Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V blízké budoucnosti... Když Richard Martin (Sam Neill) koupil nejnovější model domácího robota s označením MVR-114, netušil, že jde o unikát. Andrew (Robin Williams) se od svých kolegů robotů odlišuje samostatným myšlením a neuvěřitelným smyslem pro humor. Z věrného služebníka se postupně stává miláček rodiny s vlastní osobností a lidským pohledem na svět. Andrew si začne uvědomovat svou výjimečnost a vydává se do světa, aby se mohl poohlédnout po stejně osvícených exemplářích MVR-114. Po mnoha letech hledání se seznamuje s konstruktérem robotů Rupertem (Oliver Platt) u něhož ziišťuje, že žádné další exempláře již neexistují. Po tom všem se touží stát člověkem. Díky nové technologii získá doposud strojově kovový Andrew dokonalou lidskou podobu a jeho cesta za obyčejným lidským štěstím začíná. (Bonton Home Entertainment)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (317)

Bauer 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem měl možnost vidět film, který mně velmi zasáhl!!! Tento film je naprosto nádherný. Příběh o robotovi, co se chce stát člověkem, jenž je natočen naprosto spičkově. Tohle se prostě režisérovi povedlo znameňitě. Celé dvě hodiny jsem se dobře bavil a seděl jsem naprosto uchvácen. Robin Williams se na tuto roli parádně hodí a jeho výkon je fantastický a navíc je to samozřejmně sympaťák. Krásnou hudbu ke snímku složil James Horner, jehož hudba je naprostým skvostem. Možná, že by se ve filmu našla i nějaká ta myšlenka, že nikdo zde nebude navěky a že každý musí umřít. Také bych neměl opomenout krásně dojemný konec při kterém mi i nějaká ta slzička ukápla. Já si nemůžu pomoci ale dávám 5*! ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Na začátku to vypadalo jako jeden z tuctových rodinných filmů o robotovi. Po chvíli ale film nabral vlastní a nečekaný směr skrze další generace, a začal se dotýkat etických otázek umělé inteligence a to od práva na vlastnictví až po právo na svobodu a nakonec i to "lidství". Bohužel se opravdu jenom "dotýkal", neboť tvůrci filmu tímto docela dobrým nápadem proplouvali tak, že diváka degradovali na úroveň IQ kde ta lidská inteligence začíná. Pokud k tomu všemu přičtu ještě prvoplánovou předojemnost čišící z každé minuty, přehoupl se pro mě film nezvratně za hranici dobrého vkusu. Pověstnou poslední kapkou je pak pro mě Robin Williams v hlavní roli jedinečného androida - dodnes mi není jasné jak si chlap může na svém univerzálně nasazeném pohledu zneužívaného králíčka vystavět celou kariéru a tolik let a filmů na něm přežívat (kéž by se aspoň jednou na starý kolena chyt za koule, pokud po těch všech Petrech Panech ještě nějaký má, a zahrál si třeba pořádně narušeného psychopata, aniž by na diváky házel ze stříbrného plátna svůj dojemný plachý pohled). 2* nakonec dávám za hezkou výtvarnou stránku a Hornerovu hudbu, jejíž motiv úvodní znělky (The Machine Age) až nápadně připomíná jeho o pár let mladší motiv z A Beautiful Mind (A Kaleidoscope of Mathematics) . ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pred sledovaním tohoto filmu by bolo dobré si pripomenúť tri pôvodné zákony robotiky, ktoré uviedol do všeobecného povedomia americký spisovateľ, židovsko-ruského pôvodu, Isaac Asimov. Takže: 1. Robot nesmie ublížiť človeku alebo svojou nečinnosťou dovoliť, aby bolo človeku ublížené. 2. Robot musí poslúchnuť človeka, okrem prípadov, kedy je to v rozpore s prvým zákonom. 3. Robot sa musí chrániť pred poškodením, okrem prípadov, kedy je to v rozpore s prvým alebo druhým zákonom. Práve tieto jednoduché pravidlá tvoria kostru netradičnej sci-fi ságy „Andrew, člen našej rodiny“. Tvorcovia tohto snímku Asimovu teoriou ešte viac rozvinuli, zdramatizovali a predovšetkým výborne spracovali. **** ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemný film na motivy povídky Isaaca Asimova. Jen mám trochu problém se zařazením snímku, je to sci-fi? Z části určitě ano, je to drama? Také trošku, je to romantická komedie? Komedie jen chvilkama, romantiky tady také moc není, je to snad rodinný film? I to je možné. Opravdu nevím kam film zařadit, jak už se tady někdo pokouší zavést žánr Tarantinovka, co takhle Columbusovka? ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Blízká budoucnost. Jedna obyčejná rodina (teda kapku prachatá) si domů pořídí robota, NDR-1 (v českém překladu Andrew). Přes počáteční nedůvěru si Andrew získává srdce rodiny, hlavně malé slečinky. Později Andrew zjišťuje, že při jeho výrobě nastala "chyba", která mu zajistila vlastní myšlení a učení se.. Postupně se naučí, že být bezchybným robotem není až tak jednoznačně dobré, a pokouší se změnit sám sebe v člověka... (ehm)... Chvilkama až moc přeslazená romance (to si nestěžuju, ja to docela můžu), k tomu špetka sci-fi (na to, že jde o robotiku je zde skutečného "sci-fi" jen pomálu) a trochu toho ponaučení do života... K tomu skvělý Robin Williams, krásná Embeth Davidtzová, úplně bezchybná hudba Jamese Hornera (bohužel moc neoceněná, tak některé motivy přenesl do své Čisté duše) ... jednoznačně jeden z mých nejoblíbenějších filmečků. (Apropo, všimli jste si té chyby na konci filmu ? Portia požádá robotku Galateu, aby ji odpojila od přístrojů (zabila) - což je druhý zákon robotiky, ale ona by neměla poslechnout protože ji v tom má zabránit první zákon... i když možná co se týče samozabití (slovo sebevražda se sem nehodí) jsou zde vyjímky)... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se od 15. března do 16. července 1999 v Kalifornii. (Varan)
  • V původním příběhu o Andrewovi od Isaaca Asimova se společnost, která vyrábí roboty, jmenuje "U.S. Robots and Mechanical Men". V roce 1971 se jedna společnost k poctě Asimova pojmenovala "U.S. Robotics". Ve filmu je ovšem tento podnik popsán negativně, takže na žádost skutečné "U.S. Robotics" tvůrci přejmovali společnost na "NorthAm Robotics". Přesto je možno ve filmu na několika místech vidět původní jméno a logo. (HappySmile)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno