Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Obsahy (7)

Vrabčáci

Vrabčáci (2015)

Celovečerní snímek Þrestir vypráví příběh šestnáctiletého chlapce Ariho, který se kvůli matčině odjezdu do zahraničí musí přestěhovat k otci do vesničky v odlehlé části Islandu. Ari se s touto změnou vyrovnává jen těžko. Po letech se ovšem setkává s Lárou, svou dětskou láskou. Současný film o osamělosti a dospívání na islandském venkově.

Detaljer

Detaljer (2003)

Nakladatel Erik (Michael Nyqvist) žije ve Stockholmu se svou ženou, lékařkou Annou (Pernilla August), a jejich manželství vypadá na první pohled harmonicky. Erikovi se ale do cesty připlete mladičká Ema (Rebecka Hemse), Anně drogově závislý dramatik Stefan (Jonas Karlsson), a vše je najednou jinak. Film na motivy divadelních her kontroverzního Larse Noréna sleduje osudy tohoto čtyřúhelníku v horizontu deseti let.

Páté roční období

Páté roční období (2012)

Těžko by člověk hledal dva rozdílnější lidi než ovdovělého chovatele holubů a příležitostného trumpetistu Witka a bývalou učitelku hudby Barbaru. Najednou se však ocitají v jednom autě a před sebou mají roadtrip na severní pobřeží Polska, kde chce Barbara rozprášit popel své životní lásky. Na cestě je čeká řada humorných i vážnějších situací. Postupně zjišťují, že propast mezi nimi možná není tak nepřeklenutelná, jak se na první pohled zdálo.

Maður eins og ég

Maður eins og ég (2002)

Outsider Júlli (v podání současného reykjavického starosty Jóna Gnarra) nemá štěstí na ženy. Žádný jeho vztah nevydržel déle než tři měsíce a ani jinak se mu příliš nedaří. Jednoho dne ovšem poobědvá v čínské restauraci, seznámí se tam s okouzlující Číňankou, do níž se bezhlavě zamiluje, a má za to, že ona je konečně ta pravá. Jenže to by nebyl Júlli, aby se to alespoň trochu nezkomplikovalo.

Jíst, spát, umřít

Jíst, spát, umřít (2012)

Snímek Jíst spát umřít  je celovečerním debutem režisérky Gabriely Pichlerové, která za něj získala ocenění Guldbaggen za nejlepší režii a scénář. Děj filmu se odehrává v malém městečku kdesi v severozápadním Skåne, kde žije dvacetiletá imigrantka Raša (Nermina Lukač) v domácnosti se svým otcem. Svérázná dívka je zaměstnaná v závodu na zpracování zeleniny, ale kvůli restrukturalizaci podniku o práci jednoho dne přijde. Hledání nového místa není vůbec snadné a Raša chce víc než jen jíst, spát a umřít.

Populärmusik från Vittula

Populärmusik från Vittula (2004)

Film režiséra Rezy Baghera staví na velmi oblíbené knižní předloze Švéda Mikaela Niemiho. Zavede diváka do severošvédského kraje Norrbotten, hraničího s Finskem. V tomto zapomenutém místě, negativními pověstmi opředené čtvrti městečka Pajala, vyrůstají během 60. let nerozluční přátelé Matti a Niila, kteří se rozhodnou společně s dalšími spolužáky založit rock'n'rollovou kapelu. V humorně laděném snímku se ke slovu dostanou i témata jako náboženský fanatismus, nadměrná konzumace alkoholu nebo erotika a mezilidské vztahy vůbec.

Vlk

Vlk (2008)

Na hranici mezi Švédskem a Norskem, v severních oblastech, kde chov sobů patří k hlavním zdrojům obživy místních obyvatel, se odehrává dramatický příběh Klemense (Peter Stormare) a jeho rodiny. Klemens je uzavřený chlapík, který se o sebe umí postarat. Jeho synovec Nejla k němu vzhlíží s obdivem a touží po stejném způsobu života. Vše se ale změní, když jeden z nich ve snaze ochránit stádo zastřelí vlka. To je proti platným švédským zákonům. Roztáčí se kolotoč vyšetřování, který hlavní aktéry vystaví nejedné zatěžkávací zkoušce.

Reklama