Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Tak tahle pohádka se mi nidky nelíbila. Proti Jiřímu Kornovi nemám vůbec nic, jeho Svítí, svítí slunce nad hlavou si pobrukuji vždy, ale celková pohádka se mi tedy moc nezamlouvá. Babka s kosou mi nahání husí kůži ještě dnes, tak jako výkřik Slávky Budínové: A ty hnipej nebo celkové to podivné království. Ale scéna se žebračkou nebo vaření sekyrkové polévky mi málokdy unikne. ()

Sosak 

všechny recenze uživatele

Hodně tmavá a nesympatická pohádka s Kornem v hlavní roli. Celý je to takový nasáklý bůhví čim, zřejmě atmosférou, která mi vůbec nesedla. Vždycky, když se na to dívám, připadám si, že sedím na nějém hodně vlhkém a smrdutém místě. Těžko říct proč. No, filmu to moc neprospívá, stejně tak jako nezvládnutá a amatérsky ztvárněná Smrtka a hnusná princezna. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka a vzpomínka na sladké dětství. O vychytralém Honzovi (zpívá a pohybuje se Jiří Korn, mluví Michal Pavlata), který byl vyhnán na cestu. A tu si užívá vrchovatě, neztrácí humor a dobrou náladu, pomáhá sociálně slabým a vždy přechytračí zbohatlíky a mrzouty. Nakonec najde cestu ke svému štěstí, prostému děvčeti Marjánce (mladá a pohledná Naďa Konvalinková). Zajímavou postavou je Smrt (dobrá Valerie Kaplanová), připomínající spíše zapšklou a škodolibou šarlatánku a babku kořenářku, která ráda k smrti děsí své okolí. Dále královský bubeník (dobrý Josef Kemr), mlsný kocour a urážlivý ješita. A samozřejmě princezna (půvabná Jorga Kotrbová), těšící se z poprav a mající střihání nůžkami za nejmilejší činnost. Z dalších rolí: Honzova bezstarostná maminka (Marie Glázrová), zodpovědný velitel královských vojáků (Zdeněk Dítě), marnivý král (František Filipovský), lakomý sedlák (Petr Nárožný) a jeho žena (Slávka Budínová), přechytračený hostinský (Čestmír Řanda), a okradení loupežníci (Bořivoj Navrátil, Karel Effa a Lubomír Lipský). A tak čas příjemně plyne. S písničkou. S dobrem a zlem. S prosazenou spravedlností. A krásou země české. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Stará, ale velmi povedená pohádka. Je v ní ještě něco, co odděluje pohádky starší a skvělé od novějších nudnějších.... Zajímalo by mě, z jakých důvodů byl Jirka Korn předabován. V českých končinách mi to přijde jako docela velká rarita, ale současně musím uznat, že hlas Michala Pavlaty nemá chybu a Honza je s ním dokonalý. Je škoda, že zrovna hloupý Honza, jedna z nejklasičtějších pohádek, je poměrně podceňovaným filmem, přes jeho velké kvality. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Já pana Korna nemusím, a jako herce už vůbec ne. V této pohádce není výjimka. Ale jsou zde jiní, jako perfektní pan Nárožný a pan Kemr. Taktéž to má dobrý scénář, nebojící se legrácek a vtípků. I režie je svěží, herci mají kvalitní vedení a je to znát. Nelíbila se mi postava Honzy, jednou blbý jak tři dni starý pes a pak zas chvíli mazaný jak liška. No, je to pohádka, tak co. Ne, že bych si ji pouštěl každý rok, ale občas rád znovu mrknu. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Film si do kín prišlo pozrieť niečo cez milión divákov, čo sa v tej dobe považovalo za veľký úspech. (Raccoon.city)
  • Scéna, kdy je princezna (Jorga Kotrbová) vyplácena, aby promluvila, byla natočena na Křivoklátě. (rakovnik)
  • Původně měl roli Honzy hrát Luděk Sobota. Ten měl ale v té době zakázáno vystupovat. (artcha)

Reklama

Reklama