Reklama

Reklama

Star Wars: Vzestup Skywalkera

  • Česko Star Wars: Epizoda IX - Vzestup Skywalkera (více)
Trailer 4
USA, 2019, 142 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Naomi Ackie, Carrie Fisher (a.z.), Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Mark Hamill (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Lucasfilm a režisér J.J. Abrams znovu spojují síly, aby diváky vzali na epickou výpravu do předaleké galaxie ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera. Ve strhujícím závěru stěžejní Ságy Skywalkerů se zrodí nové legendy a odehraje se konečný boj za svobodu galaxie. (Falcon)

Videa (22)

Trailer 4

Recenze (1 425)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Konečně je tahle rozháraná série u konce. Hodnocení jejího závěru by mohlo proběhnout v několika různých debatách. Nabízí se třeba otázka, jak bylo možno takhle rozehranou sérii vlastně ukončit? Nebo jestli je vůbec možné, aby se tenhle díl líbil těm, kteří z různých důvodů nesnášeli oba předcházející? A tak dále. To se všechno bude v dalších dnech a týdnech řešit, každopádně za mě se jedná o důstojné završení. Podle očekávání je devítka plná hašení Johnsonových požárů, a tak se nejvíce blíží abramsovské sedmičce; zároveň překotným tempem, digitálními orgiemi a snahou dát fanouškům vše, co se dosud nepovedlo, dává vzpomenout na Pomstu Sithů. V klasicky abramsovském duchu je finále efektní, nesnaží se na rozdíl od Posledního z Jediů kdovíjak rozšiřovat svět a nové prvky do Silou prosyceného vesmíru zapojuje hlavně ve chvílích, kdy si jinak moc neví rady. Hlavně se však snaží uzavřít, co jde (občas trochu překotně), a dát fanouškům dostatek toho, co mají rádi. Uvědomuju si, že to nezní kdovíjak úžasně, přesto u mě po prvním zhlédnutí převládá spokojenost. Téměř všechno emoční ždímání a vysvětlování, co byste očekávali, tam opravdu je, ale má dostatečný švih a řemeslnou suverenitu na to, aby to vlastně ani nevadilo. Těžko říct, jestli takhle neodvážný závěr může kánon Hvězdných válek posunout někam dál – mě však neurazil a příjemně popcornově pobavil. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Nic nerieste, upalujte do kina. Kvoli takymto filmom boli vymyslene. Od prvej chvile maximalne nadupany, zabavny a obcas velmi dojimavy blockbuster. V porovnani s konkurenciou je to absolutna spicka, ALE...okrem ineho sa tu uzatvara najvacsia filmova saga vsetkych cias a ako finale je to nie uplne uspokojive. Namiesto budovania osudoveho konca sa tu zbytocne riesia pripomienky frflosov k minulej casti a na vyvoj postav neostava uplne miesto. Vysledkom je tak sice obrovska spokojnost nad samotnym filmom ale zaroven aj trpka pachut nad iba silne nadpriemernym zakoncenim sagy, ktore malo byt uzasne. Nikdy som zo Star Wars filmu neodchadzal tato sklamany (aj ked rozhodne nie je najhorsi). To ale neznamena, ze to nestrka zvysok blockbusterov v pohode do vrecka. Ale kazdopadne sa tesim na dalsie projekcie, ktore dojmy trochu napravia. 8/10 (a ako obycajny film za desat) ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

S koncem ságy je na místě vzpomenout si na člověka, kterým to celé začalo a který je umně jen sem tam připomínán, aby se neřeklo - viz nostalgická promo videa perfektně vysoustružená disneyáckým marketingovým týmem, aby utvářela dojem, že sága teď konečně patří fanouškům a fanoušci ji uzavírají pro fanoušky (takže je tam Lucas maximálně jen v jednom záběru). Je úchvatné, jak se korporaci podařilo během několika let od nákupu Lucasfilmu od této značky odstřihnout George Lucase, který před tím byl s franšízou vždy zmiňovaný jedním dechem. Lucas přitom byl nejen stvořitel, ale také zlomyslný bůh, který si s filmy dělá, co jemu se zachce, a ignoruje modlitby fanatických adorátorů svého díla. Tato vzdálená vzpomínka působí dnes osvěžujícím dojmem, když naopak žijeme v éře, kdy mnohdy marketingové kampaně a celé PR produktu bývají důležitější, mocnější a příznačně také i nákladnější než samotné blockbustery, které propagují, a kdy filmy samotné vznikají podle PR plánů a ne na základě nějaké vize či ambice. Jak paradoxní, že ono důmyslně konstruované navrácení ságy fanouškům a navíc evidentní podřízení se jejich vkusu dalo vzniknout nejzapomenutelnějšímu a unisono nejkritizovanějšímu filmu celé série. Jestliže vrcholem série pořád zůstává (v rámci celé ságy silně atypická) pátá epizoda se svou bravurní vyprávěcí strukturou, která perfektně střídá prostředí a postavy, aby se nikdy nezadrhla, pak devítka po vzoru svých hyperpřískoků uhání, aby do mamutí stopáže napěchovala co nejvíc prvků. Ovšem výsledný efekt je jen barevná šmouha, ze které v momentě doznění závěrečných titulků nezbude nic. Matně si vybavuju, že devítka anulovala vše (zdánlivě) novátorské a svěží z předchozího dílu a nahradila to nonstop fanservisem, ze kterého je dokonce i hardcore fanouškům blivno. Ale zase o málokterém filmu platí, že ho musíte vidět v kině, protože to postupné vytrácení davového nadšení a nevěřícné výkřiky i výbuchy zoufalého smíchu nikde jinde nedostanete. Osobně jsem si stanovil, že požaduju, aby v zakončení ságy byli porgové, ewoci, jawové a gungani, takže jsem s filmem ze 75% spokojený. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Průser. Nejen že se to nedá brát jako důstojné zakončení trilogie, protože snad kromě sedmičky jsou ty firmy tak rozhárané, nekonzistentní a stylizačně rozkydlé až běda, ale Abrams selhává i v ryze filmařských prvcích, kde je úplně jedno, jestli devitku sleduje zapálený fanda původních filmů, či jen milovník sci-fi světů. Herecky je to ještě vcelku solidní, ale scénáristický komplot katastrofa. Plné klišé, toporných dialogů a jaw-dropping momentů je tam velmi málo a jsou vlastně do konce první poloviny (souboj na vodě). Doufam, že to utrpení už je u konce. O to víc zamrzí fantastická technická stránka tohohle jinak vcelku prázdného kolosu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na úvod bych podotkl, že nejsem nějaký extra znalec SW a když nepočítám původní starou serii, vše ostatní jsem viděl vždy jen jednou, ale tenhle dílek, tak tenhle dílek si budu pouštět rád opakovaně. Pro mě to byla krásná pohádka, kde nebylo přeefektováno, kde postavy měli svůj prostor, stejně jako souboje, všechno bylo krásně čitelný, chvíli odlehčený, chvíli smutný, vizuálně i akčně vymazlený, prostě jsem si to užíval a těším se, až si v kině dám opáčko a pak pivko na počest mých krásných pěti hvězdiček. ()

Galerie (124)

Zajímavosti (60)

  • Režisér J.J. Abrams nie je s filmom spokojný. Na natáčanie Epizódy VII (2015) mal o tri mesiace viac času, než koľko dosta na túto epizódu. Veľa scén sa teda vymýšľalo priamo na pľaci. Dokonca ho kaderníčka strihala pri režírovaní len preto, že Abrams nechcel strácať žiaden čas. Bolo to spôsobené tým, že stratili čas odchodom pôvodného režiséra Riana Johnsona a Disney odmietlo mať premiéru inokedy ako v decembri, kedy sú najväčšie tržby. (Krnac)
  • Premiéra filmu byla celosvětově napjatě očekávanou událostí a kopii snímku nesměl dopředu zhlédnout nikdo nepovolaný. V případě muže z anglického hospice však společnost Disney udělala výjimku. Těžce nemocnému fanouškovi splnila poslední přání a on tak se svým synem mohl zhlédnout vytouženou poslední epizodu o měsíc dříve. (JBBerethor)

Související novinky

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

22.06.2023

Nový Star Wars film pokračující příběh Rey (Daisy Ridley) má oficiální název, synopsi a také předběžné datum začátku natáčení. Tzv. Skywalker sága skončila v roce 2019 snímkem Star Wars: Vzestup… (více)

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

07.04.2023

Dny Star Wars Celebration jsou tady a spolu s nimi přišla řada i na hromadu nových oznámení. Je toho tentokrát fakt hodně, takže se do těch novinek rovnou pustíme. A začneme hned tou nejžhavější,… (více)

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

08.03.2023

Ačkoli mají nejnovější informace z prostředí společnosti Lucasfilm a světa Star Wars daleko k oficiálním oznámením, lze je v současnosti považovat za velice pravděpodobné. Server Variety totiž… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno