Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

No co, první western nebo možná jako nějakej jinej první film, všichni se kolem toho furt do nekonečna dohadujou, jestli je to první western nebo co, ale já Velkou železniční loupež dnes vidím jako docela podařenou komedii; třeba když jeden z lupičů vyhodil figurínu z uhlí lokomotivy nebo když se jeden z cestujících pokoušel uprchnout a hrozně srandovně se po zasažení kulkou zapotácel. Avšak tou dobou ce v Evropě točili stokrát lepší filmy a milionkrát výpravnější. A Edison je stejně pěkná svině, nejenže nevynalezl žárovku (vychcaně koupil patenty), ale dokonce ukradl nápady Méliesovi, který potom skončil na sklonku svého života na dlažbě. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Skutečná klasika, na které nelze než obdivovat nápadistost a odvahu přicházet s novými prvky na filmové plátno (viz slavný výstřel do diváků). Jak tomu ale u těchto průkopnických snímku často bývá, zub času jim odkousal kontroverznost a dostavilo se spíš lehké, leč obdivné pobavení. Kdo si rád zavzpomíná , nechť neváhá a sežene si tento skvostík. ()

Reklama

TheRoller 

všechny recenze uživatele

Prvýkrát v dejinách filmu môžme vidieť zastrelenie postavy. Zakladateľ nie len celého žánru Western, ale aj námet na veľkú časť filmov v tomto žánri. Je zaujímavé, že namiesto toho, aby film slúžil ako základná inšpirácia na zdokonalovanie nadchádzajúcich filmov s podobnou témou, slúži ako matrica, podľa ktorej sa tvoria len variácie a to aj mnoho, mnoho rokov po vzniknutí The Great Train Robbery. Ide tak o nepopierateľný fakt, že tento film už v roku 1903 predbehol svoju dobu, čo sa určitých kritérií týka, minimálne o polstoročie. A tak aj vďaka nemu, predstavujúc dôležitú časť v prekrásnej skladačke, je dnes kinematografia na takej (vysokej) úrovni. Najlepší moment: Samozrejme, namierenie banditu do kamery a výstrel. ()

May 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu neuvěřitelně profesionálně natočený film, který byť bez hudebního doprovodu, působí úchvatným dojmem. Je úžasné sledovat přes sto let starý film, který svou kvalitou převálcuje spoustu Hollywoodských trháků posledních let, i přesto, že je jen necelých 12 minut. Má své kouzlo a nezaměnitelný zápal pro natáčení, který ve své době, tedy začátkem 20. století, nesdílelo mnoho lidí. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Když porovnám s jinou legendou z bezzvukových časů, Meliésovou genialitou Cestou na Měsíc, tak se mi westernový pradědeček líbil podstatně méně, což se odráží na hodnocení, které je tentokráte průměrné. Tři hvězdy si vysvětlete prosím i tak, že tento žánr není můj šálek čaje. Ovšem neznamená to, že bych postrádal úctu - ve své době z toho muselo být určitě ohromení, ale samotný příběh či vizuální zpracování je tak normální a běžné, až se o jiném vysvědčení nedá uvažovat. Jinak jsem nepochopil komentář uživatele sta, je to patrně mimo můj intelektuální přesah. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (23)

  • Vo filme bolo toľko akcie, koľko sa dokopy za osem rokov existencie filmu neobjavilo. (Raccoon.city)
  • Film se točil v Delaware a na železnici Lackawanna v New Jersey. (ČSFD)
  • Jako poctu tomuto filmu se rozhodl Martin Scorsese ve svém snímku Mafiáni (1990) věnovat poslední záběr, když nechá postavu Joa Pesciho vystřelit na kameru. Podobně pak ztvárnil závěr filmu Americký gangster (2007) režisér Ridley Scott, kde rovněž hlavní postava vystřelila směrem do kamery. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama