Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král, jenž byl šestkrát ženatý a dvě ze svých manželek nechal popravit. Během své vlády upevnil moc rodu Tudorovců, jeho život však provázely i četné skandály. Mocný vládce, pozorný milenec i bezohledný manžel - tím vším byl Jindřich VIII. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (73)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Černým koněm britské historické podívané je herecké obsazení. Helen Bonham-Carterová v roli Anny Boleynové, David "Poirot" Suchet coby kardinál Wolsey nebo Sean Bean (Robert Aske) zaručují solidní podívanou, nad nimi všemi se ale vpravdě královsky tyčí Ray Winstone. Nejenže odpovídá i typově (dost vzácný jev), ale podává všechny stránky Jindřichovy nejednoduché osobnosti - mocného krále, ctižádostivého muže, pozorného milence, bezohledného manžela, stárnoucího paranoidního tyrana - s přesvědčivostí, jež bere divákům dech, většině jeho manželek srdce a dvěma z nich hlavu. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Film se snaží vysvětlit a obhájit Jindřichovo panování, z kterého si všichni pamatujeme jenom to, že to byl ten chlápek, co měl šest žen, a daří se mu to velice dobře. Navíc uvidíte ten propastný rozdíl mezi britským a českým televizním filmem. Skvělý příběh, dobrá režie, výprava, která není trapná a hlavně herci hrají jako o život. Platí to hlavně o Rayi Winstononovi v roli Jindřicha, který dokáže být v jedné chvíli laskavý a milující manžel a v další bezcitný a krutý vládne. Ve vedlejších rolích na vás čekají třeba skvělí Charles Dance nebo Sean Bean, kteří si to tady užívají víc než v ačkových produkcích. ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

Přestože nesnáším český dabing a řadím se k jeho zarytým odpůrcům nedalo mi to a podívala jsem se na tento 2dílný film o Jindrovi VIII.v češtině. Ukázka jak i přes velmi cholerickou povahu krále a jeho excesy, které málem stálo Velkou Británii "hlavu" se podařilo dochovat to kouzlo této nádherné země plné ještě mnoha tajemství. Někdy mi pár scén přišlo skoro jako z pohádky např.scéna jak se koupe Anna Boleynová s nahým Jindrou :-D. Ale pak přišly scény velmi dramatické a i srdcervoucí. Veliký kontrast mezi zhýralou povahou posledního korunovaného muže v rodu Tudorovců a krásné závěrečné shrnutí dalších historických faktů. Shledávám tento film velice poutavým a skvěle natočeným ač mi ale oponuje jakási spousta podivných neherců tak bych chtěla za výkon poděkovat hercům:Ray Winstone, Helena Bonham Carter, Emilia Fox a Joseph Morgan. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Asi jsem se v poslední době zamilovala do historických fresek, zvláště těch televizních (hollywoodské "trháky" viz Trója, nebo Alexander Veliký mě spíše odrazují) a konečně vím, kdo že to byl ten JIndřich VIII. a jak je to s těmi manželkami. Největší pozornosti se dostávalo jeho druhému manželsvtí a docela mě mrazí, když pozoruji, jak se bezmezná láska přehoupla k nechutné nenávisti a následné popravě. Místy tyran, místy laskavý manžel...hlavně ať je syn... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Životní příběh slavného anglického panovníka a jeho početné družiny manželek je z pochopitelných důvodů lákavou látkou pro zfilmování a vzhledem k tomu, že je známý nejen v Británii, ale vlastně i na celém světě, jde i o komerčně atraktivní záležitost, která umožňuje uplatnit takový rozpočet, že si ho v podmínkách české televizní tvorby neumím představit. Na první pohled nic nepřipomíná televizní produkci. Je to výpravná záležitost, kde se nešetří na rytířské zbroji, exteriérech ani interiérech. Budeme svědky dokonce i rytířského turnaje. Lákadlem pro filmové fanoušky je navíc herecké obsazení v čele s Helenou Bonham Carter, které logicky jako hvězdě dává scénář největší prostor. Právě scénář je ale největší slabinou Jindřicha VIII. Je předvídatelný a vychází vstříc všem pověstem a představám o této postavě vytvořených. Nechybí ani klišoidní poslední rozloučení umírajícího Jindřicha se synem s nezbytnými radami na závěr. Přesto vzhledem k nepopiratelné zábavnosti nechávám 4*. Celkový dojem: 70 %. K handicapům filmu bych ale přiřadil zbytečně krvavé detaily exekucí včetně šplíchanců krve dopadající na přihlížející davy... ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Snímek vyhrál cenu Emmy v kategorii nejlepší TV film/minisérie. (Terva)
  • Lee Sheward soutěžil o britskou cenu RTS Television v kategorii nejlepší vizuální efekty. (Terva)

Reklama

Reklama