Reklama

Reklama

Jodie Fosterová, zázračné dítě z Hollywoodu

(TV film)
  • Francie Jodie Foster : Hollywood dans la peau (více)
Francie, 2021, 53 min

Režie:

Camille Juza

Hrají:

Jodie Foster (a.z.), Patrick Poivre d'Arvor (a.z.)

Obsahy(1)

Talentovaná dívka, která nepropadla svodům showbusinessu a stala se nejen hereckou hvězdou, ale i režisérkou a producentkou... Je to příběh jako z pohádky. Matka samoživitelka měla čtyři děti, které už od jejich útlého věku vodila na konkurzy do blízkých hollywoodských ateliérů. Nejmladší dcera Jodie z nich byla nejúspěšnější. Poprvé si zahrála už ve svých dvou letech v reklamě, následovaly roličky a role v televizi. Na rozdíl od jiných hollywoodských matek však paní Fosterová trvala na řádném vzdělání svých potomků, takže Jodie vystudovala francouzštinu a dodnes udivuje svou perfektní výslovností. O mimořádném talentu se kritici začali v souvislosti s ní zmiňovat už po jejím výkonu v proslulém filmu Martina Scorseseho Taxikář (kde se objevila jako čtrnáctiletá v roli mladičké prostitutky). Celosvětovou slávu samozřejmě získala hlavní rolí v dnes již legendárním Mlčení jehňátek. Její nesmírně bohatá filmografie se roku 1991 začala rozšiřovat o režijní a producentské počiny. Poprvé si režii vyzkoušela na filmu Človíček Tate. Ačkoli jde o hvězdu první velikosti, nestala se nikdy vlastním přičiněním centrem žádného skandálu. Jediná událost, s níž se její jméno spojovalo, byl atentát na prezidenta Reagana v roce 1981. Možná právě proto si Jodie vždy velmi pečlivě hlídala soukromí. Svůj lesbický coming out učinila veřejně jen a pouze jakožto gesto podpory LGBT hnutí. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Krátky medailón geniálnej herečky, skoro geniálnej doslova veď má IQ132, čím sa stala členkou Mensy, a naozaj zázračného dieťaťa, keď vo svojich 14 rokoch mala natočených už 12 filmov. Väčšina detských hviezd v dospelosti padá, ona si šla po Oscara. Dokument je zložený väčšinou zo zostrihov z filmov a jej osobných výpovedí, hlavne tu dominujú staré zábery. Ladený je aj dosť feministicky, lenže tu nejde nič vyčítať, pretože Jodie feministka a lesbička rozhodne je, patrí to k jej životu. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tento dokument přibližuje frankofilní Američanku jako věcnou dovršitelku ženské emancipace, kterou doživotně poznamenalo pozitivně absolutorium Yealeské univerzity. Čím méně výkřiků, tím více kvality a konstruktivní důslednosti. Malá, opravdu velká žena, která nemusí uvažovat o nedosažitelných mužských vrcholcích. Prostě si na ně stoupla poté, co na ně vylezla. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Vyrůstala v podivném systému matky samoživitelky, kdy živobytí rodiny záviselo na jejích příjmech z filmu. Ze sourozenců totiž byla na konkurzech nejúspěšnější. Ve dvanácti letech ji pak obsadil samotný Scorsese. O dva roky později si na ni vzpomněl znovu – v klíčové roli náctileté prostitutky v Taxikáři. Ostatně lepenkové kulisy westernových příběhů Jodie přestaly s blížící se dospělostí vyhovovat. Přesto přišel v 80. letech jistý útlum, ač už za ním stála nepříjemná událost v souvislosti s atentátem na prezidenta Reagana, který spáchal její fanoušek John Hinckley ve snaze mladé herečce zaimponovat, nebo přirozeně studia. Každopádně šlo o zásah do její zóny, kterou si pečlivě hlídala. Herecké znovuzrození přišlo se Znásilněním, pohrdání ze strany mužů si zopakovala v kultovním Mlčení jehňátek. Zatímco spousta dětských hvězd padla na dno nebo jednoduše zmizela z filmového prostředí, ona si šla pro dva Oscary. I v průběhu dalších let „platila“ za křehkou bytost bojující proti zlu, které mělo různé podoby. Nebránila se ani spolupráci s „nevhodnými“ kolegy (herec Gibson, režisér Polanski), uspěla i na režisérském křesle, při natáčení dramatu Človíček Tate jí nebylo ani třicet. Klobouk dolů. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Průřez filmy Fosterové. Do svého života diváky moc nepustí a své názory korektně americky neukáže, aby si nepoškodila mediální obraz. Mohl jsem ušetřit čas a přečíst si to ve Wikipedii. Nevěděl jsem ale, že byla takto nechtěně zapletená do atentátu na prezidenta Raegana. V jiných dokumentech se o tom nikdo nezmiňuje, zřejmě je to nějaké tabu.  Dokument na České televizi Artu. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama