Reklama

Reklama

Uvnitř odlehlé, přísně tajné laboratoře pracuje skupina vědců na experimentu, který by mohl znamenat další krok v evoluci člověka. Když ale předmět experimentu – uměle vytvořený "člověk" (Anya Taylor-Joy) – spustí řetězec děsivých událostí, vědci se musí rozhodnout, jestli je význam objevu takový, aby převážil i nebezpečí s ním spojená. (Bontonfilm)

(více)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (227)

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po dlhých rokoch experimentovania vznikla Morgan, umelý život v tele malého dievčaťa. Morgan má len 5 rokov, ale je extrémne inteligentná. Pracovníci zariadenia, ktoré experimenty prevádzkuje, ju držia uzatvorenú v jej provizórnej izbe, ale občas ju taktiež púšťajú von, aby poznávala svet. Keď jej vychádzky zakážu, prichádza k skratu a Morgan napadne jednu zo svojich najbližších osôb. Tvrdí, že ide o chybu v systéme, lenže táto chyba sa začína čoraz častejšie opakovať a nikto v jej blízkosti nie je v bezpečí. - Morgan je jedným z mála tohtoročných hororov, ktoré získali rozpočet v miliónoch, a je škoda, že výsledok je pomerne málo uspokojivý. Namiesto poriadneho gore sa tu očividne investovalo do interiérov a exteriérov a do toho, aby akčné scény vyzerali pôsobivo, čo sa im aj celkom darilo, pretože ten hip throw v lese bol ukážkový a nemusela by sa zaň hanbiť ani Ronda Rousey. Ja som spokojný s vývojom vzťahov medzi postavami, pretože je v nich cítiť napätie a v týchto nedôveryhodných situáciách na mňa pôsobili prirodzene. Anya Taylor-Joy sa začína pomaly predierať medzi každoročné herecké obsadenie a som zvedavý, kolko priestoru dostane v Split. Ostatní herci taktiež zahrali ideálne. Na jednej strane musím pochváliť kameru za krásne zábery z výšky a z lesov, ale na druhej strane som sklamaný z nedostatku záberov z vrážd, pri ktorých väčšinou kamera nebola tam, kde by som ju chcel vidieť. Páčila sa mi aj hudba, aj keď hlavný soundtrack hrá počas trochu netradičných scén. Morgan nie je ničím prevratným, ale je na ňom vidieť technickú zručnosť tvorcov a keďže je hodnotenie opäť nízke kvôli užívatelom, ktorí to ani nevideli, s radosťou tomu mierne prilepším. EDIT: 01.02.2022 - Cez Vianoce som otcovi sťahoval nejaký vojenský film s Kate Mara, tak som si spomenul na toto a chcel som si to pozrieť. Vizuály to má úžasné, ale obsahovo to na tie štyri po druhom zhliadnutí už nevidím. + herec z The Haunted World of El Superbeasto + herec z The Mist a Tale of Tales + herečka z Honeymoon + herečka z Vampire Academy a The Witch ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem se díval na film Staunton Hill, který režíroval Cameron Romero. Ten se však moc nepotatil a jeho kousek dopadl téměř tragicky. I proto jsem byl zvědavý, jak si povede Luke Scott (syn dalšího známého režiséra, který je rovněž mým velkým oblíbencem). Tentokrát to bylo o pověstný fous lepší, ale popravdě mám z této „nové“ generace režisérů trochu obavy. Ani Luke Scott se totiž nezdráhal hledat inspiraci u jiných filmů a přestože nejde o klasickou „vykrádačku“, moc originálních nápadů jsem tu taky nenašel. Jeho látka je však mnohem těžší na zpracování, než slasher a on se s ní dokázal v rámci svých možností popasovat docela obstojně. Slovem důstojně rozumějte průměrně, ale rozhodně ne nezajímavě. Hned od prvních minut jsem si vzpomněl na filmy jako Species či Splice. Tento kousek je s nimi úzce spjat obdobným námětem, ale zde jsem bohužel postrádal potřebnou atmosféru, která by mě chytla u srdce. Horor je zde obsažen jen v nepatrné míře a spíše jde o jakousi variaci na scifi drama s trochu krvavějším závěrem. První polovina mě lehce nudila, protože celé to seznamování se všemi vědci a samotnou Morgan za pomoci několika vzpomínkových scén bylo na můj vkus až příliš únavné a zdlouhavé. Naštěstí se ke konci přitvrdilo, ale ani tak jsem z toho moc odvařený nebyl. 50% ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Slušné herecké obsadenie spoločne s námetom sľubujú zážitok, ktorý by mal v mnohých očiach fanúšika hororu vzbudiť záujem. Bohužiaľ, všetko je stratené. "Morgan" je "dieťaťom" Hollywoodu, takže o kvalite spracovania ani nemá zmysel polemizovať. Tá je skutočne na vysokej úrovni. Problém je skôr s obsahom. Prvú vyslovene nudnú polovicu síce vystrieda akčnejšia stránka, no z pohľadu horor žánru, si toto zaradenie samotný snímok zaslúži asi tak, ako Busch Nobelovú cenu za mier. Nemá to tu (absolútne) čo hľadať, pričom celé mi to prišlo ako témou nápaditejšia, no zato rozhodne nepodarenejšia "Hanna". Čo však bolo pre mňa stratou času, pre iného môže byť výborne strávená hodinka a pol. Skrátka, čakal som viac, ako len akési "woman wood fight-y" v závere či logiku postrádajúci snímok, ktorý skrátka  nemá čo ponúknuť - 45% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Trailer vypadal skvěle, lákal také na slušné herecké obsazení, přičemž celý projekt svým jménem zaštítil TEN Ridley Scott. Co by se asi tak mohlo pokazit? Po zhlédnutí snímku musím konstatovat, že úplně všechno. Předvídatelný děj, ubíjející konverzační linie a fakt, že se postavy chovají jako naprostí šílenci. Tohle všechno dělá z filmu Morgan, na kterém je pěkná pouze vizuální stránka, další tupou "vyvražďovačku", která po čase zcela zapadne. PS: Kate Mara je Terminátor? ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Luke Scott natočil film stejně jako já balim stan do obalu. Asi existuje nějaká metodika, jak to zabalit jednodušeji, smysluplněji, bez nebezpečí poškození, ale v rámci zachování časových rezerv to tam vždycky stejně našlapu kolenem, dupu na to nohou a nakonec se mi vždycky ten přístřešek pro čtyři lidi podaří narvat do malého příručního zavazadla a já s posledním dopnutím zipu hrdě oddechuji a připadá mi, že jsem zvládnul všechno, co se po mně chtělo. No a Morgan je výsledek toho samého uvažování, akorát na poli filmu. Tenhle systém se vyplatit může, pokud dávám dohromady dynamický thriller s jasným bodem A a B (Gamer, Running Scared), ale nikoli, pokud se snažím budovat neustálou atmosféru morálně-etické ambivalence s velkým ba-dum-tss na konci, které ještě před polovinou filmu docvakne i tomu největšímu Jindrovi Hojerovi. Náhle tedy veškeré vedlejší postavy jsou redukovány na dvě až tři jednoduché expoziční scény než vybuchne zápletka, takže druhá polovina se zvrhne v jednoduchý slasher (ježuch v mém posledním komentáři jsem psal úplně to samý o Alien Covenant mi došlo, tomu se říká výchova řemenem Ridley Scotte) zakončený povinnou béčkovou peckovačkou, jak za zlatých časů Rennyho Harlina. Je asi jasný, že pokud mám tenzi natočit sci-fi o identitě, uměle vytvořeného nového evolučního článku, cesta by měla být delší a blátivější. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (1)

  • Ve finálním souboji Lee Weathers (Kate Mara) a Morgan (Anya Taylor-Joy) v lese spadnou obě protagonistky několikrát do jehličí. Navzdory tomu se však na modré košili Lee neobjeví ani jedna skvrna, či jiná nečistota. (Nathaniell)

Reklama

Reklama