Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Poslední recenze (958)

plakát

Police Story 3 (1992) 

Příliš akční, příliš rychlé a příliš uspěchané – to jsou esenciální charakteristiky většiny akčních komedií s Jackiem Chanem. Hongkongský „superpolicajt“ „Kevin“ Chan Ka-kui je vybrán vedením, aby se vydal do Číny a spolupracoval s elitní čínskou policistkou Jessicou Yang a zničil nebezpečný drogový kartel. Kevin je jediný policajt, který je schopen tuto misi zvládnout, a navíc je mistrem bojových umění. Je vyslán do čínského Guangzhou, kde se setká s ředitelkou čínského Interpolu, superintendantskou Jessicou Yang, která je neuvěřitelně krásná, inteligentní, schopná a ráda si procvičuje paměť. Jejich cílem je dostat se k Chaibatovi, drogovému bossovi v Hongkongu, a nejlepší cestou k němu je jeho stoupenec Panther. Panther je zavřen v čínském pracovním táboře, a tak se musí Kevin dostat do tábora a s lehkou dopomocí strážných společně s Pantherem utéct. To byla první velká akční scéna, ve které nechyběly vozíky na uhlí a lanovka. Kevin se dostane do Chaibatova gangu a Panther se za něj zaručí. Kevin se má vydávat za obyčejného vesničana jménem Lin Fu Sheng, který pracuje jako ředitel v továrně. Po cestě do Hongkongu projíždí Panter a Kevin přes jeho údajnou rodnou vesnici, a Panther trvá na tom, aby navštívili jeho rodinu. Kevin je zmatený a nikoho ve vesnici nezná, naštěstí jej přivítá tajná policie, vydávající se za jeho rodinu, a Jessica je jeho údajná sestra. Večer sedí Kevin a Panther v restauraci, a místní policie je chce zatknout, a tak následuje další akční scéna – rvačka v restauraci. Oběma se povede utéct a Pantherova důvěra je posílena. V Hongkongu jsou po počáteční nedůvěře přijati jak Kevin, tak Jessica a stanou se členy gangu. Následují další akce ve vojenském táboře v Thajsku a také v malajském Kuala Lumpur, kde je vězněna Chaibatova manželka Chen Wen-Shi. Je třeba zorganizovat její útěk, problém ovšem přijde z nečekané strany – Kevinova krásná snoubenka May pracuje jako průvodkyně v Kuala Lumpur, a všimne se svého snoubence s Jessicou, na kterou žárlí a ztropí pořádnou scénu u hotelového bazénu. Nejprve se to povede uhrát na to, že May je jen žárlivá vzteklá prostitutka, nicméně Pantherovi muži jsou všude…Jak jsem psal na začátku – spousta akce, při které se museli herci hodně zapotit a vytrpět obrovskou fyzickou námahu, vtipné momenty, u kterých jsem se hlasitě zasmál, dobře postavený příběh, a především spolupráce Číny a Hong Kongu ještě před rokem 1997, kdy se začal Hong Kong postupně vracet Číně se všemi neblahými důsledky.

plakát

Lepší svět (2010) 

Lepší svět se snažil vybudovat pan doktor Anton v Súdánu a také kamarád jeho syna Eliase jménem Christian, který jej chce zase vytvořit v jednom malém dánském městečku. Klasicky napínavý severský thriller se silným až emotivním příběhem, který se odehrává současně v malém dánském městečku a v uprchlickém táboře v Súdánu. Anton je doktor, který má srdce na pravém místě, a kromě pobytu v Dánsku pomáhá také v Súdánu léčit znetvořené a rozpárané pacientky, na kterých se vyřádil sadistický vojevůdce a jeho kumpáni, kteří mají rádi vyřezávání nenarozených dětí z děloh. Anton má manželku Marianne, se kterou však nežije, a dva syny – důležitým pro film je starší 12letý Elias. Další postavou je Christian, který se se svým otcem Clausem přestěhoval z Londýna po smrti své matky na rakovinu. Vztahy mezi otcem a synem jsou napjaté, protože těsně před smrtí matky lhal Claus Christianovi, že se uzdraví, a že si ve skutečnosti přál její smrt. Elias má předkus a vypadá jako „krysa“, proto je ve škole šikanovaný blonďatým tyranem Sofusem a jeho bandou. Christian se jej však zastane a dá na záchodech Sofusovi pořádnou čočku a vyhrožuje mu s nožem, proto je zavolána policie a celý incident se vyšetřuje. Pak je zde ovšem incident na hřišti, kdy se Antonův mladší syn pere s jiným děckem, a Anton je od sebe odtrhne. Otec druhého dítěte je však agresivní primitiv a automechanik, který přede všemi Antona vyliská za to, že sahá na jeho dítě. Anton je vnímán svými syny a Christianem jako srab, který se bojí, a tak s nimi navštíví toho hajzla v práci a dá mu najevo, že se ho nebojí, i když schytá další facky. Vracíme se do Súdánu, kde Antonovu polní nemocnici navštíví samotný sadistický vojevůdce s rozřezanou nohou, ve které se množí červi. Anton má před sebou silné morální dilema, ale opět se rozhodne ukázat svou ryzí povahu a pomoci i tomuto monstru, dokud však nezačne dělat v táboře bordel. Christian chce zase pomocí vlastnoručně vyrobené bomby zničit auto tomu zmrdovi, který proliskal Antona, ale Eliasovi se do toho moc nechce, nicméně nakonec změní názor a jde do toho. Film se silným příběhem, tématem morální vytrvalosti tváří v tvář krutému a nespravedlivému světu z pohledu obětavého doktora Antona a horkokrevného chlapce Christiana. Upřímně jsem jim oběma strašně fandil v tom, o co se snažili, a Anton je dle mého názoru jedna z nejkladnějších filmových postav, se kterou jsem se kdy setkal.

plakát

Škola otců (1957) 

Po zhlédnutí tohoto filmu jsem se upřímně divil, že něco takového soudruzi vůbec dovolili natočit. Film má totiž jednu jasnou myšlenku: vzdělání rozhodně není jen o vykazování dobrých výsledků, nýbrž o tom, aby byly děti skutečně vzdělané a těch dobrých výsledků dosahovaly. Za minulého režimu se ovšem běžně falšovaly výkazy o skutečném hospodaření jen pro to, aby byli soudruzi spokojení, a že tomu neodpovídala realita, o tom se raději mlčelo. Ve filmu přijíždí do malé zapadlé obce v pohraničí postarší pan učitel Pelikán, kterému v Brně zkrachovalo jeho bezdětné manželství. Jeho první příjemné setkání s místními je před hospodou, ze které vyhodí ožralého chlápka, který se sápe po malém Aloisovi. Později se z toho ožralého a namyšleného zmetka vyklube jeho otčím. Pan Pelikán přijde do své třídy. Na stěnách jsou stupidní socialistická hesla a děcka jsou členové Pionýra, až na jednoho chlapce, který sedí vzadu. Jmenuje se Alois Kotačka a jeho otec je podle ostatních děcek reakcionář, a tak po nich chce pan učitel vysvětlit, co to znamená. Další problém je v tom, že děcka jsou úplně tupá, což se záhy ukáže během psaní diktátu, který děcka nezvládnou. Předchozí starý učitel jim dával jedničky za nic, ale pan Pelikán se rozhodne to změnit a nasází děckám pětky. Starý učitel chtěl mít prostě klid, pohodu a teplíčko, a hlavně nenaštvat zabedněné vesnické rodiče od těch zabedněných vesnických děcek. Pan Pelikán má charakter a chce, aby výsledky odrážely úroveň znalostí. Je to pro něj celkem těžké, být takhle jediný normální, slušný a poctivý člověk mezi prostými, hloupými a občas také agresivními burany. Pan Pelikán založí doučovací kroužek, ale nikdo na něj nedorazí. Na učitele se začíná snášet hněv, který se projeví na hokejovém zápase, a především na plese, kde dostane málem přes hubu od jednoho vidláka. Pan učitel se však rozhodne si děti naklonit pomocí metody „škola hrou“ a výlety ven, kde děti plní různé úkoly. Je to velmi nadějné, ale to by nesměl malý Lojza vytáhnout revolver a Vašek mu za to rozbít kolo. Vaškův otec, předseda okresního výboru a oddaný komunista, je však kupodivu chápavý a nařídí svému synovi, aby dal Lojzovi své kolo. Pořád je tu ovšem ožralý Lojzův otčím, který kolo prochlastá, přijde domů ožralý a spáchá na Lojzově matce domácí násilí. Pan učitel neváhá a zakročí i v tomto případě. A dopadne to podle očekávání, protože jak to tak obvykle bývá – „pro dobrotu na žebrotu“, a tak nakonec dojde k tomu, že si místní přejí, aby pan učitel odešel. Přinesl do jejich zaprděné a smradlavé vesnice závan čerstvého vzduchu, který místním pitomcům a vidlákům nevoní. Mně se tento film velice líbil, bylo to znepokojivé sociální drama o jednom světle, které bylo příliš slabé na to, aby prozářilo temnotu okolo.

Poslední hodnocení (1 512)

Police Story 3 (1992)

22.05.2024

Lepší svět (2010)

21.05.2024

Škola otců (1957)

20.05.2024

Zúčtování (2016)

19.05.2024

První velká vlaková loupež (1978)

17.05.2024

Dunkerk (2017)

15.05.2024

Kam se poděla sedmá rota? (1973)

15.05.2024

Přízračný svět (2001)

14.05.2024

Soukromé neřesti (1997)

12.05.2024

Reklama

Poslední deníček (2)

Moje recenze - proč to dělám?

Posledních pár měsíců jsem si vypěstoval jistý návyk, a tím je okomentovat každý film, který jsem zrovna viděl. Vzhledem k tomu, že každý den zhlédnu minimálně jeden snímek, tak vyprodukuji každý den také jednu recenzi. Má krátkodobá paměť je díky pravidelné konzumaci marihuany a úzkostem poměrně špatná, takže spoustu věcí které jsem viděl zapomenu, a musím se rozpomínat informacemi v obsahu filmu a recenzemi ostatních. Moje slohové schopnosti, stejně jako výstavba složitých souvětí také nejsou žádná sláva a mé učitelky českého jazyka by při čtení mých výtvorů skřípaly zuby. ALE! Já si to píšu vesměs sám pro sebe, protože za pár měsíců si budu jen matně vzpomínat, že jsem daný film viděl a co v něm vlastně bylo. A v tom okamžiku zavítám do svých recenzí a trochu si to osvěžím. Časem, pokud se na daný snímek podívám znovu, jej okomentuji znovu a možná i lépe. Jo a především, mám slabší dny (těch je většina), kdy mé recenze za moc nestojí, ale také mám dobré dny, kdy chytnu slinu a píšu recenze, na které jsem patřičně hrdý. Např. mé recenze na skvělé horory Halloween a Halloween 2. Tak jsem to své pisálkovství uvedl na pravou míru.