Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (218)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Za 30 milionů dolarů poměrně hodně muziky. Výtečné akční sekvence (až na výjimky), skvěle natočené vzdušné souboje. Bohužel narace příběhu je zaprvé předvídatelná a nudná, za druhé plochá, bez jakékoliv silnější emocionální katarze (kolikrát už jsme ve filmech viděli, jak si cizinec najde ve městě svoji lásku úplně jiné národnosti ?). Žádné syrové umírání ala Ryan, poloviční dravost a naléhavost oproti Black Hawk Down. Navíc vidět jednu turbovrtulovou stíhačku, která zničí obyčejným kulometem opancéřovaný 150 metrový křižník - to bylo na mne už trochu moc. Z fimu je cítit zápal tvůrců, bohužel nestačilo to. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Přehlídka hereckých hvězd černé pleti, kteří doposud měli úspěch pouze v televizní tvorbě (snad polovinu herců můžete vidět v seriálu The Wire), ale bohužel i přes zajímavé téma z filmu vyzařuje špatné vyprávěcí schéma, které podkopává kvalitu filmu, stejně jako špatně ředěné palivo v letadle... ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Strašná amatéřina o hrdinských negrech. Ne, že bych jakkoli snižoval jejich roli a příspěvek ve válce, ale celý film byl tak špatně udělaný (!animace letadel!), že mi to dojem dost zkazilo. Přitom to bylo hodně zajímavé a neotřelé téma, ze kterého se s lepším štábem dalo vytěžit mnohem víc a neupadnout do zapomnění. 50% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jedna sa o jeden z tych lepsich leteckych vojnovych filmov. Hlavnou devizou su kvalitne natocene bojove sceny. Triky su vzhladom na rozpocet kvalitne, ale stupen k dokonalosti, aby posobili realne im chyba. Horsie je to z dramaturgiou bojov. Clenovia Red Tails su vykresleny takmer ako neporazitelny hrdinovia protu ktorym Nemci nemaju najmensiu sancu hoci lietaju aj na modernejsich strojoch. Dokonca aj snaha vytvorit hlavneho zaporaka na Nemeckej strane zlyhava, kedze mu nie je umoznene, aby znicil aspon jedno lietadlo Red Tails. A scena ked jedno zaprdene lietadielko Red Tails kludne znici cely bojovy kriznik je uz totalne mimo a posuva cely film do oblasti Bayovych nerealistickych trikovych infantilit. V rozpore z nadnesene pojatymi bojovymi scenami su prilis vazne pôsobiace neakcne sceny plne patetickych plkov o tom, ze negri su rovnako dobri ako bieli. Nastastie väcsina postav, ktore hraju neznami herci su celkom sympaticke, takze sa to dalo prezit. Z postav je uplne mimo len Terrence Howard, ktory posobi ako z uplne z ineho filmu. Mam ho rad, ale tentoraz odporne prehrava a neuveril som mu ani jeden dialog. Zato Cuba Gooding Jr. je dost nevyrazny a nedostane ani jednu scenu v ktorej by mohol vyniknut. Skoda. Vysledkom je nadpriemerny film, ktory stoji za to vidiet, ale kedze sa chybam nevyhol, tak staci iba raz. 6/10. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Fox // Počet premietajúcich kín v USA: 2,573 // Otvárací Víkend USA: $18,782,154 // Režisérske schopnosti Hemingwaya som mal zatiaľ možnosť vidieť len pri seriálovej produkcií Heroesu a Battlestar Galactici, preto som bol celkom zvedavý, ako si poradí s týmto filmovým projektom. Už trailer ma navnadil nato, aby som si Red Tails pozrel, no a vôbec neľutujem, že som tak spravil. Samotný film je po vojnovej a akčnej stránke zvládnutý naozaj kvalitne, len mi tu prekážal taký ten nereálny dej, že 1 lietadlo dokáže zostreliť vojnový krížnik a pod. Vizuálne sú tie scény krásne, ale čo s toho, keď tá nerealita tak hrozne bije do očí........ 70% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Cuba Gooding Jr. se s motivem pojednávajícím o pilotech z Tuskegee na plátně nesetkal poprvé. Již o více jak 10 let dříve ztvárnil roli jednoho z pilotů ve snímku Letci z Tuskegee (1995). (Chevees)
  • Letci ze 332nd Fighter Group používali od svého založení letouny P-40 Warhawk, poté krátce používali letouny P-39 a P-47, až poté byli vybaveni slavnými stroji typu P-51 Mustang. (Pedro Morales)
  • Před útokem na německé polní letiště můžete spatřit hrad Karlštejn. (sgatlantis)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama