Reklama

Reklama

Cesta ven

  • Slovensko Cesta ven (více)
Trailer

Obsahy(1)

Filmy Marian (1996) a Paralelní světy (2001) vzbudil režisér Petr Václav velkou vlnu zájmu doma i v zahraničí. Po 13 letech přichází tentýž režisér s novým celovečerním snímkem Cesta ven – příběhem silné mladé matky, která se odmítá smířit s nepříznivým společenským statusem a snaží se vybojovat lepší život pro sebe a svou dceru Sárinku. Cesta ven z obtížné situace je lemována zklamáním, ale také nadějí. Odvaha a rodičovský cit pomáhají Žanetě překonat překážky v podobě dluhů, mantinelů většinové společnosti i problémů ve vlastní komunitě. Syrový snímek se vyhýbá soudům i patosu a k tématu přistupuje s věcným nadhledem a místy i svérázným humorem. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (304)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 6/10 Hudba 4/10 Prostředí 8/10/// PLUS: herci i neherci hrají výborně, přirozeně, vůbec nemáte pocit, že by to bylo hrané, vše působí realisticky, uvěřitelně a díky tomu i stísněně a bezvýchodně, moc se mi líbila hlavní postava, která se snaží vymanit svému osudu, je to silná osobnost a budete jí přát štěstí MÍNUS: mám rád šťastné příběhy a v tomto se toho pěkného moc nestane, věčný boj s nepřízní osudu je všudypřítomný a já z toho měl celkem špatný pocity, hudební stránka je pouze v režii občanů a jejich zpěvu a tradiční hudby, je to zajímavý způsob, působí to víc realističtěji, přesto dávám přednost vkusnému hudebnímu doprovodu, kterého se tu nedočkáme.// Shrnutí: Z počátku hodně silný příběh se postupně změní ve stále stejné obrázky, pocity a děj se chová jako "běžný život" kde nic nekončí, stejně jako nám ukazuje tento snímek a jeho otevřený konec s naději na lepší budoucnost./// Celkem 67%/// ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách průměrný film. Chyběla mi tam su(y)rovost. Kritikům asi stačí málo. Pokud je vzorec k úspěchu: love story rozhádaných partnerů, výhružky na kameru, lámání rukou mimo kameru, střet s úředníky, zastavárna, prostituce, pak jsem výsledkem zklamán.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zařazení do programu ČT týden před udílením cen ČL vnímám téměř propagandisticky. ()

Reklama

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Po opakovanom pozretí konštatujem, že to nie je len "film o dôležitej téme", ale je to aj sakra dobre zrežírované. Inými slovami, nespolieha sa to na exploatovanie danej témy. Je to nekompromisná demýtizacia rôznych klišé okolo rómskej menšiny a dokonca si to nekorektne z rómov a z ich biedneho sociálneho statusu robí srandu. Napriek tomu, že je to riadna nakladačka, sa pár krát v kine aj schuti zarehocete, niektoré scény sú fakt dobrá satira nielen na naivných rómov ale na život na dne vôbec. Hlavná postava je top, napriek tomu, že sa stráni kriminality a chce viesť normálny život, tak nepôsobí tézovito a neživotne ako pionierske postavy z iných filmov na danú tému v našej proveniencii. .............Toto dielo navyše završuje obdobie rozkladu klasického inštitucionálneho vzniku filmov v ČR. Keď sa spätne pozrieme na posledné roky, tak všetky zaujímavé filmy v ČR vznikli buď v neobvyklom produkčnom zázemí (Hoříci keř v HBO) alebo sú ich tvorcovia výrazne ovplyvnený zahraničným umeleckým kontextom (režisér diela Hany študoval v Anglicku, Petr Václav žije dlhodobo mimo ČR). Ten inštitucionálny rozklad bol zavŕšený aj oficiálne, keď Cesta ven dostala tú bezvýznamnú cenu zvanú Český lev (kiežby ju teraz zrušili :D ). ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Atmosféra byla hutná, napjatá, plná emocí a až nepříjemně autentická.Nebylo mi z toho dobře po těle. Vyprávění Žanetina životního příběhu bylo syrové a přesvědčivé.Měla jsem pocit, že nehraje, ale žije a tak to bylo se všemi postavami. Ze začarovaného kolotoče zmaru se blbě vystupuje a to nemusí jít nutně jen o Romy. Přesto jde jen o jednu z mnoha výpovědí. ()

harfuska 

všechny recenze uživatele

Cesta autom, cesta vlakom, cesta do záložne, cesta do hospody, cesta na pracák, cesta na ubytovňu…. len nie Cesta von. Smutná to cesta jednej bezradnej ale odhodlanej holky. Smutnejšie je ale to, že takýto život viacerým z komunity nevadí – tlačiť sa v ošarpanom, špinavom byte, s blchami, dlhami a bez práce. Film síce posobí autenticky, ale nieje ničím zvláštny, ukazuje len život a mentalitu rómskych spoluobčanov a to veľmi vlažným sposobom. Je tu veľa hluchých miest, nezmyselných scén, nezáživných dialógov (vo veľa prípadoch im ani nebolo rozumieť)… ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • David Ištok byl jedním z prvních, kteří pomáhali při scénáristických obhlídkách. A byl jedním z posledních, kdo nakonec dostal roli ve filmu, jelikož volba dvou hlavních představitelů byla uzavřena až po dlouhém a rozsáhlém castingu. (Zdroj: Cestaven.cz)
  • Pre maximálnu autentickosť Petr Václav obsadzoval postavy priamo v rómskych getách, poskytoval nehercom priestor zostať samými sebou. Zámerne ich neviedol k tomu, aby sa učili naspamäť všetky repliky, ale aby prirodzene reagovali v konkrétnych situáciach. (Zdroj: Eurotelevízia) (kacer4)
  • Casting byl obzvláště důkladný. Štáb jím strávil 6 měsíců, najezdil po ČR přes 25 tisíc kilometrů a vybíral z 3 000 lidí. (Zdroj: Události ČT) (hippyman)

Související novinky

22. Český lev - výsledky

22. Český lev - výsledky

22.02.2015

22. ročník cen Český lev má za sebou vyhlášení vítězů. Za favorita bylo považováno Fair Play Andrey Sedláčkové, jež šlo do boje s patnácti nominacemi, nakonec ale neproměnilo ani jednu a získalo… (více)

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

14.01.2015

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace na 22. ročník výročních cen Český lev. Vybírala z 32 celovečerních hraných filmů a 23 dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2014. Nejvíce… (více)

Reklama

Reklama