Reklama

Reklama

Každý policejní vyšetřovatel se dříve či později setká s případem, který zůstává nevyřešený a který jej pronásleduje. Pro Yohana se takovým případem stala vražda Clary. To, co začíná důkladným vyšetřováním života oběti, se brzy změní v posedlost. Jeden výslech stíhá druhý, o podezřelé není nouze a Yohan má stále více pochybností. Jistá je jen jedna věc, zločin se stal v noci na dvanáctého. (Pilot Film)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (57)

Othello 

všechny recenze uživatele

Sic nemám moc rád jak poslední dobou francouzské snímky mají ten zaměnitelný digitální vizuál bez nějaké výraznější formální metody, tak u La Nuit du 12 jsem se rozhodl to protentokrát ignorovat, protože jde podle mě o ideální posunutí pravidel policejního filmu do období, kdy vůči těmto zástupcům státních složek figuruje z kulturní sféry nedůvěra až otevřená nenávist. Příběh o tom, jak detektivové nejen že řeší případ, ale pomalu začínají řešit i to, co mají dělat se sebou až ho nevyřeší, vnáší do ohraných kulis policejních kanceláří zvláštní cit, natolik vzdálený oldchoolovému poměřování derringerů v kožených bundách (nic proti tomu ale). Když po třech letech od fatální hádky pošle starej polda svýmu kolegovi obrázek modrého kvítku, překvapilo mě až nakolik mě to dojalo. A slzičky dělaj hvězdičky víme? ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca thrillerová atmosféra chytľavej detektívky s množstvom podozrivých, ale bez vraha. Tak trochu som dúfal, že ten úvodný text bol blaf, a napokon sa dočkáme nejakého finálneho prekvapenia, ale akurát táto "čerešnička" na torte tomu chýbala. Každopádne, film ma bavil, sarkastické postavy detektívov boli zaujímavé, cynická atmosféra tomu dodávala tiež svoje čaro, a taktiež promiskuitný život upálenej dievčiny, vďaka ktorému tu mám celú škálu podozrivých. Takže podľa mňa vcelku vydarená detektívka, teda až na to nerozlúsknutie celého prípadu - a tým pádom chýbajúca pointa, čo je podľa mňa veľká škoda. Ale inak bez pochýb nadpriemer, 4* ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľké sklamanie. Vraj nový Zodiac. 😆 Len z Finchera odtrhli Fína a vyzeralo to ako pod režírovacou taktovkou maximálne tak Cher. Hoci od začiatku vieme, že vrah nebude vypátraný, očakávame aspoň nejaké vodítka, náznaky, možné riešenia. Filmu o to ale vôbec nejde. Predstaví rad možných páchateľov, ale vôbec nejde do hĺbky vyšetrovania či spájania nejakých dôkazov. Nakoniec som zistil, že tento "skutočný prípad" dokonca zmenil meno obete a tá je len jednou zo spomenutých vrážd v jednej knihe od Pauliny Guéna, ktorá v rokoch 2015-2016 sledovala každodenný život kriminálnych brigád justičnej polície vo Versailles. Filmu však vôbec o tú obeť nejde. Človeku postupne dochádza, prečo film bol oceňovaný, ale len tak festivalovo. Nosí totiž dôležitejšie posolstvo, ako nejaké upálenie ženy, tá nám môže byť ukradnutá. Nesie tú ušľachtilú myšlienku, že muži sú agresori, prípady voči ženám sa nešetria, pretože muži majú voči ženám predsudky, napríklad, keď o multipromiskuitnej žene povieš, že to zaváňa ludrovstvom, tak ste myzogín, lebo hovoríte pravdu, no a že vlastne na vine je celý systém, v ktorom: "Sú to muži, ktorí zabíjajú ženy. Sú to muži, ktorí vyšetrujú tieto vraždy žien." Takže význam celého filmu je postavený len na rodových rolách a zlých mužoch. Až mi bolo divné, prečo sú tu všetci policajti ukázaní ako totálni grobiani a vidláci. Samozrejme len tí s penisom. Uhladená Arabka bola topka a vzorom policajnej práce. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Film byl u nás v kinech, a i když sem tušil, že to nebude asi žánrově nic pro mě, šel jsem do toho. Je neuvěřitelný, jak autoři těchto malejch, nezávislejch, a tudíž podfinancovanejch filmečků dokážou do dvou hodin vtěsnat tolik plků, pomalejch záběrů na hovno, a děj se nehne ani o píď. Je fakt, že film nepatří do mojí jurisdikce, a tak bych ho neměl soudit, a hodnotit. Ale vzhledem k tomu, že tady na našem webu je spousta pisálků, který se bavěj kydáním odpadů, psaním přiblblejch komentů na něco, co je nezajímá, a bavěj se touhle trapnou disciplínou celej život, tak i já tohle ohodnotím. Film to byl naprosto děsnej, přiblblej, a mám dvě hoďky života v trapu. 10 usmolenejch %. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Tohle je pravý opak temné kriminálky, takže je načase použít termín světlá kriminálka. Čemuž napomáhá i fakt, že zde hraje jen jeden klasickej černoch, což je na frantíky nevídaná věc. Hlavní polda je klid'as, introvert a pragmatik a světe div se, pro diváka je to zajímavý zjištění, že případ řeší spíš kancelářskej hrdina. Prostě stačí chytrej scénář a já solím fakt moc spokojený čtyři pecky. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (5)

  • Dej je inšpirovaný skutočnou udalosťou, keď v noci z 13. na 14. mája 2013 našli telo Maud Maréchal obhorené v Lagny-sur-Marne. (Arsenal83)
  • Filmovanie snímky trvalo celkovo 34 dní a prebiehalo v Savojských Alpách. (MikaelSVK)

Související novinky

Na cenách César uspěla i česko-slovenská stopa

Na cenách César uspěla i česko-slovenská stopa

25.02.2023

V pátek 24. února 2023 proběhlo v pařížském koncertním sále Olympia slavnostní předávání prestižních cen francouzské akademie filmových umění a technik, známých pod názvem César. Vítězným snímkem… (více)

Reklama

Reklama