělá v zahraničí z Estonska vzorový příklad úspěšně transformující se země. Jenže doma stíhá Laarovu vládu jeden skandál za druhým. V konfliktu mezi muži vznosných myšlenek a nově vznikající ekonomickou elitou zůstává premiérovi na výběr stále méně prostoru.

Mihkel

Mihkel (2018)

Mihkel a Vera sní o stěhování z domovského Estonska na nádherný Island, do země možností a spravedlnosti. Události však vezmou nečekaný zvrat a Mihkel zemře strašnou smrtí: jeho estonsko-ruský přítel z dětství Igor, kterého Mihkel považuje za svého bratra, jej zradí. Z bible známý příběh o zradě znovu ožívá v této tragédii natočené podle skutečné události, v níž Igor – soudobý Jidáš – svého přítele prodá ve jménu materiálního zisku.

Taarka

Taarka (2008)

Když sotva odrostlá Taarka políbí svého přítele Vassa ve hře na žábu a kralevice, je její osud už zpečetěn – otec v hospodě prohrál majetek rodiny i dceřiny stříbrné šperky. Ačkoli kamarádky Taarky vychvalují její dar zpěvu nade vše stříbro, Vassovi není dovoleno si ji namlouvat, aby nepřinesla chudobu do domu svého nastávajícího. Když Taarka přivede na svět dvojčata, Vasso se dá zapřít. Děvčaty opuštěná sama děti živí, šatí i pohřbívá a stává se z ní tvrdohlavá žena, která žije podle svých pravidel, zpívající matka, jejíž sláva zní po celém Setomaa a dorazí až za hranice Estonska – a která přesto ve své domovské vesnici zůstane až do své smrti cizí a vyloučenou. 

Životopisný film o setuské zpěvačce Hilaně Taarce. Narodila se v chudobě, žila v chudobě a v chudobě a zapomnění i zemřela. Přesto dosáhla mezinárodního uznání.

Arabella - doč pirata

Arabella - doč pirata (1983)

Arabella, dcera nelítostného pirátského kapitána Taaniela Cína, je zvyklá na pirátský život, hledání pokladů a souboje. Jednou pak ale na palubu vytáhnou vzduchoplavce Aada, jehož moudrost a soucit děvčátko ohromí. Arabella postupně začíná chápat, že piráti včetně jejího milovaného otce žijí kvůli zlu a své chamtivosti jak ve vězení. Pirátská loď ale vypluje znovu na nebezpečnou loveckou výpravu. K jakému osudovému obratu musí dojít, aby děvčátko mohlo začít žít ve světlejším světě?

Etegan

Etegan (2014)

Film byl natočen na motivy baškirské legendy „Jsem člověk“ o sedmi dívčích bojovnicích. V asi 50 filmových scénách ukazuje na příkladu oněch sedmi dívek život Baškirů v předislámském období, kdy se ještě klaněli bohu Tengre. Ve filmu zazní 13 baškirských lidových písní.

Balti tee

Balti tee (1989)

Při 50. výročí uzavření paktu Molotov-Ribbentrop byla zorganizována poklidná protestní akce Baltská cesta (též Baltský řetěz), která upoutala pozornost světa na snahy po osvobození zemí Pobaltí. Tak se 23. srpna 1989 zrodil 600 km dlouhý lidský řetěz.

Eestlased Kremlis

Eestlased Kremlis (2006)

Hlavním tématem filmu je činnost v Estonsku zvolených poslanců Sjezdu lidových zástupců Sovětského svazu, který byl vytvořen z iniciativy Michaila Gorbačova. V letech 1988-1991 v něm byla učiněna rozhodnutí, která umožnila ukončení okupace Pobaltí Sovětským svazem. Největším úspěchem estonských politiků bylo prohlášení sjezdu o neplatnosti paktu Molotov-Ribbentrop.

Ve větru

Ve větru (2014)

Na začátku roku 1940 byla studentka filosofie na Univerzitě v Tartu Erna šťastně vdanou matkou malé dcerky. Rodina této 27leté ženy byla deportována spolu s tisíci Estonci na Sibiř během jedné červnové noci roku 1941. Manžel byl uvězněn v lágru, Erna s dcerkou měla nařízený nucený pobyt v neobydlených oblastech Sibiře.
Základem historického hraného filmu se staly nejen Erniny poznámky v deníku, ale též o deportaci hovořící dopisy, vzpomínky, archivní materiály, kresby, fotografie a rozhovory.
Erně se zastavil čas ve chvíli, kdy byla násilně připravena o domov. Na zastavování filmu je založena i jeho vizuální stránka (tableau vivant): v obraze zastavení lidé a v třírozměrném prostoru se pohybující kamera.

Noored kotkad

Noored kotkad (1927)

Film o válce za nezávislost Noored kotkad (Mladí orli) je jeden z mála estonských hraných filmů natočených před rokem 1940, který se dochoval alespoň téměř kompletní. Hlavními postavami jsou tři váleční kamarádi, mladíci z venkova i města, kteří během boje za vlast prožijí riskantní i romantické chvíle, při nichž neztratí odvahu, chladnokrevnost ani smysl pro humor.
Film se vyznačuje rozsáhlými bitevními scénami a patriotickým patosem. V roce 2007 byl tento němý film digitálně restaurován a na velká plátna se vrátil s doprovodnou hudbou.

Tšekaa komissar Miroštšenko

Tšekaa komissar Miroštšenko (1925)

V sovětském Rusku 20. let čekají mezi dalšími Estonci na povolení vycestovat do Estonska dívka Agnes, její matka a také přítel z dětství inženýr Karl Raudsepp se svou snoubenkou Ernou. Láska se však neptá lidí na jejich plány ani životní chyby a kvete i v obecné atmosféře násilí. Sbližování Karla s Agnes vzbudí v Erně takovou žárlivost, že na Agnes pošle falešné udání Čece. Do spárů Čeky vydaná Agnes však svou krásou okouzlí jak komisaře Miroščenka, tak tajného agenta Gevelyna. Oba se rozhodují, že se Agnes musí stát jejich ženou.

Vesna

Vesna (1969)

Každé estonské dítě zná začátek stejnojmenného románu Oskara Lutse: „Když Arno s otcem dorazili do školy, probíhala již hodina..." Oskar Luts napsal humorný příběh o každodenním životě vesnické farní školy v Paunvere (ve skutečnosti v Palamuse, rodišti O. Lutse) na přelomu 19. a 20. století.
V Estonsku není jediného člověka, který by neznal přemýšlivého Arna, rozpustilého Tootse, neustále něco pojídajícího Tõnissona, zrzavého mamánka Kiira, světlovlasého Imelika, podivného Libleho, laskavého učitele Laura a přísného kostelníka Julk-Jüriho. A pak samozřejmě i milou, i když nestálou Teele, která neustále motá chlapcům hlavy.
Kevade je strhující příběh mladých lidí, který nabízí jak zábavu a legraci, tak i úvahy o základních životních hodnotách, které tito školáci objevují. Příběh se soustředí na protagonisty Arna a Teele a jejich zkušenosti s první láskou.
Jaro je krásné období v každém smyslu slova, ať už v přírodě či v životě člověka, jehož mládí se s jarem srovnává.

Fritsud ja blondiinid

Fritsud ja blondiinid (2008)

Herečtí veteráni ze tří pobaltských zemí – Estonska, Lotyšska a Litvy – se shromáždili na jednom z lotyšských zámků, na němž převzali ocenění za své role nacistických zločinců v propagandistických sovětských válečných filmech. Vzpomínají na filmy, v nichž hráli a díky nimž byli známí v celém SSSR. Kvůli svým rolím se však v očích mnoha Rusů stali národy Pobaltí sympatizanty nacistů. Mylná představa, která je využívána ruskými médii, se zoufale snaží označit pobaltské země jako útočiště fašistů.

The Singing Revolution

The Singing Revolution (2007)

V roce 1991, po téměř padesáti letech brutální sovětské okupace, vyhlásila malá Estonská republika nezávislost na Sovětském svazu. Tato událost předznamenala zhroucení SSSR a rychlé osvobození všech sovětských republik. V této historické události hrála klíčovou roli hudba. Film vypráví příběh o obrovské touze Estonců po sebeurčení a neotřesitelné víře v obnovení nezávislosti jejich země.

Reklama