Reklama

Reklama

Šípková Růženka

  • USA Sleeping Beauty (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Nezapomenutelný příběh vytvořený v duchu tradičních disneyovek jako je Sněhurka a sedm trpaslíků nebo Popelka, je strhujícím spojením příběhu lásky, naděje a dobrodružství. Krásná princezna nadaná laskavostí a půvabem kdysi, ještě než usnula, vyvolala žárlivost zlé víly. Trojice dobrosrdečných dobrých vil se snaží ze všech sil ochránit milovanou princeznu, ale ani všechna jejich kouzla nestačí na strašnou Paní všeho zla. Když je Jitřenka očarována a upadne do spánku, musí statečný princ Filip překonat mnohá nebezpečí včetně závěrečného boje se zuřivým drakem chrlícím oheň, pokud chce princeznu probudit z věčného spánku! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (110)

Disk 

všechny recenze uživatele

Druhá (a bohužel poslední) celovečerní disneyovka natočená na superširokoúhlý formát 2.55:1 a 70 mm materiál. Pak se od toho upustilo, protože to bylo strašně drahé. Ale právě díky tomuto formátu si Šípková Růženka zachovala svou jedinečnost. Kupodivu největším kladem je minimalizace typických disneyovských motivů, jako jsou zvířátka a písničky, přičemž melodie jsou inspirovány Čajkovským. V několika momentech je to docela temné (de facto všechny scény se zlou vílou). Dnes natočet něco podobného by si nikdo netroufl. Samotná pohádka přitom bez problémů obstojí i v dnešní konkurenci. Walt Disney a jeho tým si zaslouží veškerý obdiv za odvahu, která sice vyústila do slepé uličky, nicméně v historii světové kinematografie má Šípková Růženka své nezpochybnitelné místo. 10/10 ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Vizuálně ohromující a netradiční disneyovka (včetně superširokoúhlého poměru stran 2,55:1 na novém DVD). Ve snaze o autentickou středověkou atmosféru se filmaři inspirovali tapisériemi a jejich "neprostorovostí", díky čemuž obraz působí záměrně maximálně ploše a ve všech bodech ostře - a tedy jako rozpohybovaná a pečlivě komponovaná malba. Hutná těžkost barev a jejich netradiční kompozice jen podtrhli celkovou vyjímečnost díla (nejen v rámci Disneyho). Scénář je překvapivě vážný a "soustředěný", zvířátek je tu až na jednu scénu minimum. Sice se Disney tradičně nevyvaroval panákovitosti prince, ale trojice sudiček, sexy Růženka a hlavně záporačka měnící se ve finále filmu na úúúžasného draka ho naštěstí odsouvají na vedlejší kolej. Jeden ze tří nejlepších filmů WD, v mnohém ten bezkonkurenčně nejlepší. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Abych neustále neslýchal z vícero stran, že se ve vánočním čase nevěnuju pohádkám, šáhnul jsem do šuplíku s těmi, na nichž jsem vyrůstal a vytáhl jednu z mála, co mi dodneška stále unikala. A možná hlavně proto, že jsem zpracování jedné z nejslavnějších pohádek viděl už nesčetněkrát jinde, nejde vnímat jedno z prvních zpracování jako kdo ví jaký zázrak. Zvlášť i kvůli tomu, že pohádka většinu času působí jako udělaná přes šablonu o 22 let starší Sněhurky. Zloba je tu vykreslená skvěle, jinak tahle Růženka osloví nejspíš opravdu jen ty nejmenší. [viděno na Disney+ 26.12.2022] ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Klasická disneyovka s nádherným výtvarným stylem a fantastickou animací, která prostě nezestárne. Překvapivě ne úplně dětinská, scéna se zvířátky je jenom jedna a zdlouhavých estrádních čísel jen pár. Dokonce mi kvůli výrazné "těžkotonážní" orchestrální hudbě vycházející z Čajkovského právě balet chvílemi připomínala. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Dle mého mínění nejlepší Disneyovka. A to ne kvůli Růženky, ani Prince, ale kvůli zlé čarodějce - tato osoba mě děsila ještě hodně dlouho ve spaní, celé dětství jsem měl trauma, že mě jednou v noci u postýlky navštíví. Uff, naštěstí se tak nestalo. Disney byl vskutku mistr ve vylíčení záporných postav. Viz také Sněhurka, Aladin, Lví král, Herkules, Popelka, Malá mořská víla, Petr Pan, 101 dalmantínů, aj... ()

Galerie (129)

Zajímavosti (31)

  • Mary Costa získala úlohu šťastnou náhodou. Na jednej párty začala spontánne spievať pieseň, ktorú hral niekto na klavíri. Bol to filmový skladateľ Walter Schumann a pozval ju do štúdia na hlasovú skúšku - Walt Disney už totiž tri roky hľadal správny hlas pre Šípkovú Ruženku, ale bezvýsledne. Vraj to už chcel zabaliť. Mary Costa prišla, zaspievala a Disney po prvých sekundách vedel, že je to hlas, ktorý hľadá. (krasomama)
  • Příběh se měl podle Disneyho pohybovat ve známých osvědčených mantinelech známé princezny. Disney se chtěl plně soustředit na příběh a postavy a vypreparoval veškeré vedlejší linky v podobě veselých sidekicků. Zajímavý experiment, leč nevyšel, tak jak si Disney představoval. (Rodriguez)
  • Poslední ručně překreslovaný a vybarvovaný animovaný film studia Disney. Na následujícím filmu 101 dalmatinů už byla použita nová technologie XEROX, která překopírovala hotový snímek na celuliod. Ubylo tak množství práce, kdy se každé okénko ještě kompletně ručně muselo překreslit na filmový pás. (Němi)

Související novinky

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

05.03.2019

Visí vám v pokojíčku plakát Jokera, v dětství jste vždycky fandili Darthu Vaderovi a Hans Gruber je podle vás pravý hrdina Smrtonosné pasti? Pak pro vás má studio Disney dobrou zprávu, po vzoru… (více)

Reklama

Reklama