Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král, jenž byl šestkrát ženatý a dvě ze svých manželek nechal popravit. Během své vlády upevnil moc rodu Tudorovců, jeho život však provázely i četné skandály. Mocný vládce, pozorný milenec i bezohledný manžel - tím vším byl Jindřich VIII. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (73)

jenik71 

všechny recenze uživatele

Není to tak dlouho, co jsem se díval na film Králova přízeň, který je tématicky úplně stejný. Oba tyto snímky jsou ovšem zcela rozdílně zpracovány a každý se soustředí na něco jiného. Jindřich VIII. jde na dané téma ještě mnohem více zeširoka a mapuje ještě více životních etap významného krále. Je tu navíc výborně zachycena samotná panovníkova osobnost, perfektně zahraná Rayem Winstonem. Moc se mi líbila také Helena Bonham Carter, která výtečně zahrála Annu Boleynovou. Není to typický výpravný historický velkofilm, celou dobu se vlastně vše točí jen okolo samotného krále, jeho partnerek, dvora a intrik, ale rozhodně je na co koukat. Koho zajímá právě tato epocha anglických dějin, rozhodně nebude litovat. Původně jsem hodnotil tento film čtyřmi hvězdičkami. Protože se mi to ještě v hlavě dost rozleželo, opravuji hodnocení na pět. A to často nedělám... Ještě bych opravil údaj o stopáži. Film je rozdělený na dvě části, které jsou dohromady dlouhé 193 minut a ne 250 jak je nepochopitelně uvedeno v popisku. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Neviem ako vyzeral Henrich VIII., ale odteraz bude mať v mojej hlave podobizeň R. Winstona. Takmer každý herec v svojej kariére túži dostať aspoň jednu úlohu, ktorá mu dokonale sadne a R. Winstone sa narodil práve pre túto. Aj keď je to tv film rozdelený na dve časti, ktorý výpravou a bojovými scénami nevyniká, vo všetkom ostatnom môže byť inšpiráciou pre kohokoľvek, kto sa rozhodne točiť historický film. Atmosféra, hudba, kostými, výborné herecké obsadenie, v ktorom mi nejde opäť nespomenúť M. Stronga, intrigy, popravy.... a nad tým všetkým nezabudnuteľný Henrich VIII. - alias Ray Winstone. Skvelá lekcia z dejepisu. Film 80%. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další atraktivní pohled na život Jindřicha VIII., přičemž se jedná o více než tříhodinový sestřih Tudorovců (samozřejmě to tak není, ale úplně klidně se to tak dá brát) a asi nepřekvapí, když řeknu, že stopáž ani v nejmenším nenudí. Jednak je to dáno samotnou historickou látkou, jednak vynikajícím scénářem tvůrce Koruny Petera Morgana a jednak fenomenálním hereckým koncertem všech zúčastněných - mohou mít jen naprosto mrňavou roli, přesto zanechají dojem - taky aby ne, jsou tu David Suchet, Charles Dance, Derek Jacobi, Sean Bean nebo Emily Blunt a samozřejmě taky úžasná HBC a naprosto typově přesný Ray Winstone jako Jindřich VIII. Parádní historická záležitost, která se neplácá jen ve strhujících dialozích - občas tady teče i krev. Výsledek je opravdu skvělý a do těch tří hodin se vešlo skutečně opravdu vše podstatné, není si tedy nač stěžovat. 80 %. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Film se snaží vysvětlit a obhájit Jindřichovo panování, z kterého si všichni pamatujeme jenom to, že to byl ten chlápek, co měl šest žen, a daří se mu to velice dobře. Navíc uvidíte ten propastný rozdíl mezi britským a českým televizním filmem. Skvělý příběh, dobrá režie, výprava, která není trapná a hlavně herci hrají jako o život. Platí to hlavně o Rayi Winstononovi v roli Jindřicha, který dokáže být v jedné chvíli laskavý a milující manžel a v další bezcitný a krutý vládne. Ve vedlejších rolích na vás čekají třeba skvělí Charles Dance nebo Sean Bean, kteří si to tady užívají víc než v ačkových produkcích. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

V historických životopisných filmoch vidím jeden problém. A to, že pre priemerne vzdelaného diváka bude celý film spoilerom a bude sa nudiť. Tvorcom sa však podarilo ma zaujať na plný úväzok obsadením kvalitných anglických hercov, (bravo Mr. Winstone, ako sa vysporiadal s postavou Henricha až do staroby je obdivuhodné) a samotným výberom historického obdobia a života Henricha VIII, ktorého životopis neprestáva šokovať až dodnes. Vo všeobecnosti za jeho vlády platilo, že za status kráľovnej sa kľudne mohli brať rizikové príplatky, keďže mnohé manželky z Henricha doslovne "strácali hlavu". Tento muž celý život zasvätil tvorbe potomstva (hlavne mužského rodu, čo sa mu ale moc nedarilo) či už s manželkami, alebo milenkami a balansovaniu od ľudom zbožňovaného panovníka až k nenávidenému despotovi, ktorého rozhodnutia sa riadili hlavne orgánom od pol pása nižšie. Vynikajúca dvojdielna historická miniséria z Anglicka po roku 1500. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Snímek vyhrál cenu Emmy v kategorii nejlepší TV film/minisérie. (Terva)
  • Lee Sheward soutěžil o britskou cenu RTS Television v kategorii nejlepší vizuální efekty. (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno