Reklama

Reklama

Scotland Yard za Sherlockem přijde s podivným případem ministrova syna a rozbitých soch premiérky Margaret Thatcherové. (Netflix)

Recenze (110)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šesť železných dám ide podľa mňa vo vyšľapaných koľajach a v podstate ma ničím neprekvapili. Je to možno o niečo hutnejšie, ako pominulé roky, seriály totiž musia vyzerať stále filmovejšie, aby obstáli v tvrdej konkurencii. Prípad je opäť zapeklitý, len ten prípad pôvodný, ktorý to celé rozbehne, je šmahom vyriešený, pričom mi pripadal dosť tajuplný na to, aby v ňom bolo niečo viac. Teda čakal som, že prípad mŕtveho študenta bude previazaný so soškami a nebude to iba čistá náhoda, ktorá Sherlocka presmeruje k rozbíjaniu sádrových hláv. To rodinkárske pozadie nie je moja šálka anglického čaju, asi by som sa bez tohto typu zvratov zaobišiel. Inak spätne celkom doceňujem tretiu sériu aj po viacerých jej zhliadnutiach, i keď pomerne bezatmosférické, ale mali nápady, aké som v tomto dieli nezaznamenal. Celkovo spokojnosť a týždeň napätého čakania predo mnou. ()

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zle prekalkulované a s výraznými nedostatkami, čo sa naratívnej logiky týka. Epizóda pomerne dosť hraje na city, ktorým sa však ja niet a niet poddať. Z najväčšej miery za to môže fakt, že postava Mary mi už vážne liezla na nervy. Jej chovanie bola z väčšiny prípadov veľmi iritujúce a miesto sĺz sa mi popravde uľavilo, že skonala. Jediné, koho mi bolo ľúto, je John, ktorý sa práve stal slobodným otcom. Avšak jeho trúchlenie sa mi vďaka nedávnej a pre dej zbytočnej afére nezdalo príliš úprimné. Len škoda, že sa Sherlock a John zase rozhádali, čo celú situáciu náramne skomplikovalo. Žiaľ, epizóda pôsobí veľmi rozpoltene, hoci nám to začne mimoriadne slušnou mysterióznou atmosférou, nakoniec sa to prepadne do predvídateľnej a umelej melodrámy. A akčnejší ráz Sherlockovi ozaj nesedí. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slabší epizoda, která ale samostatně stále mírně nadprůměrně funguje, hlavně díky skvělému hereckému obsazení. Nicméně zápletka je tentokrát daleko nudnější, očekávaná s několika světlejšími momenty a odbočkami. K čemu to ale je, když po zhlédnutí zůstává jaká si pachuť toho, že první série toho dokázaly nabídnout více zajímavého a nyní tu máme jen stín dřívější slávy. Snad zbylé dvě epizody čtvrté řady napraví reputaci. 70% ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obsahuje spoilery. A tak sa stalo, že režisérka Freddyho smrti – Poslednej nočnej mory nakrútila Sherlocka. Samotný prípad je hrozne nezáživný a nebavil ma do takej miery, až... no, proste ma fakt nebavil. Možno tvorcovia mali rozšíriť skôr „vedľajší“ prípad s chalanom v aute, to bolo dobré, na rozdiel od „hlavného“ prípadu. Lenže potom to príde. Koniec a s ním zvrat, po ktorom sa univerzum zatrasie to takej miery, že po ňom už proste nič nemôže byť také, ako pred ním. A kvôli tomu musím dať 80%. „Zložil si sľub. Prisahal si!“ ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Víte, jakou epizodou měla série o Sherlockovi končit, aby se z ní nestala jen nudná, sebe špatně parodující a pouze vztahy postav se zabývající hloupost? The Reichenbach Fall (s02e03). Po tuhle epizodu se dá seriál brát vážně. Dál už je to jen výše zmíněné, pouze v některých dílech (asi v jednom) z následujících jsou ještě chvílemi dokonce památky po tom, že to, co Arthur Conan Doyle napsal, byly detektivky. Člověk by si naivně myslel, že když čeká několik let (!) na další sérii, tak že zápletka bude ohromující a děj strhující. Nebo, že to alespoň bude detektivka i přes to, že si sama ze sebe i z postav dělá srandu, která není vtipná. Ale ani v tom první díl (snad) poslední série neobstál. Je to nudné, je to plytké, neřeší se kriminální případy, ale minulost nejotravnější postavy, které kdy Moffat s Gatissem dali nepřiměřený prostor. Vypiplaný vizuál už nepřekvapí, protože ten býval i u epizod s napětím a dějem. Není to detektivka, není to ani dobrá parodie, možná je to tak leda telenovela, protože u ní nikdo žádnou kvalitu nečeká. Dvě hvězdičky jsem dala proto, že byl tento díl lepší, než dementní The Abominable Bride, ale hlavně proto, že SPOILER! nás Mark Gatiss konečně zbavil té neskutečně otravné, naprosto neuvěřitelné Mary Morstanové/Watsonové, která v tohle díle už úplně přejala roli Watsona, tím pádem skutečného Watsona ani nebylo potřeba KONEC SPOILERU. Tak snad už kvůli tomu budou zbývající díly vážnější. V to, že by se místo vztahů postav řešily kriminální případy, jako ve výborné první sérii, jsem už přestala doufat. Kromě prvotřídních herců a hezkého vizuálu už není jediný důvod se na Sherlocka dívat. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Ďalším prepojením na Doyleovu "Žltú tvár" je Watsonova veta Mary: "I might not be a very good man, but I am better than you give me credit for." Túto vetu povedal pán Grant Munro jeho manželke Effie, ktorá, podobne ako Mary, pred svojím manželom niečo tajila. (Phosphorus)
  • Scéna, v ktorej Sherlock požiada pani Hudsonovú, aby mu pošepla meno antagonistky "Norburyová" (orig. "Norbury"), kedykoľvek sa jej bude zdať, že je namyslený či príliš sebaistý, naráža na podobnú žiadosť, ktorú dal Sherlock Watsonovi v knižnej predlohe príbehu Arthura Conana Doylea "Žltá tvár" ("The Adventure of the Yellow Face"). V nej je Norbury miesto jedného z prípadov, v ktorom zlyhali schopnosti tohto slávneho detektíva. V oboch prípadoch je to symbol Sherlockovho prenáhlenia sa a precenenia svojich schopností. (Phosphorus)

Reklama

Reklama