Reklama

Reklama

Baron Prášil

  • angličtina The Outrageous Baron Munchausen (více)
Trailer

Obsahy(1)

Novodobý astronaut Toník přistane na Měsíci, kde se setká se zvláštní společností. Patří k ní Cyrano z Bergeracu, hrdinové verneovky Do Měsíce, ale především chvástavý baron Prášil. Všichni jej srdečně vítají se sklenkou vína a přejí si, aby domnělý Měsíčňan poznal kouzlo života na Zemi. Baron Prášil se pak spolu s Toníkem vypraví do Turecka, kde ze zajetí zákeřného sultána vysvobodí půvabnou princeznu Bianku. Vychloubačný baron se ji snaží okouzlit a vrhá se proto do bláznivých dobrodružství – ocitá se v útrobách mořské velryby, proletí se na pařátech obrovitého ptáka, na mořském koníkovi plave pod vodní hladinou, na dělové kouli se přesunuje do válečných vřav. Bianku však během fantaskních eskapád učaruje odvážný snílek Toník a nakonec společně doputují tam, kde příběh začal – na bledý Měsíc. Ten totiž patří nejen básníkům a fantastům, ale především milencům. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (329)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Oslava fantazie. Snové a sugestivní, plné zábavných a důvtipných nápadů. Ty mě obzvlášť bavily. Možná se v celém filmu najde pár technicky nedokonalých věcí, ale ono to vůbec nevadí. Důležité je, že z toho čiší hravost a kreativita, které se (jak jsem pochopila) nedají Zemanovým filmům upřít. Pro mě ale zatím první Zemanův film, který jsem viděla. Měla jsem původně trochu jiné očekávání, ale tím spíš jsem byla příjemně překvapená. ~(4,0)~ ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný gejzír obrazové fantazie a jedinečných výtvarných nápadů ve spojení se špičkovým hereckým obsazením v čele s Milošem Kopeckým coby baronem Prášilem. Výborný scénář, kamera, střih, jednoduše z mého pohledu ten snímek nemá ani po desítkách let viditelnou vadu. Pocta starému panu Meliesovi. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

prkalil 

všechny recenze uživatele

Já vím, že je zcela zbytečné cokoli dodávat. Možná, kromě všech ostatních našich géniů, kteří v tomto díle mají prsty, jenom znovu připomenu autora úchvatné hudby Zdeňka Lišku. A nevěřila bych, že si teprve dnes, když jsem film viděla asi po osmistédevadesátépáté, poprvé všimnu malého gagu-drobničky-perličky - řadového předávání/přebírání dalekohledů na lodi, která nám naše hrdiny, když skočí z útesu do moře, vezme na palubu. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Už od začátku mě zcela pohltilo výtvarné zpracování, dostala mě jak už měsíční romantika a tajuplnost, tak exotická vůně orientu. Umělecké nápady jsou naprosto bezkonkurenční, nejlepší pasáž však pro mě představuje pobyt v útrobách obří velryby a také pověstný let na dělové kouli. Nebýt trošku rozbředlého děje a kostnatého výkonu R. Jelínka dal bych plný počet i tak však tento film musí okouzlit každého. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jistojistě nejlepší adaptace klasické literární látky, Baron Prášil jako audiovizuální oslava fantazie, narativního chápání a výkladu světa, fantaskní cestopis s výpravností daleko za hranicí tvůrčí geniality... Pseudologia fantastica! Formálně naprostý vrchol kompozičně složitých trikových scén, tentokráte vyvedených už i v barvě, kdy si Zeman hraje s pravidly perspektivy, zapojuje kompozici a skládá hrané a trikové scény do jednoho záběru. Z hlediska dobové situace produkt uvolnění politické situace v totalitním Československu, po ultrasvázaných 50. letech, kdy režim diktoval, co si kdo může a musí myslet, se mírný závan svobody projevil i námětově, kdy se ve fantazijních světech může již vše, alespoň fantazie jest svobodná. Karel Zeman také navazuje na původní počátky vědecko-fantastických filmů, na fantaskní vyprávění Cyrana z Bergeracu o letech ke hvězdám... ()

Galerie (34)

Zajímavosti (28)

  • Výtvarná inspirace pochází z rytin francouzského malíře a grafika Gustava Doré. V NFA se dochovaly nepoužité záběry ve formě DNO Orwo čb. 2626,8 m. (ČSFD)
  • Existuje delší verze filmu, která byla (kromě uvedení v TV) distribuována pouze na VHS. Je delší asi o 27 scén v délce zhruba 6 minut. Například se na konci filmu dovídáme, že se Baron (Miloš Kopecký) v duchu smiřuje s Toníkem (Rudolf Jelínek). (tomalakis)
  • Poznávací značka režiséra – klobouky. Na konci vyhodí Cyrano z Bergeracu (Karel Höger) svůj klobouk do vzduchu, aby doletěl až ke hvězdám. (liquido26)

Související novinky

Litoměřice poosmé

Litoměřice poosmé

02.08.2008

Karlovarský filmový festival před pár týdny skončil, Letní filmová škola je v plném proudu, ale pokud stále nemáte dost, můžete vyrazit třeba do Litoměřic. Tam se již poosmé koná filmový festival,… (více)

Reklama

Reklama