Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující příběh o Cypriánovi, který žil v 18. Století na magickém místě zvaném Červený klášter. Jednoho dne najdou mniši před bránou kláštera polomrtvého, postřeleného muže. Vyléčí ho a přijmou mezi sebe, i když nic netuší o jeho tajuplné minulosti, o krutých událostech, o ztracené lásce... Z jeho chování je však zřejmé, že prošel peklem a na odlehlém místě kam ho zavedl osud, hledá úkryt a klid. Mezi zdmi kláštera mu společnost dělá pětiletý sirotek Michal, o kterého se mniši starají z dobročinnosti. Postupně si zvyká na život ve světě, kde se zastavil čas a začíná se učit od starého Alberta bylinkářskému a léčitelskému umění. Nadále ho však pronásledují démoni z minulosti, proto se rozhodne složit přísahu mlčenlivosti a přijme jméno Cyprián. Přejde dlouhých 12 let a zvěsti o mlčícím mnichovi a jeho schopnostech léčit se rozšíří po krajině. Z Michala vyroste dospělý muž a jednou objeví u Cypriánova pacienta knihu s podpisem Leonarda da Vinciho s projekty létajících strojů. Mladík začne snít o létání a tajně takovýto přístroj sestrojí, ale jeho pokus ztroskotá. Potom ho už nic neudrží v nehybném světě kláštera a opustí ho. Roky plynou dál, mniši odejdou nebo zemřou. Cyprián je už úplně sám, sám se snem, který se nepodařil splnit Michalovi. Létající stroj začíná nyní skládat on... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (136)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zhruba do polovice takmer vynikajúca záležitosť. Potom ("po dvanástich rokoch") akoby to zobral do rúk iný, omnoho horší scenárista. Príbeh sa rozsypal a začal byť rozvláčny, dej sa pohyboval cez náhody, do stratena padajúce línie (Nitra) a nefunkčné vedľajšie postavy (maliar - WTF?!), skrátka išlo to prudko pod fialky. Dojímavý záver to trochu vytiahol, ale pocit rozčarovania už neprebil. A je to škoda, pretože je to inak veľmi slušne natočené a zostrihané, herci sú fajn a má to solídnu výpravu a tučnú dobovú atmosféru. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Konečně se Slováci pustí do nějakého vážnějšího a pracnějšího tématu a ztroskotaj na scénáři. To je skutečně k posrání a u nich mi to mrzí dvakrát tolik. Tenhle film totiž mohl stát za to a mohlo se o něm dokonce i mluvit. Jenže to by se v něm nesměli dít naprosto zbytečný a nezajímavý prkotiny, které se odvíjí kolem naprosto nevýrazné a nezajímavé kostry. Všecko ostatní by už fungovalo tak nějak vcelku obstojně na slovenské poměry, jenže když koukáte na hezky vypadající film a příběh Vám nic neříká, tak se to sleduje hodně těžko. Možná i právě takové hodnocení tu tento film má. Každopádně za tři hvězdy mu to rád dám. Je vidět, že Slovensko filmový průmysl má. Je jen potřeba se nebát a zkoušet to, dokud to jednou opravdu nevyjde. A ta historie...z tý by mohli rejžovat až do zemdlení. ()

Reklama

Natabar odpad!

všechny recenze uživatele

Absolutní průšvih. A příklad totálně nezvládnuté režie. Tato dáma by už nikdy neměla točit. Vrší jeden rádoby poetický obrázek s dalším srdceryvným záběrem, ale nějak jí někdo zapomněl říci, že aby to fungovalo, musí navazovat na něco jiného (příběh či už jenom scény něco vypovídající). Naprosto samoúčelné. Čistokrevná filmařská on**ie. Nudné, nijaké, uondané, chaotické, nevyužívající potenciál prostředí a doby, v níž se film odehrává. Děs. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €1,502,000Tržby Celosvetovo $270,000║ Pre mňa nečakane režisérsky zvládnutý projekt, škoda že príbeh nie je o niečo viac húževnatý mohlo to viac rezonovať, takto to je slušná komorná dráma o utópii životom skúšanej mysle a konečnom vykúpení. Taktiež prekvapili herci, aj keď dialógovo jednoduché ale zahrané dobre, vizuálne tiež film spĺňa nejaké tie kritéria, priemer čo poteší. /videl v kine: 60%/ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Najlepší z filmu je jednoznačne soundtrack a titulná pesnička od, českým kolegom asi nie veľmi známej, Zuzany Smatanovej, ktorá má mimochodom 11 slovenských slávikov (a to má aktuálne 31 rokov a súťaž pred 2 rokmi zrušili). Film je fádny na rozdiel od pútavého príbehu, ktorý mohol byť a mal byť divákom predostretý zaujimavejšie. Potenciál mi príde nevyužitá podobne ako pri filme Bathory. Myšlienka a jej forma je venovaná skôr intelektuálnej verejnosti, nie je to film do kín. Avšak kostýmy, výkon Igondu, ale najmä Latináka, ktorý už dávno nie je len komik, potešili. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (9)

  • Cypriánov Herbár sa dnes nachádza v zbierkach Prírodovedného múzea Slovenského národného múzea v Bratislave. Je to najstarší zachovaný herbár na Slovensku (datovaný 1766) a má 2 časti - prvá obsahuje 283 bylín s názvami v 4 jazykoch a druhá poznatky o chorobách a Cypriánove liečiteľské postupy. (krasomama)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno