Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Zajímavosti k filmům (17)

Dr. House - Debílek

Dr. House - Debílek (2007) (epizoda)

Dave Matthews coby Patrick Obyedkov hrál jednodušší klavírní party sám, na složitější měl dvojníka. Ve své hudební kariéře byl především zpěvákem a kytaristou, i když na koncertech hrál i na klávesy.

Inspektor George Gently

Inspektor George Gently (2007) (seriál)

První a druhá série se z rozpočtových důvodů natáčely v Irsku. Další natáčení se přesunulo na severovýchod Anglie, často do míst, která jsou předobrazem děje. Šlo mj. o venkov v hrabství Northumberland a města Newcastle and Durham.

Pražákům, těm je hej

Pražákům, těm je hej (1990)

Scény „koncertu v Lucerně“ zahrnují i záběry z velkého dvojkoncertu v brněnské hale Rondo v roce 1989. Aby diváci přišli na „koncert“ hraný na playback, naživo předskakovaly skupiny Nová Růže, Stromboli a Titanic.

Pouť králů

Pouť králů (1982) (TV film)

Název Pouť králů je pro desáté století zavádějící. Nikdo z aktérů první ani druhé části králem nebyl. Českým králem se stal až vnuk Oldřicha Vratislav a dědičný nárok na královský titul získali Přemyslovci až roku 1212.

První akční hrdina

První akční hrdina (2019)

Po Finále Plzeň a Letní filmové škole se první promítání mimo festivaly uskutečnilo ve Vyškově, kam film přivezl producent Radim Procházka.

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Louise Fletcher cítila, že nemůže být pořád s ostatními herci, protože se jí zdáli příliš zábavní, a to by mohlo „zabít její výkon“. Proto chtěla být v průběhu natáčení ubytovaná jinde. Nedokázala to ale říct před ostatními a nevěřila, že by jí vyhověli. Proto si vymyslela historku, že ji někdo obtěžuje po telefonu.

Svět kde se žebrá

Svět kde se žebrá (1938)

Žebrák v hlavní roli ve filmu byl přijat bez problémů, zatímco na scéně Národního divadla totéž působilo skandálně. [Zdroj: Ceskatelevize.cz]

Svět kde se žebrá

Svět kde se žebrá (1938)

Hugo Haas hrál hlavní roli i v původní hře při jejím uvedení v Národním divadle. [Zdroj: Ceskatelevize.cz]

Případy detektivní kanceláře Ostrozrak

Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (2000) (seriál)

Autory detektivních románů „Vražda pro štěstí“, „Vražda se zárukou“ a „Vražda v zastoupení“, podle kterých je seriál natočen, byli Jan Zábrana Josef Škvorecký. Škvorecký ovšem před rokem 1989 nemohl být jako autor uváděn, proto byl na starších vydáních knih uváděn jen Zábrana. [Zdroj: slovnikceskeliteratury.cz]

Tmavomodrý svět

Tmavomodrý svět (2001)

Píseň „V širém poli studánečka“, kterou si nejprve ve filmu zpívá Jura Sysel (Radim Fiala) na podkladě gramofonové nahrávky a která posléze zazní na jeho pohřbu, není lidová, ale zlidovělá píseň. Napsal ji František Hřebačka alias Fanoš Mikulecký v roce 1936. Nahrána byla až v roce 1953 v podání Boženy Šebetovské a Jožky Severina a není tedy příliš pravděpodobné, že by ji piloti v zahraničí mohli znát.

Reklama