Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Dobrodružný

Poslední recenze (25)

plakát

Ostré předměty (2018) (seriál) 

Před pár dny jsem na HBO Max narazila na zajímavý seriál, hrající si s jednoduchou zápletkou. Reportérka, která má problém s alkoholem jede do svého rodného městečka, aby vyšetřila vraždy dvou holčiček. Samozřejmě se odhalí její temná minulost, nezdravý vztah s matkou, ale stále tam něco nehraje. A to tvůrci seriálu postupně natahují jako strunu, která praskne, až úplně na konci. Ostré předměty z roku 2018 jsou hodně dobrý a velmi propracovaný mysteriózní seriál. Nenechte se ze začátku zmást pocitem, že se jedná o klasickou detektivku se silnou, ale divnou hrdinkou, jde tu totiž o něco jiného. Seriál má sice pár dějových klišé (vztah reportérky z detektivem) a pár děr v příběhu, ale to zachraňuje opravdu mistrovské herectví. Postavy jsou sice velmi archetypální, ale oživuje to fakt, že i když tušíte, že je s nimi něco špatně, nevíte co, a čekáte až do konce, aby vám to seriál s plnou grácií naservíroval. Musím říct, že vyústění, jsem částečně tušila už od prvního dílu, objevilo se dost náznaků poměrně brzo, ale i tak jsem se velmi ráda nechala unést. Musím vyzdvihnout především herectví Patricie Clarkson v roli hrdinčiny matky Adory. Celou dobu jsem si říkala, jaká je to mrcha a manipulátorka a vše se krásně vyvíjelo, až do posledního dílu. Povahu psychicky nemocné matky, která pro péči o své dcerušky udělá vše a chce aby ji dívky potřebovaly, sehrála dokonale. Z jejího jednání tolik mrazilo. Vedle toho Amy Adams hlavní roli Camille zvládla bravurně, jakoby postava byla napsaná přímo na její tělo. A vzhledem k „jizvám“ na těle hrdinky to má i jistou symboliku. A příjemným překvapením byla i Eliza Scalen v roli Camilliny sestřičky, která si hrála na hodnou holčičku před svou mámou, ale ze všech postav skrývala nejvíc. Musím opravdu pochválit vizuál a mírné střípky, které tvůrci postupně dávkovali. Jakoby jsme celou dobu tušili co je špatně, ale nechtěli tomu věřit. Stejně jako všichni obyvatelé městečka. Seriál dokonale vystihl pokrytectví maloměsta a sílu manipulace a šílenství. Navíc to byla velká sonda do žen a jejich vztahů. Tento seriál považuji hodně za ženský snímek, protože silně pracuje se vztahem matky a dcery a sesterstvím. Muži zde byli spíše jako doplněk. Manžel Adory jako její pomocník v manipulaci, který nechce nic vidět. Detektiv, jako zachránce, ale také spíše přihlížející. Všechny postavy byly napsány opravdu dobře a i herecké obsazení bylo zvoleno výborně. Seriál zanechá hlubokou stopu a mnoho času na přemýšlení. Je to velká síla a tísnivá atmosféra, která se stupňuje jako utahující se oprátka, funguje skvěle až do konce. Myslím, že seriálu dám v budoucnu ještě šanci, je to ale opravdu velké sousto. Ostré předměty jsou opravdu ostrá podívaná, která nechá velmi zvláštní pocit nechutnosti a marnosti. Zaryje se vám do hlavy, jako ostří, které protkává celý seriál. Pokud máte správně morbidní náladu, nechte se pohltit. Stojí to za to.

plakát

Bohemian Rhapsody (2018) 

Už když jsem se o tomto filmu dozvěděla, nějak jsem tušila, že to bude dost dobré a jak jsem v kině zjistila, opravdu jsem se nemýlila. Už dlouho jsem neviděla tak skvělý film, plný emocí, krásy a dojmů. Chytl mě vlastně už od začátku, když začala hrát oslňující hudba od Queenů a já se začala cítit dobře. Jak o tom tak přemýšlím, nevím vlastně co filmu vytknout. Každá minuta byla zábavná a bez chybičky. Bylo to celou dobu milé, krásné, ale ne zbytečně sentimentální, ale nádherně smutné jako život sám. Fredieho mi bylo postupem času tak líto a v podání Ramiho Maleka byl jak živý. Měla jsem pocit, že je na scéně opravdu sám Fredie, Malek ho ztvárnil bravurně a myslím, že předvedl dokonalý výkon hodný spousty cen. Ale to celé herecké obsazení, které bylo tak živé a uvěřitelné, až jsem měla pocit, že se dívám na samotnou kapelu. A podoba některých byla doslova až šokující. Některé scény pak byly tak silné, že jsem nejednou nezakryla slzy a stále mi je vnitřně trochu teskno když si vzpomenu na Fredieho osud a vše co ho obklopovalo. Díky filmu jsem si uvědomila jak krásný, skvělý, jedinečný a neopakovatelný člověk to byl. Samo vrstvení příběhu mi přišlo pěkné a nic tam nepřekáželo ani zbytečně nevyčnívalo. Velmi také oceňuji, že se ve filmu vlastně neobjevují žádné sexuální scény, které by se ve Fredieho příběhu nabízely a v dnešních filmech se objevují často, ale podle mě dost zbytečně. Zde vůbec nebyly a bylo to jen dobře. Stačil náznak, slova, pohled a bylo jasné, o co se jedná a co se děje. Tyto věci se dají podat vkusně a silně, jak je toho tento film důkazem. Malek v tomto ohledu ztvárnil Fredieho opravdu skvěle. Film mě těšil od začátku do konce a celou dobu jsem měla pocit, že jsem tam s nimi. A to hlavně na závěrečném koncertu k LiveAid, který byl podán tak, že jsem se cítila, jako bych tam taky byla, bušilo mi srdce a nadšeně jsem si užívala dokonalou show plnou emocí a krásy. O to víc jsem si díky tomuto filmu i této scéně uvědomila, co Queeni přinesli světu a to nejen díky Frediemu. Velkou míru měl jeho dokonalý hlas, ale také skvěle propracovaná hudba a image. Z filmu jsem odcházela nadšená a plná emocí i smutku a stále mi vězí v hlavě. Už teď vím, že se na něj ještě několikrát podívám. Je to film, který má potenciál stát se legendou (vždyť už teď je na ČSFD jako třetí nejlepší film, a to se u nových filmů moc nestává). Dlouho jsme neviděla tak skvělý film, u kterého bych cítila tolik emocí, smutku i radosti a nadšení. Je to opravdu dokonalá pocta Frediemu i samotné kapele Queen a myslím, že přesně takhle by se životopisné filmy měly dělat. Dlouho tu nebyla taková pecka a myslím, že také dlouho nebude.

plakát

Rozčarování (2018) (seriál) 

Už dlouho jsem neviděla seriál který by mě tak bavil. Koukla jsem na to spíš ze zvědavosti že to udělal Matt Groening, ale už první díl mě chytl a další brzo následovaly. Vlastně jsem se u žádného nenudila a líbil sem i způsob zpracování, humor, který je možná trochu sarkastický a ne každému sedne, ale pro mě je to přesně to co mám ráda. Hlavní hrdinka mi hned přirostla k srdci, to jak je jiná a neoblíbená mi přišlo povědomé a milé- opravdu super holka. Nejlepší pro mě byl předposlední díl. A pak takový otevřený konec v posledním díle, to snad ani nemyslí vážně- no už se nemůžu dočkat další série. Škoda že až za rok. Groeningovi se podařil fakt skvělý a zajímavý seriál s humorem co mám ráda a doufám že to v podobném duchu půjde dál. O překvapení i ta nemilá není v příběhu nouze a nikdy jsem se nestačila nudit a dost jsem se bavila. Takhle mají vypadat seriály.

Poslední hodnocení (296)

Ostré předměty (2018) (seriál)

27.01.2024

Šarlatán (2020)

21.08.2020

BoJack Horseman (2014) (seriál)

07.01.2020

Joker (2019)

20.12.2019

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019)

20.12.2019

Anihilace (2018)

28.10.2019

Euforie (2019) (seriál)

20.09.2019

Bohemian Rhapsody (2018)

04.11.2018

Rozčarování (2018) (seriál)

02.10.2018

Reklama