Reklama

Reklama

Čínský syndrom

  • USA The China Syndrome (více)
Trailer 1

VOD (1)

Chybělo málo a novodobá noční můra se v tomto napínavém dramatu o "nehodě" v jaderné elektrárně stala skutečností. Příběh se točí kolem ambiciózní televizní reportérky (Jane Fondová), která je svědkem jaderné havárie, jíž vedení elektrárny označilo za "drobnou závadu." Reportérčin kameraman (Michael Douglas) však nehodu tajně natočí a vyjde najevo, že ona "závada" málem způsobila roztavení reaktoru, k čemuž může dojít prakticky kdykoli. Když dlouholetý zaměstnanec elektrárny (Jack Lemmon) zjistí, kde se stala chyba, a snaží se ji vynést na světlo, někdo se jej pokusí zabít. A tak inženýr v zoufalství násilně převezme nad elektrárnou kontrolu a pozve média, aby vyslechla jeho svědectví. Vedení reaktoru je však rozhodnuto skrýt utajovanou pravdu za každou cenu! (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (122)

Aky 

všechny recenze uživatele

Ještě předtím, než to Rusové předvedli v praxi, natočili Američané film o tom, jaká hrůza je atomová elektrárna, když se vymkne kontrole. Dnes už ony děje, které si kolem toho představovali, působí lehce komicky, je třeba se na film dívat jako na napínavé drama, nikoliv jako na varování - to už nefunguje. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Kdysi (myslím, že v roce 1980) jsem se dostal do předváděcího sálu Adrie, kde se dávaly filmy o kterých se uvažovalo s uvedením v socialistických kinech. Už ve své tehdejší podobě na mě film velmi zapůsobil a těšil jsem se, že si ho užiju v kině. Do kin ho soudruzi bohužel nepustili a dodnes nechápu proč. Výborný Michael Douglas jako reportér a standartní Jack Lemmon v roli šéfa elektrárny. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Excelentní trio Jane Fonda - Michael Douglas - Jack Lemmon září ve snímku se zajímavým a varovným obsahem, který je na první pohled naivní a pesimistický (hned vidí nejhorší variantu), ale na druhou stranu realistický. Celý film sledujeme moderátorku, která se dostane k zajímavému materiálu o nebezpečnosti atomové elektrárny, která má být v nejbližších dnech opět uvedena do provozu. Peníze jsou všude na prvním místě, ale jako správná reportérka ala Louise Lane bez supermana se snaží přijít všemu na kloub. Pomáhá jí drzý kameraman bez zábran a jeden z pracovníků elektrárny, kteří připouštějí riziko a drží důkazy... Film je i přes svou slušně dlouhou stopáž plyne rychlím tempem, aby v nejzajímavějších momentech ukázal skvěle načasovaný smysl pro napětí pana režiséra Jamese Bridgese. Rozhodně stojí za podívání a snad působí i jako malé varování, aby se podobné věci nestávaly. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Slusne natoceny a slusne odehrany dramaticky pribeh o temer-nehode v atomove elektrarne, kterou se jeji vedeni pokousi ututlat, a tim ohrozuje okolni obyvatelstvo nasledky pripadne havarie...nastesti je tam ferovy pracovnik Lemmon, asertivni ivestigativka Fonda a neustupny kameraman-rebel Douglas, kteri spolecne vse "vyresi"... No, nevim...z dnesniho pohledu hodne naivni, ale jedno zhlednuti urcite neurazi. Zvedavcum na ty potvory atomy bych doporucil spis film jako Silkwood apod. :) 3+ ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Jane "Hanoi Bitch" v klasické roli uvědomělé reportérky, Michael Douglas coby živočišný, asertivní kameraman, a hlavně Jack Lemmon - stárnoucí chudák, který až příliš pozdě pochopí, jak nebezpečný ten atom vlastně je. Velmi paranoidní, ale též velmi svižné drama na téma "po nás ať přijde spad". Nejlepší komentář : Faidra ()

Galerie (82)

Zajímavosti (11)

  • Po uvedení do kin byl film odborníky kritizován jako „přitažený za vlasy“ – taková nehoda by se v jaderné elektrárně rozhodně nikdy nemohla stát. O 12 dnů později však přišla nehoda elektrárny Three Mile Island, která se odehrála velmi podobně tomu, jak je popsaná ve filmu. Pokud by natáčeli film jako reakci na nehodu, princip nehody by nejspíš nebyl přesnější. Tato nehoda také zvýšila divácký zájem o film. (Jarek572)
  • Natáčení probíhalo v Californii a Pennsylvánii. (reich)
  • Vedoucí směny během nehody v elektrárně Three Miles Island dříve, stejně jako postava Jacka Godella, sloužil na jaderné ponorce. Měl tak zkušenosti s jaderným reaktorem, ale také to přispělo k nehodě samotné – pro malý reaktor na ponorce bylo větší riziko, že se kompenzátor zcela naplní vodou (odkaz na to slyšíme v 15. minutě filmu, kde v originále říká, že je voda téměř u linie páry, tj. na maximální bezpečné úrovni), než že se jádro roztaví při absenci chlazení. Proto při problémech s chladicím okruhem chlazení raději zcela vypnul a zapříčinil tak částečné roztavení jádra. (Jarek572)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama