Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Představte si, že žijete v roce 2041, kdy máte právo být po nehodě či jiné nepřirozené smrti oživeni. Stačí si jen pravidelně vytvářet digitální zálohu své osobnosti – BOD OBNOVY. Agentka Em právě dostává do rukou případ, kdy byla základní pravidla obnovy porušena. Bod obnovy oběti byl smazán a Em tak má před sebou výjimečný zločin. Strhující příběh zasazený do blízké budoucnosti, kdy technologie budou zaručovat lepší život a lidé si budou moci zaplatit jeho prodloužení. (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (834)

Arbiter 

všechny recenze uživatele

V Praze ani dalších městech budoucnosti green new deal zdá se nevyšel. Vypadají, jako by tu až do roku 2041 vládla ODS - tedy jako realizace vize města z třicátých let, s dopravní infrastrukturou a pseudonovobrutalistní architekturou navazující na léta šedesátá. Vyrostly tu v  nesrozumitelném množství monumentální budovy odrážející výheň slunce do zaasfaltovaných ulic. Pokud v budoucnosti nějaké slunce je. Nevidíme žádnou zeleň, jen tmu, beton, sklo. Nevidíme žádný volnočasový veřejný prostor. Auty se lidé přesouvají predimenzovanými dopravními koridory mezi svými vymazlenými interiéry a ústředním tématem je privatizace veřejné služby. Jop, to je uvěřitelný. A v souladu s poměrně old school sci-fi stereotypem. Nereaguje to ale tedy příliš (jak je jinak pro sci-fi běžné) na současná společenská témata a estetické podněty, spíš jen těží z popkulturnich odkazů minulosti (jak zmiňuje i Niktorius), což je za mě promarněná příležitost. ___ Bod obnovy je důstojný sci-fi s důstojnou krimi zápletkou. Není přehnaně opulentní, drží se své ligy. A to při rozpočtu, za který by ekvivalentně kvalitní sci-fi na západě zkrátka nevzniklo. Na  Black Mirror, Blade Runner aspol. kouká trochu provinčně z dálky, zejména co do scénáře, který sice čerpá z lákavé premisy, ale příliš hýří kýčem,  předvídatelností a diskutabilní logikou konání postav. Zarazila mě v tomto ohledu i režisérova poznámka na ČSFD projekci. Řekl, že nepřijali korejskou koprodukci mj. protože Korejci chtěli mít ve filmu korejské herce, a to si nedokázal představit. Omlouvám se, ale šlo o poznámku úplně mimo. Případně by si zasloužila dovysvětlení. Mám pocit, že v evropské metropoli globalizovaného světa 21. století je máloco tak snadno představitelné, jako že tu žijí lidé s korejskými nebo jakýmikoliv jinými rysy a jsou běžnou neexotickou součástí naší společnosti. Každopádně není tomu tak v roce 2041 v Bodu obnovy. ___ Je moc dobře, že snímek vzinkl. Snad si na sebe vydělá a otevře v české produkci dveře ještě ambicióznějším žánrovkám. Já bych byl nejradši za nějaké intelektuálně vymazlené opravdu vizionářské hard sci-fi. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„NEMÁTE ANI TUŠENÍ, O CO TADY VE SKUTEČNOSTI JDE.  CHRÁNÍTE SYSTÉM, KTERÝ VÁS KAŽDÝ DEN STRAŠÍ SMRTÍ…“ Dramatická hudba, pomalý, jednoduchý (ale jasný) dialogy, auta bez řidiče, lehce futuristickej vizuál a obrovská mezinárodní koprodukce. Tý hudby je hodně, takže vlastně nevím, jestli je to fakt dramatický, nebo…  Solidní kriminálka se sci-fi podtextem s nevokoukanou tváří v hlavní roli. Je škoda, že neměli odvahu ostatní casting pojmout podobně. Takže ano, na českej film dobrý! /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Snímek měl rozpočet 45 milionů Kč.  2.) Film sestříhal Polák Jaroslaw Kamiński. ///                         PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  *  NAPĚTÍ  * ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dobré dílo se podařilo. Česká filmová sci-fi už nemusí mít pachuť nějaké laciné televizní zábavy nebo koprodukce se spřátelenými socialistickými zeměmi (dnešní koprodukce jsou přeci jenom svobodnější, nikoli ideologickou volbou). Bod obnovy je bezesporu výjimečný projekt, solidní detektivka z roku 2041. Blízká budoucnost je vystavěna kolem možnosti zálohovat lidstvo, což game changer. Hlavní mužské role hrají klasické tváře Dobrý, Matěj Hádek a Neužil, naopak herečky jsou nové: Andrea Mohylová a Agáta Kryštůfková a zřejmě bude radost sledovat jejich další kroky. #čsfdprojekce ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[67%] Viděno v kině. Trailery mě zaujaly, zejména ten novější. Neměl jsem až tak velká očekávání, přesto mě to docela zajímalo, tak jsem na to vyrazil. Ve výsledku nejsem vůbec zklamán, jen ta detektivní linie mě zhruba za pokročilou půlí filmu přestala zajímat. Dokonce jsem byl i z těch menších nenápadných zvratů trochu zmaten, a především jsem nedostal ke konci všechny odpovědi. Ale takto jsem určitě nechtěl tento ambiciózní český projekt negativně pospat. Na české poměry je to celkově solidní nevšední počin, který minimálně za to 1 vidění nejspíš stojí. Vizuální stránka je výborná, k tomu ty veškeré vymoženosti jako jsou hologramy a já nevím co. První půlka filmu mě bavila víc, pak už se to trochu pokazilo, ale ne až tak o moc. Herecké obsazení je zde docela dobré. Hlavní ženská postava určitě charisma má, i když zde působila docela chladně, ale v rámci její postavy je to i logické. Potěší Matěj Hádek a nebo i v menší roli Jan Vlasák, kterého především hltám jako dabéra. Zato taková Agáta Kryštůfková – ta mi zde moc neseděla, i když tu měl jen dvě nepodstatné konverzační scénky. Moc tu herečku nemusím, hrát neumí, ale to je fuk. Hudba od začátku připomene jiné hollywoodské skladatele, pak se umírní, ale funguje v rámci daleké budoucnosti docela dobře. Možná, že tomu ještě někdy dám šanci, uvítal bych lepší a propracovanější pokračování, ale nemyslím si, že vznikne. Pecku bych z tohoto počinu určitě nedělal, ale ani o žádném zklamání tu rozhodně není řeč, takže asi tak. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Bod Obnovy je skvěle vypadající české SciFi, které za opravu málo peněz nabízí strašně moc muziky. No a ikdyž chytrá a promyšlená práce s rozpočtem je možná nejsilnější aspekt filmu, určitě to není jediná kvalita, jakou tento snímek nabízí. Pravda, zápletka je relativně banální a předvídatelná. Tady Bod Obnovy neuhrane. Ovšem dynamika i vztah mezi detektivem Trochinowskou a zavražděným a oživeným Davidem Kurlstatem funguje na jedničku a jejich odlišné pohledy na svět se krásně doplňují. Stejně tak fascinující je i debata kolem titulní technologie filmu, kterou scénáře vede napříč celým vyšetřováním, díky různorodé skupince postav. Díky časovému limitu záloh se zde i dobře pracuje s napětím, které vynahrazuje slabší akci. No a zakončení pro jednotlivé postavy i film mi přišlo velmi silné. Musím se přiznat, že na druhé zhlédnutí jsem si to užil i o kapánek více. Prostě kvalitní, detaily napěchovaná, česká podívaná, která stojí za to. ()

Galerie (128)

Zajímavosti (24)

  • Súkromné vozidlo hlavnej hrdinky je Citroen XM Y3 (1989-1994), upravené do futuristickej podoby. (LuciusDLX)
  • Maľba v zasadacej miestnosti, v ktorej sa stretávajú vyšetrovatelia s riaditeľom Inštitútu, je "Vzkriesenie Lazára" od Marca Pina z roku c. 1570. (Zeduke)
  • Úvodní scéna, kde neznámý pachatel skáče z budovy, neodpovídá dvěma záběrům a místu dopadu. Hned první záběr na budovu (ve skutečnosti Ústřední telekomunikační budova na Žižkově) vidíme, že jsou zdi věže budovy prodloužené na severní a jižní část budovy. Místo, kam agentka Trochinowská (Andrea Mohylová) běží za pachatelem, je věž ve druhém záběru neprodloužená. V dalším záběru, kde se pachatel snaží vylézt a skočit, je v pozadí vidět Žižkovský vysílač, ale místo, které je ve filmu vidět, kam pachatel skočil, je na opačné straně věže. (Leopard105)

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Reklama

Reklama