Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (218)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, když se Red Tails točil v Milovicích. Viděl jsem kopu fotek, viděl jsem nad sebou i ty stará letadýlka a říkal jsem si, jaká je radost, že se v Milovicích zase něco točí, a že to určitě bude stát za to. Pak mě mrzelo, že ten film má docela zpoždění a ještě víc mě mrzelo, že když už šel v Americe do kin, tak na něj padla docela slušná várka negativní kritiky. Nakonec jsem se ale dočkal a na film jsem se podíval, abych si sám udělal úsudek. Největší problém je asi z černochů, kteří si jedou svůj styl a člověk si na ně musí zvyknout. To ale není zase tak těžký, protože pod náporem všech těch úspěchů si sympatie nakonec přeci jenom zasloužili. Spíš mě mrzelo to, jak je film brutálně digitální. Je hezký, že efekty dělala česká společnost, ale mrzí mě, že je film až tak moc digitální. Nemusel by být. Když třeba porovnám starší filmy o letcích z první a druhý světový války, kde akce byla skutečná akce, tak si prostě uvědomím, že to vždycky šlo nějak natočit. Tady si prostě jenom chtěli ušetřit práci na úkor toho, že si zase dali práci s digitálem. Dobře, udělali to tak, jak to udělali. Na druhou stranu ale musím říct, že mě to bavilo a tenhle film si negativní komentář určitě nezaslouží. ()

VojinRyan 

všechny recenze uživatele

Je poznať, ž to stálo iba 30 mil. dolárov. Niektoré zvuky výbuchov, efekty a hlavne powerpointové titulky ma dosť zarazili. Veľmi laciné a jednoduché. Ale inak film pôsobí celkom fajn ale nejedná sa o žiaden trhák ani megadielo. Jednoduché ale konečne po dlhej dobe vojnový film vo vzduchu. Dlho tu nebola žiadna letecká bitka a to ma veľmi potešilo. Hudba by ušla ale mohla byť aj lepšia. V trailery bola omnoho lepšia hudba. Film má odomňa + už len za námet a prostredie a farby lietadiel. Slabé 3* - 60% ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moc nechapu ty komentare, film podle skutecnejch udalosti o cerny letce, ktera se za valky vyznamenala a najednou sou vsichni prekvapeny, ze je film predvidatelnej a plnej patosu. S timhle ja teda problem nemel. Trochu mi vadilo, ze je tu zbytecne moc kecu, nejde o to, ze by tu bylo malo akce a vzdusnejch souboju, je jich tu tak akorat, ale ty cernosi tu hubu snad nezavrou a neustale o necem melou. A jelikoz se furt tak nejak resi to samy, zacne to bejt za chvily otravny. Herci jsou celkem prirozeny a nikdo to nekazi, ale ani tu neni nikdo, kterej by vyrazne vycnival. A ucast Goodinga je naprosto zbytecna. Co se tyce tech leteckejch souboju, ackoliv me letadla nijak nezajimaj, tohle jsou naprosty orgie, misty sice trochu moc digitalni, ale je na to radost koukat. Takze za me spokojenost, dostal jsem vicemene to, co sliboval trailer a nemam duvod davat spatny hodnoceni. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

ZKLAMÁNÍ. Fakt, těšil jsem se na to, podle traileru to vypadalo jako pecka... ale bohůžel, to, co film postrádá, je scénárista. Nechápu, kdo mohl vymejšlet tak kokotský dialogy, ale to co postavy vypouštěli z úst, to jsem už dlouho nezažil. Neskutečně tragický film, který je naštěstí dosti protkán leteckou akcí, která střídá horší momenty s těmi lepšími. Akce, ta to zachraňuje, od jinach neúprosných vod odpadu. Škoda, šlo to natočit asi tak bilionkrát líp, jenže to se nestalo...2* ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skupinka negerských pilotov si prejde druhou svetovou vojnou, aby svetu dokázala, že aj ona zvládne bojovať za "svoju krajinu" je tým jediným, čo sa v tejto snímke stane. Všetky postavičky sú tak dané, tak nudné a tak neživotné, až to zaráža. Skrátka sa tu lieta, hovorí do vysielačky, skáče padákom a rieši sa rovnoprávnosť. Všetko z toho veľmi sterilne a chladne. Považujem navyše až za bezcitné a nedôstojné, že snímka popisujúca najhroznejší konflikt ľudstva sa za celú svoju stopáž odváži pochovať jedinú postavu. Pričom to vydáva za najhrôzostrašnejšiu a najdesivejšiu vec, akej boli všetci prítomní svedkami. Akým spôsobom má taký film splniť tvorcom vytýčený a niekoľkokrát proklamovaný cieľ priblížiť vojnu, keď ju svojím melancholickým patolízalstvom zľahčujú a ignorujú jej skutočné rozmery? Film je tak prázdny, že sa nejde baviť o ničom inom, než koľko zarobil a aké sú na neho reakcie. Jeho dej, postavy i forma sú tak sterilné a smrtiacim spôsobom nudné, že sa im len ťažko venuje pozornosť. O hviezdičku viac, že sa na súboje v oblakoch krásne dívalo a na CGI ste si ani nespomenuli. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • V pražském Rudolfínu se natáčela taktéž hudba. Na natáčení s FILMharmonic Orchestra Prague dohlížel osobně George Lucas. (ČSFD)
  • Německý pilot „Pretty Boy“ (Lars van Riesen) si při komunikaci s kolegy drží před ústy kyslíkovou masku a mluví do ní, stejně jako to dělají američtí piloti. Avšak Němci byli vybaveni tzv. krčními mikrofony, které má ostatně „Pretty Boy“ připnuté. (Klot)
  • Lightning (David Oyelowo) pronáší k Easy (Nate Parker) před smrtí větu o „Gruesome Twosome“. The Gruesome Twosome je přezdívka skutečných pilotů 332. stíhací perutě Capt. Wendall Pruitt (jednička v páru) a Lt Col. Lee Archer (dvojka v páru). Lee Archer byl prvním černošským letcem, který dosáhl pěti sestřelů a titulu „letecké eso“, což bylo na dvojku velmi neobvyklé. Dvojka byl vždy méně zkušený pilot, jehož jedinou prací bylo, aby nikdo nesestřelil jedničku. Jednička pak byl zkušený „mazák“, který měl sestřelovat nepřátele. (Aporol)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama