Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volné televizní zpracování stejnomenného klasického sci-fi románu Johna Wyndhama vypráví příběh Billa Masena, který se jednoho dne probudí do světa, kde většina lidí oslepla. Zkázonosnou příčinou oslepnutí se stal záblesk z meteorického roje, který Bill Masen nemohl sledovat z důvodu nehody na trifidí farmě, při které přišel krátkodobě o zrak. Trifidi, živé rostliny, které byly původně pěstovány jen pro olej, si přisvojují vlastnost chodit a komunikovat mezi sebou, a díky jejich žahadlům plnými jedu se stávají hrozbou pro lidstvo, které se tak ocitá tváří v tvář zákeřnému nepříteli. Bill Masen ale není jediný, kdo nepřišel o zrak. Rozplétají se zde i osudy reportérky Jo Playton, majora Cokera i zrádného Torrence. Začíná tak válka nejen s trifidy, ale i s maniaky a pomatenci z řad lidí. Postapokalyptický svět se probouzí a již nic nebude takové, jako bylo dřív. (rodo)

(více)

Recenze (219)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Anglický spisovateľ John Wyndham vydal v roku 1951 svoj najslávnejší román "Deň trifidov". Toto literárne dielo sa dočkalo viacerých filmových spracovaní. Ja som mal možnosť zhliadnúť adaptáciu z 2009 v podobe dvojdielneho televízneho seriálu, ktorú zrežíroval Nick Copus. Je to post apokalyptická sci-fi o nebezpečných mäsožravých rastlinách, ktoré začali napadať a požierať zdecimované ľudstvo. Námet ma veľmi zaujal, ale filmové spracovanie sa mi zdalo dosť nekvalitné. Román som žiaľ ešte nečítal, takže neviem do akej miery sa film drží knižnej predlohy. Avšak mám silný pocit, že sa to dalo natočiť omnoho lepšie. ** ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Tato adaptace knihy se mi hodně líbí. Ačkoliv není tak podrobně popisná, jako v knize, je zajímavé, jak autoři filmu zasadili děj do dnešní doby, nikoliv do doby, ve které se román odehrává. Efekty a Trifidi jsou mod dobře udělaní, atmosféra je tajemná a strašidelná, bohužel scénář trochu pokulhává a některé herecké výkony či chování postav neuvěřitelné. Bohužel jsm viděla jen první polovinu filmu, třeba se mé hodnocení po shlédnutí té druhé změní. ()

Reklama

PKD 

všechny recenze uživatele

Zbytecna adaptace o kterou nikdo nestal a nechtel. 3. verze genialniho romanu a ja navzdy, volim c.2.😉 Kvalitni obsazeni, to nezachrani. V tomto pr., ne. EdaS to vystihl. Sympatické je aspoň to, že všechny 3 verze jsou britské a kdo jiný by měl právo si to podělati v 1. a 3.př., než oni svého autora? ()

Bathoryčka 

všechny recenze uživatele

Jo, člověk občas byl jak na trní, když čekal, jestli bod dostane trifid nebo člověk, ale jinak nic moc. Přišlo mi to jako kombinace filmu Mlha (podle námětu Stephena Kinga), filmu Stalo se a Války světů. Tyhle tři jmenované filmy jsou sice skvělé, ale daleko raději mám neviditelnou ničivou moc rostlin (viz Stalo se) než pochodující a mluvící fialové kytky. Předloha může být sice skvělá, ale v téhle verzi.... ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Tahle hodně vzdálená adaptace skvělé knihy už postrádá celou pointu a spoléhá se jen na akci. Atmosféra postapokalyptické Velké Británie tu jaksi není a taková ta pachuť televizního katastrofického filmu (který většinou stojí za starou belu) zde převládá. Mezi světlé momenty filmu patří vydařené útoky přijatelně vypadajících trifidů, mezi ty horší zas patří konec a la ,,obelstíme je tímhle nesmyslným trikem." Lepší zpracování románu, než bylo to v roce 1981, už asi nevznikne. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Film je inspirován knihou „Day of the Triffids“ od anglického spisovatele Johna Wyndhama. (StrYke)
  • Scény v sídle náboženské společnosti se ve skutečnosti natáčely v Nemocnici svatého Kříže ve Winchesteru. (Terva)
  • Dům Billa Masena (Dougray Scott) je ve skutečnosti sídlo Groombridge u Tunbridge v hrabství Kent. Stejný dům byl využit i při natáčení snímku Pýcha a předsudek (2005). (Terva)

Reklama

Reklama