Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Krimi

Oblíbené filmy (5)

2001: Vesmírná odysea

2001: Vesmírná odysea (1968)

Ani ne tak film, jako spíš filmový úkaz, nevídaný a neopakovatelný, v mnoha ohledech nejlepší filmové dílo všech dob. Spoluprací dvou géniů, A. C. Clarka a Stanleye Kubricka se vědeckofantastický žánr nejen vymanil ze škatulky pulpové a primitivní zábavy pro velké i malé adolescenty, ale svým poselstvím, hloubkou a technickým zpracováním daleko přesáhl drtivou většinu dosavadní filmové produkce. Ještě po téměř čtyřiceti letech se na to dá koukat, aniž by triková část vzbuzovala v člověku veselí, což samo o sobě je téměř neuvěřitelné. Dodnes se s tímto veledílem může srovnávat jen málo pozdějších vědeckofantastických filmů, podle mého názoru snad jen Scottův Blade Runner. Spoustě lidí přijde Vesmírná odysea nestravitelná a hlavně nepochopitelná. Jsem stoprocentně přesvědčen, že naprostá většina z nich by změnila názor po přečtení románu (do něhož Clarke svůj scénář zpracoval až po natočení filmu). Udivuje mě, že dodnes některým lidem připadá onen slavný závěr "nejasný" a "nepochopitelný", když román, ve kterém je jasné úplně všechno, je na světě už téměř stejně dlouho jako film. Bez pochopení závěrečného poselství je totiž filozofie filmu nekompletní, a film se pak pro takového diváka pochopitelně stává poloviční, ne-li hůř. Díky pane Kubricku, nejen za obec filmových fanoušků obecně, ale také za žánr sci-fi.

Blade Runner

Blade Runner (1982)

Tady není třeba velkých slov. Ohromující, mistrovské umělecké dílo, společně s Kubrickovou Vesmírnou odyseou nejlepší sci-fi film a vlastně jeden z nejlepších filmů všech dob. Ani tomu tak nemuselo být, ale do nadoblačných filmových výšin vytahuje Blade Runnera fenomenální Vangelisův hudební doprovod, pro mě osobně s přehledem nejgeniálnější soundtrack vůbec.

Slavnosti sněženek

Slavnosti sněženek (1983)

Pro mě osobně nejlepší, ale opravdu nejlepší český film všech dob. Scénář, režie, předloha, herci, poetika, dialogy - ne, opravdu nedokážu něčím tak obyčejným jako slova vyjádřit, jak jsou Slavnosti sněženek fenomenální. Balzám na duši. Děkuju, pane Menzele, děkuju.

Amadeus

Amadeus (1984)

Co ještě k tomuhle veledílu dodat? Snad - kdyby po mně někdo chtěl, ať jmenuju nejlepší film všech dob, nejen podle subjektivních, ale i objektivních měřítek, asi bych jen těžko mohl říct něco jiného než - "tak to asi Amadeus".

Kulový blesk

Kulový blesk (1978)

Kdo si nemyslí, že tohle je jedna z nejlepších komedií, jaké u nás vznikly, tak vůbec nic nechopochopil.