Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Western
  • Komedie
  • Dobrodružný

Zajímavosti k filmům (268)

Letka 633

Letka 633 (1964)

Na začátku filmu, v Norsku, partyzán uniká spojovacím a pozorovacím letadlem Miles Messenger, které poprvé vzlétlo v roce 1942.

Letka 633

Letka 633 (1964)

Režisér Walter Grauman byl během druhé světové války pilotem bombardéru. Donald Houston (Don Barrett) sloužil v RAF během druhé světové války.

Letka 633

Letka 633 (1964)

Většina útoku na fjord na konci filmu byla natočena pomocí modelů letadel Mosquito v měřítku 1:48.

Orel přistává

Orel přistává (1976)

Aby Donald Pleasence co nejlépe zahrál roli Heinricha Himmlera, strávil hodiny v Imperial War Museum v Londýně sledováním jeho záběrů a zapamatováním si Himmlerových gest, chůze a výrazů obličeje.

Pahorek

Pahorek (1965)

Dva vězni propuštění na začátku filmu jsou členy Královského tankového pluku, což je znázorněno jejich odznaky na baretech.

Alamo

Alamo (1960)

Zbraň, kterou používá Jim Bowie (Richard Widmark), je Nock Volley Gun, sedmihlavňová křesadlová palná zbraň s hladkým vývrtem, kterou používalo britské královské námořnictvo během raných fází napoleonských válek.

Alamo

Alamo (1960)

John Wayne původně zamýšlel, aby Richard Widmark hrál Davyho Crocketta, zatímco Wayne sám by hrál malou roli Sama Houstona (Richard Boone), aby mohl soustředit svou energii na režii filmu. Nicméně Wayne byl schopen získat finanční podporu pouze v případě, že by hrál jednu z hlavních rolí, a tak se rozhodl hrát Crocketta a obsadil Widmarka jako Jima Bowieho.

Jízda vysočinou

Jízda vysočinou (1962)

Joel McCrea byl původně obsazen jako Westrum a Randolph Scott jako Judd. Na začátku natáčení však každý z herců sám zašel za producentem, byl nespokojený a připravený odejít, a tak se role prohodily.

Konvoj do Murmanska

Konvoj do Murmanska (1943)

Na konci filmu jeden z ruských pilotů neustále spouští motor v krátkých dávkách – tři krátké dávky následované dlouhou. Filmové publikum 40. let by to okamžitě poznalo jako tři tečky a pomlčku v Morseově abecedě, tedy písmeno „V“ jako „V for Victory“.

Pirát

Pirát (1958)

Charlton Heston ve své autobiografii „In the Arena“ z roku 1995 uvedl, že lituje, že ve filmu vypadal mnohem starší než skutečný Andrew Jackson, kterému bylo během války v roce 1812 46 let.

Major Dundee

Major Dundee (1965)

Charlton Heston (Major Dundee) nevycházel s Richardem Harrisem (kapitán Benjamin Tyreen), který byl často opilý a chodil pozdě na natáčení. Jako žert rozmístil Harris před Hestonův maskovací přívěs desítky budíků a všechny je nastavil tak, aby se spustily ve stejnou dobu. Když Heston vyšel, lekl se a Harris zavtipkoval: „Právě se hlásím.“

Tulák z širých plání

Tulák z širých plání (1973)

Scéna, kdy Clint Eastwood (Cizinec) svým doutníkem zapaluje dynamit, je poctou jeho spaghetti westernům od režiséra Sergia Leoneho, kde svým doutníkem nebo cigaretou zapaluje dynamit a děla. Další poctou dolarové trilogii je, když střílí lidem klobouky z hlavy.

Tulák z širých plání

Tulák z širých plání (1973)

Clint Eastwood (Cizinec) sám prozkoumával místa, když řídil pick-up po Oregonu, Nevadě a Kalifornii. Vybral si břehy jezera Mono, protože oblast považoval za vysoce fotogenickou. Další scény byly natočeny v Renu a v kalifornském Inyo National Forest.

Tulák z širých plání

Tulák z širých plání (1973)

Universal Pictures chtělo, aby se film natáčel ve studiu. Místo toho nechal Clint Eastwood (Cizinec) postavit celé město v poušti poblíž jezera Mono v kalifornských Sierras. Mnoho budov bylo kompletních a trojrozměrných, takže interiéry bylo možné natáčet přímo na místě.

Reklama