Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marty miluje vyjížďky na pláž a do barů. Kumpánem na podobných akcích mu je jeho dlouholetý kamarád Bobby, který má však zálibu ve zvrhlém týrání. Když svou pozornost obrátí na Martyho novou dívku Lisu a její kamarádku Ally, Lisa se rozhodne, že Bobbyho krutovláda musí skončit. Shromáždí skupinu předměstských teenagerů a zosnuje plán, jak se Bobbyho navždy zbavit. Spiknutí je však odhaleno, z přátel jsou náhle nepřátelé a náhodní známí se stávají spoluviníky vraždy, která otřásla Amerikou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Zcela seriózně a bez vlivu omamných prostředků jsem uvažoval o plném bodovém ohodnocení. Larry Clark mě naštval s Kenen Parkem, ale teď si vylepšil reputaci. Chystám se na Kids a pak doufám, že tohodle týpka budu chválit. Ale zpět k šikaně (asi ne moc oblíbená věta u slabých a tlustých základoškoláků). Co se Larrymu fakt povedlo je obsazení herců. Michael Pitt je absolutní špička mezi nastupující hereckou generací a Nick Stahl je žlutej bastard. Ale teď k holkám. Důležitý sou tam tři hlavní slečny, tři rozmazlený neuvažující mrchy. Všechny jsou dosti odlišné a každá mi přišla svým vlastním způsobem hóóódně sexy. Šikana má zcela přímočarý a jasný děj, dost krátký a zároveň dost závažný. A nejvíc mě bavilo, jak si tvůrci hráli s mými sympatiemi k postavám. Chvíli fandíte tomu, pak tomu. Ten vás sere a pak je super. Úplně všechno není k uvěření a taky logický, ale to není zas tak úplně podstatný. Důležitý je ten obraz (nás) mladých lidí...jak sou špatný, zkažený, hloupý, nebezpečný......a super. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Šikana je druhý film, který jsem od Larryho Clarka zhlédla. Výstižný portrét "zlaté" americké mládeže. Sex, nahota, vulgarismy, nuda, drogy, násilí, neustálé bezcílné bloumání. Spousta scén a především dialogy možná vyznívají hloupě, tupě až primitivně. Ale pokud to má být obrázek mladistvých bez většího rozumu či svědomí, žijících banální a jednotvárné životy, jejichž jedinou náplní je jen hulení, souložení a povalování se, jsou takové dialogy nejspíš zcela věrohodné. Možná se Larry prvoplánově a lacině snaží svými filmy šokovat, ale to je prostě on. Buď jeho styl začnete brát a zvyknete si, nebo ho budete odsuzovat. Nic mezi tím asi není:) Takový "bratr" Ken Parku. Ale Šikana mi přijde drsnější. Nevím, jestli je to tím, že Larry Clark se prostě vůbec s ničím ne*ere, a kamera zabírá zcela vše, jako otevřené sexuální scény, nahé holky (Rachel Miner, nádhera:) a násilné scény. V podstatě banální děj vyzvedávají svými opravdovými a přirozenými výkony všichni představitelé. Nevyrovnaný Brad Renfro a zmrd Nick Stahl. Dobře, vy:) Ale o kolik je vlastně postava Bobbyho prohnilejší a zvrácenější, než oni sami? Nejvíce mě dostala závěrečná scéna s Martym a jeho bratrem, kdy mu připíchne svou náušnici. Dost možná vypadala jako spousty podobných momentů z jiných filmů, ale pro mě to byla nejkrásnější a nejopravdovější scéna z celého filmu. "Asi jí pustil to buzerantský video." ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Než jsem se rozhodnul na Šikanu podívat, našel jsem si nejdřív na netu pár informací o vraždě Bobbyho Kenta. Přišlo mi to jako celkem zajímavej námět, takže jsem si s velkym očekávánim film pustil. V úvodních 30 minutách se dozvíme, kdo s kym šuká a kdo komu kouří péro a taky, že jeden z tý partičky je pěknej zmrd a všechny tam šikanuje fyzicky i psychicky. Bohužel obsazení Nicka Stahla do role tyrana byl totální krok vedle. Vypadá, že se právě vrátil z koncentráku a celou dobu se ližprdelsky usmívá. Moc jsem nepochopil, proč se takovýho krypla všichni báli. Místo toho, aby mu někdo rozbil hubu, tak si pak společně pobrečeli, jakej je to zmrd a jak jim všem ubližuje a vymysleli geniální nápad, že ho zabijou, aby je už dál nemoh šikanovat. V tuto chvíli jsem konečně začal mít dojem, že se koukám na "normální" film a né na soft-porno. Teda né, že by se tam snad přestalo šukat nebo se tam každou chvíli neobjevily v záběru kozy, případně pubický ochlupení, ale kromě toho se tam začal odehrávat i nějakej příběh. Sice dialogy ve stylu "Dneska jdeme zabít jednoho kreténa. Nechceš ho jít zabít s náma? - Hmm, tak jo." na mě působily dost neuvěřitelně, ale co jsem se tak dočet, tak skutečný aktéři asi museli bejt úplně vygumovaný, takže to možná zase tak daleko od pravdy nebylo. Samotná vražda je efektní a od tý chvíle se mi film líbil až do samotnýho finále, kde se dozvíme, jakej kdo dostal trest. To sice nějak neodpovídalo realitě, ale pro vyznění filmu to nemá význam. Celkově film s dobrou atmosférou, efektní vraždou a trojicí pěknejch čubiček v hlavních rolích (ty skutečný teda takový kočky nebyly). Pro mě silný 3 hvězdy. Navíc jsem díky filmu znovuobjevil můj kdysi oblíbenej song Fatboy Slim - Song for Shelter. Nebejt toho, že úvodních 30 minut je doslova promrdanej filmovej materiál, mohlo to bejt ještě lepší. ()

-dRaGoN- 

všechny recenze uživatele

Tento film opet potvrzuje ze drogy jsou spatne a americka mladez hloupa (coz vidime s kazdym novym pubertakem co se postupem deje ve filmu objevuje). Filmu chybi hlubsi myslenka a vicemene cokoliv co by z nej udelalo neco zajimavejsiho nez prumer. V teto dobe uz ani nikoho nemuze sokovat otevrenosti sexualnich scen a vulgarismy. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Larry Clark nedokázal ovládnuť svoje deviantné pudy a tlačí nahotu, kopec sexuality a vulgárnosti aj tam, kde nie je treba, alebo toho netreba až toľko. Tento skutočný príbeh si určite zaslúžil oveľa viac, lebo inak je to fakt zaujímavý príbeh o zmrdoch z radov mládeže. Jeden blb tyran a tí ďalší blbci a ludry ako obete, ale v žiadnom prípade to obete v pravom zmysle slova nie sú. V každom prípade odporní kriminálnici, dnes už skoro každý vonku - od konca filmu sa veci posunuli. A aj výpovede a aj tvár toho tyrana bola iná - jednak to nebol beloch, ale potomok stredovýchodných imigrantov, a po druhé, minimálne jedno zo zobrazených znásilnení bolo vymyslené. Takže nakoniec tie "obete" a hlavne tie šľapky boli asi horší hajzli než on sám. Na Larryho Clarka ale výnimočne dobrý film. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (27)

  • Slovo "fuck" a jeho deriváty zazní ve filmu 274 krát. (Musak)
  • Ze soudních výpovědí vyplývá, že stejně, jak je ukázáno ve filmu, i ve skutečném světě se násilnický Bobby Kent (Nick Stahl) před smrtí omlouval za své činy a prosil o milost, jeho dřívější oběti šikany však v útoku nepřestaly, snad z příliš velkého vzteku na Bobbyho nebo ze strachu, že by je později šel usvědčit. (Nick321)
  • Film zožal všeobecnú kritiku médií, kritikov a filmových odborníkov za to, že Larry Clark bezdôvodne okorenil film scénami nahoty a sexu. Roger Ebert napísal, že ide o "nehanebný voyeurizmus", Film Threat opísal, že film je "na hranici porna". (Arsenal83)

Reklama

Reklama