Reklama

Reklama

Přejezd Cassandra

  • Československo Přejezd Kassandra (více)

Obsahy(1)

Skvěle obsazený katastrofický thriller plný napětí o tom, jak teroristé při přestřelce ve výzkumném ústavu rozbijí baňky s plicním morem a ukryjí se pak v mezinárodním expresu. Ten je izolován a má být odvezen do karanténního tábora... Mezinárodní zdravotnickou organizaci v Ženevě přepadnou teroristé. Postřelený strážný stačí zalarmovat ostrahu, jeden z teroristů však unikne. U druhého doktorka Stradnerová diagnostikuje vysoce nakažlivý plicní mor, kterým se nakazil v přepadené laboratoři. Pacient zanedlouho zemře. Terorista, kterému se podařilo uprchnout, se schová v transkontinentálním expresu směřujícím do Stockholmu – i on je s největší pravděpodobností nakažený. Případ vyšetřuje plukovník Mackenzie. Při kontrole seznamu pasažérů expresu zjistí, že ve vlaku se nachází též známý neurolog Jonathan Chamberlain. Plukovník se s ním zkontaktuje a pověří ho, aby zjistil, zda se terorista opravdu nachází v tomto vlaku. Jonathan se svou exmanželkou Jenny objeví teroristu ukrytého v zavazadlovém prostoru. Zdá se, že nákaza u něj už značně pokročila a protože se předtím pohyboval mezi cestujícími, u mnohých z nich se také začínají projevovat příznaky plicního moru. Situace je kritická. Mackenzie dostane příkaz odklonit vlak přes přejezd Cassandra do Polska, kde má skončit v karanténě. To by ale pro většinu postižených znamenalo smrt… (TV Prima)

(více)

Recenze (176)

ilemas 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších katastrofických filmů tehdejší doby o mezinárodním expresu řítícího se do záhuby s velmi efektivním zakončením. V kině jsem byl tenkrát spocený přesně tak, jako ti nakažení plicním morem. Od první do poslední minuty neuvěřitelný nervák. Dnes už takové filmy neumí nikdo natočit, točí se jen samé sračky a komiksy nebo x-té pokračování kdejaké hovadiny. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Niektoré klasiky starnú rýchlo. Prejazd Kassanda ako zástupca katastrofického žánru má naozaj hviezdne obsadenie ale to je naozaj jediné čo mu po tých rokoch ostalo spolu s dobrým nápadom a občasnou atmosférou spôsobenou istou nepredvídateľnosťou. Lenže toľko logických nezmyslov pokope sa vidí aj v súčasnej béčkovej produkcii a nevidím dôvod nad tým prižmurovať oči kvôli dátumu vzniku. Aj v tej dobe sa totiž točili inteligentnejšie filmy. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Další z řady filmů, který se svezl na velké vlně katastrofických filmů v 70. letech. Na to kolik žánorvých snímků tehdy vznikalo, je tento poměrně originální tím ,že spojuje motivy vlakových katastrof a virových epidemií. Děj se mi zdé lehce přitažený za vlasy a postavy černobíle šablonovité, vláda je až moc zlá a hlavní hrdina je až moc statečný, ale přesto se jedná o jeden z nejvydařenějších katastrofických filmů 70. let. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na Přejezd Kassandra jsem se těšil nejen kvůli obsazení, ale i tématicky(vlaky). Výsledek mě mile překvapil, i když v několika nelogických momentech jsem jen těžko držel jazyk za zuby. Ať už je to umístění vysoce nebezpečné látky do laboratoře na okraji budovy (s pěkným výhledem a možností utéct po střechách) až po způsob fungování brzd ve vlaku. Přesto tyto mouchy zachraňuje samotné téma boje proti (ochranářskému, ale "byrokratickému") systému smíchané s bojem proti nebezpečnému organismu (viru). Na svou dobu má film vynikající tempo a herecké výkony, které v mých očích kazí snad jen nehorázně tragický makeup Sophie Loren (pod očima bílá, jinak opálená?). Vytvoření iluze ďábelského monstra v podobě přejezdu se podařilo během dvou hodin natolik dokonale, že finále už bylo jen sladkou tečkou na téhle projížďce peklem. Víc takových filmů. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem se nechal mírně opít už prvním záběrem, kde kamera proniká skrz mraky nad vrcholky Alp a sjíždí nad ženevské jezero směrem do centra města a končí u budovy Světové zdravotnické organizace, kde děj snímku začíná. Tomu tedy říkám úchvatný vizuální úvod! Poté už přichází napínavý politický thriller o virové nákaze dovlečené do mezinárodního vlakového spoje, který je odkloněn na zlověstný přejezd Kassandra. A co se na tomto místě stane, to už nechám k objevování dalším divákům. Hvězdné obsazení, pevná režie a velmi napínavá zápletka - co víc si přát. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl v Československu promítán během Letního filmového festivalu pracujících, ale po necelých dvou měsících z kin zmizel. Důvodem měl být průjezd vlaku z nařízení NATO přes území ČSSR do Polska, což bylo ze strany členů paktu Varšavské smlouvy nemyslitelné. (Robbi)
  • Vojáci doprovázející vlak do Polska byli vyzbrojeni italskými samopaly zn. Beretta M12. (JohnSmith)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama