Reklama

Reklama

VOD (1)

Každý den na svobodě znamená malý zázrak. Válečné drama o židovské partyzánské jednotce bratří Bielských... Když v červnu 1941 vtrhla německá armáda na území dnešního Běloruska, zvláštní komanda s místní policií pronásledovala židovské obyvatele a docházelo přitom k ničivým pogromům. Bratři Bielští dokázali zachránit více než dvanáct set Židů před deportací do koncentračních táborů. V hlubokých hvozdech Nalibockého pralesa poskytli pronásledovaným židovským uprchlíkům útočiště v lesní vesničce, které se přezdívalo lesní Jeruzalém a stalo se jediným svobodným místem na okupovaném území. V lesním táboře postupně vytvořili jednu z největších židovských partyzánských skupin, která dokázala úspěšně čelit nacistickým okupantům. Přirozeným vůdcem oddílu se stal Tuvia, jeho horkokrevný bratr Zuš se kvůli osobním sporům připojil k Rudé armádě. Do dějin druhé světové války se však zapsali jako hrdinové, jejichž příběh dokládá, že i Židé dokázali aktivně bojovat proti nacistům. V hlavních rolích sourozenců Bielských se představili hvězdní herci Daniel Craig (Tuvia), Liev Schreiber (Zuš) a Jamie Bell (Asael). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (738)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Clayton Frohman, Edward Zwick .. The Bielski's never sought recognition for what they did. S trochou empatie a historické znalosti se Vám bude chtít již při úvodních filmových pasážích plakat. Edward Zwick po svém rozehrává silně dramatický a dojemný příběh „rodinné“ partyzánské skupiny, ukrývající se za časů nacistické okupace v lesích Běloruska. Rukopis tvůrce, který se patosu nevyhýbá, bude pro zasvěcené dostatečně čitelný, a pokud Vám jeho předešlé filmy sedí, nebo máte velice blízký vztah ke zmíněnému konfliktu, budete opět nadšení. Poslední třetinka se sice mírně začíná táhnout a než se zpřetrhané kruhy dají, po nutné válečné sekvenci, opět dohromady, chvíli to trvá. Však on čas v lesním úkrytu zrovna zábavný rozhodně nebyl. Naštěstí vše pojí výtečná hudba z notového sešitu mistra James Newton Howard a celkem stereotypní prostředí zase co nejpoutavěji snímá kameraman Eduardo Serra - a jde jim to výtečně. Spoleh je taktéž na herce, přesvědčiví Daniel Craig i Liev Schreiber jsou tím nejzářivějším z jinak slušné herecké party. 90%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Vec, ktorá mi na filme veľmi prekážala, aj keď som si na ňu asi niekde v polovici filmu začal zvykať, bola angličtina, ktorú sa všetci snažili transformovať do čo najvernejšej podoby ruštiny. Celé to pôsobí veľmi smiešne a filmu uberá na kvalite. Jednoduchý recept na filmy tohto typu (príbeh o skupine ľudí, nehovoriacich angličtinou, ale stvárnených angloamerickými hercami) je buď použitie originálneho jazyka zobrazovanej skupiny ľudí s titulkami alebo jednoduchší variant, pri ktorom by sa v tomto prípade Daniel Craig a spol. nemuseli učiť ruštinu, natočiť film v čistej nedeformovanej angličtine. Ale ako vravím, od polovice filmu si na to človek začína zvykať. ()

Reklama

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Daniel Craig vystupuje ako Tuvia Bielski v skutočnom WWII príbehu troch židovských bratov ktorých ukryli bieloruské lesy a postavili si v nich tábor. Postupne v ňom nachádza nádej na prežitie stále viac židov, ale jedla a liekov je málo a nacisti sa im pomaly dostávajú na stopu. Toľko v krátkosti príbeh tohoto nenápadného vojnového filmu. Zwick natočil jeden z najlepších filmov o druhej svetovej vojne za poslednú dobu. Príbeh nabitý emóciami, pri ktorom som mal zimomriavky neskutočne často. Liev Schreiber (Zus Bielski) a Jamie Bell (Asael Bielski) tvoria spolu s Craigom veľmi sympatickú súrodeneckú trojicu a spolu s ostatnými členmi tábora (veľmi podarený casting) si získali moje srdce. Fandil som im, ich príbeh ma pohltil. Je to film ktorý neidealizuje vojnu a ani sa za nič neskrýva. Ukazuje realitu ľudí, ktorí sa rozhodli držať spolu proti zlu a ukázali nezlomnú vôľu po prežití. Veľmi dobré. 85% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Ked vidim meno rezisera Edward Zwicka, hned si spomeniem na jeden z jeho vojnovych filmov, ktore natocil a tak premyslam, ci aj natocil nieco ine, ako vojnovy film, ale to nie je podstatne. Edward je majster rozpravania dramatickych pribehov podla skutocnosti a stale znovu a znovu nam ukazuje, aka je vojna svinstvo a ze sa dnes mame v podstate dobre v porovnani s ludmi v Bielorusku pocas 2. svetovej vojny, ktori boli stvancami v lese v minusovych teplotach a ani nevedeli, ci sa doziju dalsieho dna. Hudba bola emotivna, James Newton Howard je skuseny a taktiez vyber hercov bol dobry, takze som spokojny, ale nestacilo to na 5*. ________ Daniel Craig - (Tuvia Bielski) +++ Liev Schreiber - (Zuš Bielski) +++ Jamie Bell - (Azael Bielski) +++ Alexa Davalos - (Lilka Ticktin) +++ Allan Corduner - (Šimon Harec) +++ Mark Feuerstein - (Isaac Malbin) +++ Produkcia: Edward Zwick +++ ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"WE MAY BE HUNTED LIKE ANIMALS, BUT WE WILL NOT BECOME ANIMALS." -------- To, čomu som pred rokmi dal 4* už proste netiahne. Namiesto posolstva, chladného Bieloruska a dobrého príbehu teraz vidím iba 131 minút plných Židov, skupinu nevďačných vandrákov, druhú skupinu konštante ožranej Červenej Armády a bratské tango alias klišé "vždy stojíme za sebou". To, čo som tam videl predtým, vidím aj teraz ale za štyri hviezdy to už nebude. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (24)

  • V závěrečném boji použil pro krytí bitevního pole Tuvia Bielski (Daniel Craig) německý lehký pěchotní kulomet MG-34 zvaný též Spandau, ráže 7.92x57 mm Mauser. Stejný typ byl lafetován i na veži německého tanku, který se této bitvy účastnil. (c.tucker)
  • Ve scéně se zajatým německým vojákem požádá Tuvia (Daniel Craig) o překlad jeho dokumentů a řeči. Ve skutečnosti Tuvia německy mluvit uměl, naučil se ji od německých vojáků během 1. světové války. (Dr Lizal)

Související novinky

Neeson a Fiennes jsou bohové

Neeson a Fiennes jsou bohové

10.04.2009

Chris Columbus svou řeckými mýty inspirovanou fantasy Percy Jackson and the Lightning Thief natlakoval zvučnými jmény. Louis Leterrier nechce s remakem Souboje titánů zůstat pozadu. Na pozadí… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Reklama

Reklama